EP-képviselők aggódnak, nehogy a magyar kormány Ukrajna támogatásával zsaroljon

2023. december 6. – 10:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A helyreállítási alap befagyasztott támogatásait csak akkor szabadítsák fel Magyarországnak, ha a kormány minden elvárt lépést megtett és azok a gyakorlatban is hatásosnak bizonyultak, figyelmeztetett az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága.

A testület szerdán fogadta el az éves csalásellenes jelentését, amelyben többek között a magyar helyzettel is foglalkozik. A képviselők aggodalmukat fejezték ki az olyan hírek miatt, hogy az Európai Bizottság az Ukrajnának szánt segély átengedéséért cserébe oldaná fel a helyreállítási alap forrásainak blokkolását.

Tárul a zsák

Az ukrán támogatást eredetileg a hétéves uniós költségvetés emelésének részeként akarták meghosszabbítani, Orbán Viktor pedig a nyáron elmondta, hogy ehhez „egyhangúság kell. És akkor

tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv.”

Bóka János EU-ügyi miniszter viszont november közepén azt állította: egyértelműen kimondták, hogy nincs összekapcsolás, ilyen soha nem is volt, és visszautasítja, hogy bárki ilyesmit feltételezzen. Korábban talányosan azt mondta, hogy „dolgozniuk kell a politikai kontextuson”. Orbán Viktor maga ismerte el, hogy a két ügy nyílt összekapcsolása az uniós jog határán billegne. Közben úgy tűnik, hogy az Ukrajnának nyújtott segély a költségvetésen kívülre kerülhet, mint egy tavalyi, magyar vétófenyegetést semlegesítő póttervnél, amikor valahogyan egy csomagban kötöttek ki a magyar és ukrán támogatások.

Az Európai Bizottság nemrég bólintott rá Magyarország (és számos más tagállam) helyreállítási tervének módosítására, így kerülőúton egy közel egymilliárd eurós előleghez juthat a kormány. A maradékhoz továbbra is 27 jogállamisági és korrupcióellenes mérföldkövet kellene teljesíteni, és az uniós testület egyértelművé tette, hogy a lépésével még egyetlen feltételt sem minősít hivatalosan késznek. Arról, hogy mindezek ellenére milyen pénz szabadulhat fel hamarosan, ebben a cikkben írtunk, legutóbb pedig itt foglaltuk össze a blokkolt támogatások helyzetét.

Az ukrán támogatások átláthatósága miatt is aggódnak

A költségvetési ellenőrző bizottság a jelentésében

  • leszögezi, hogy a lengyel támogatásokat is csak a jogállamisági reformok maradéktalan teljesítésével kellene felszabadítani;
  • szorgalmazza, hogy az uniós ügyészségből eddig kimaradt tagállamok – köztük Magyarország – haladéktalanul csatlakozzanak;
  • aggódik az újságírók biztonságának romlása miatt;
  • az Ukrajnának nyújtott támogatások ellenőrizhetőségét és felügyeletét is javítaná;
  • a helyreállítási alapnál is attól tart, hogy nem eléggé védik az uniós pénzeket, három tagállamban külön csalásellenes stratégiát kért (Magyarországon nem).

A dokumentumot ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett 17 igennel fogadták el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!