Navracsics is csak a sajtóból tudta meg, hogy állítólag hamarosan eurómilliárdokhoz férhet hozzá a kormány

2023. október 3. – 14:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány is csak a sajtóból értesült arról, hogy az Európai Bizottság hajlandó lehet feloldani a Magyarországnak szánt források egy részének felfüggesztését – erősítette meg kedden Navracsics Tibor, írja a HVG. A területfejlesztési miniszter arra reagált, hogy a Financial Times szerint az Európai Bizottság november vége előtt felszabadíthat több milliárd euró blokkolt magyar támogatást.

Bízik benne, hogy év végéig elfogadtatják az igazságügyi feltételeket

A tárcavezető – aki rendszeresen tárgyal a befagyasztott uniós forrásokról az uniós testülettel – azt állította, hogy őket hivatalosan nem keresték meg, a cikk után ő is a sajtósát hívta. Megvárják az Európai Bizottság formális válaszát, de bízik benne, hogy az év végéig megállapodnak az uniós testülettel. (A Financial Times cikke sem állította, hogy bármilyen döntés született volna.)

„Optimisták vagyunk, én optimista voltam az elmúlt másfél évben is.”

Ahogy arról korábban írtunk, az EU egy összetett jogállamisági feltételrendszerrel blokkolta a 2021-től megnyílt támogatások zömét. A legnagyobb szeletet azzal érhetné el a kormány, ha elfogadtatná az igazságügyi reformot. Ezzel elvileg akár 13 milliárd eurónyi felzárkóztatási támogatás is megnyílhatna.

A kormány júliusban jelentette az Európai Bizottságnak, hogy teljesítette az elvárt igazságügyi feltételeket, így a testületnek három hónapja van az értékelésre. Múlt héten levélben érdeklődött a részletekről, „megállítva az órát”, amit a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely nemrég kukacoskodásnak nevezett.

Navracsics Tibor szerint ezek jórészt technikai jellegű kérdések voltak például az Országos Bírói Tanács munkafeltételeiről. Bízik benne, hogy megnyugtató válaszokat tudnak küldeni. „A magyar kormány június óta készen áll a megállapodásra, mindent megtettünk, amit a Bizottság kért.”

Az Európai Bizottság az RTL Híradónak cáfolta, hogy létrejött volna az egyezség, a testület továbbra is Magyarország válaszát várja.

Nem lát logikai kapcsolatot a költségvetési felülvizsgálattal

A Financial Times-nak három, az ügyre rálátó forrás beszélt arról, hogy az uniós testület november végéig oldhatja fel a zárolást. Közülük ketten úgy vélték: részben az áll a várható döntés mögött, hogy a magyar kormány támogassa a költségvetés emelését.

A kormány a 2027-ig tartó uniós költségvetés felülvizsgálatának átengedésével igyekszik alig leplezetten összekötni a befagyasztások feloldását. Az Európai Bizottság 66 milliárd euróval emelné a közös büdzsét, amiből 17 milliárd – egy 33 milliárd eurós hitellel együtt – Ukrajna támogatására menne 2027-ig, de a pénzből többek között a „zöld” gazdaság, így az akkumulátorgyárak támogatására is jutna. A magyar kormány rengeteg csúsztatással kezdte támadni a javaslatot, élen azzal, hogy „a pénzünket Ukrajnának adták” – arról, hogy hol és miben buknak a kormány érvei, itt írtunk részletesen – de így egy remek zsarolási lehetőséghez jutott, mert a jóváhagyáshoz a tagállamok egyhangú támogatása kell.

Navracsics Tibor cáfolta, hogy a két ügyet összekötnék: időben lehet, hogy párhuzamosan folynak, de semmilyen összekapcsolásuk nincs. A magyar kormány szerinte nem is tárgyalt még az Ukrajnának szánt uniós támogatásról, így azt sem tudta megmondani, megszavazzák-e.

Orbán: „Tartani kell a zsákot, és kész”

Orbán Viktor korábban kijelentette: óvatosan kell beszélnünk arról, mit milyen feltételekkel vagyunk hajlandóak teljesíteni. Nem szép, nem helyes dolog, és

a jogszerűség határának is a szélén jár az, aki ilyesmiket összeköt egymással.

Még meg is indokolta, miért nem mondhatja ki, ha valóban erre készülne. A miniszterelnök szerint nem csak barátságtalan lenne, ha a pénzek érkezéséig nem engedné át a költségvetés emelését, hanem van egy „okos szabály” az EU-ban, ami azt mondja, hogy a tagállamoktól lojális együttműködés várható el.

Ez valóban egy olyan alapelv, amelyet az uniós kvázialkotmányban, az alapszerződésekben rögzítettek, és korábban számos uniós per indult erre hivatkozva. Magyarul a kormány attól tarthat, hogy akár az EU bíróságán találhatná magát, ha nyíltan kötné össze a két ügyet.

A miniszterelnök már nem kertelt ennyit Tusványoson, ahol az ATV szerint kijelentette, hogy

az emeléshez „egyhangúság kell. És akkor tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv.”

„Ennél egy kicsit bonyolultabb lesz, de Uz Bence valószínűleg ezt így mesélné el.”

A legutóbbi magyarügyi EP-jelentés felelőse nem lát semmiféle javulást

A Financial Times szerint bármilyen magyar támogatási döntés az Európai Parlament elutasításába futhat bele, de a testület többször is szigorúbb bánásmódot követelt. Az EP-nek nincs közvetlen szerepe a kifizetések blokkolásánál (így a feloldást sem tudja megakadályozni), de a költségvetés emelését elvileg feltarthatja. Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek az esetleges újraválasztásához is szüksége lesz a képviselők támogatására.

„Az Európai Parlament álláspontja világos: nem lehet megnyitni az uniós támogatásokat Magyarországnak, amíg nem orvosol minden, az Európai Bizottság által azonosított hiányosságot”

– reagált Gwendoline Delbos-Corfield. A magyar jogállamiságról szóló legutóbbi európai parlamenti jelentés felelőse X-en (a korábbi Twitteren) írt: „még a közelében sem vagyunk annak, hogy a jogállamiság helyzetében akár csak egy kis javulást is lássunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!