Orbán ellenzi, az EP a tervezettnél is nagyobbat emelne az EU költségvetésén

2023. október 3. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai parlamenti képviselők kedden elfogadták álláspontjukat az EU hosszú távú költségvetésének reformjáról.

Az Európai Bizottság nyáron javasolta, hogy a 2027-ig tartó uniós büdzsét 66 milliárd euróval (mostani árfolyamon több mint 25 ezer milliárd forinttal) emeljék meg.

A magyar kormány – csúsztatásokkal kísérve – ellenzi a javaslatot. Bár Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter épp kedden tagadta, hogy jogállamisági problémák miatt befagyasztott forrásokért cserébe engedné át a költségvetés növelését, az ATV szerint Orbán Viktor korábban, Tusványoson nem kertelt.

Az emeléshez „egyhangúság kell. És akkor tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv.”

Arról, hogy a miniszterelnök saját bevallása szerint a kormány miért nem igazán kommunikálhat nyíltan erről, itt írtunk.

Plusz tízmilliárd eurót adna az EP

A képviselők kedden megszavazott álláspontja a külső kihívásokra, különösen az Ukrajna elleni orosz háborúra és a migrációs problémák növekedésére hivatkozva a kétmilliárd euróval erősítené meg az érintett költségvetési területeket. További hárommilliárd eurót különítene el az új alapra, amellyel az EU a „zöld” ipart, többek között az akkumulátorgyárakat támogatná. Emellett ötmilliárd eurót raknának félre az előre nem látható válságokra.

A Fidesz és a KDNP nemmel szavazott

A MEPWatch szerint a Fidesz és a KDNP-s Hölvényi György ellenezte a javaslatot – utóbbi az Európai Néppárt tagja, amely nagy többséggel igennel szavazott. A többi magyar képviselő (egy-egy nem szavazó fideszest, DK-st és momentumost leszámítva) igent mondott a szövegre. A parlamenti álláspontot 393 szavazattal, 136 ellenében és 92 tartózkodás mellett fogadták el.

A végső javaslatot a tagállamoknak és az EP-nek közösen, egyhangúlag kell elfogadniuk. Az EU-nak kevés önálló bevétele van, így bármiféle emelést nagyrészt a tagállamok befizetései fedeznének. Ezeket a bruttó nemzeti jövedelem alapján szokták szétdobni, azaz egy emeléssel a gazdag tagállamokra rónának nagyobb terhet, Magyarország az uniós átlag alatt van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!