Orbán: Lehet, hogy azért nem kapjuk meg a nekünk járó uniós pénzt, mert azt már Ukrajnának odaadták

2023. július 28. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Tusnádfürdő egyik ikonikus helye a nemzeti oldalnak. Az adja az érdekességét, hogy műfajilag körülhatárolatlan. Ez egy szabadegyetem, ami nem igazán beszéd, nem igazán előadás, de inkább előadásnak mondanám. (…) Egy közös gondolkodást ajánlok” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki, Kossuth rádiónak adott, interjú formájú nyilatkozatában. Előzőleg a kétnapos sopronbánfalvai kihelyezett kormányülésről jelentkezett be a rádióba július közepén.

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért nem erősebb a magyar baloldal, akkor valahol a provincializmus környékén találjuk meg a választ. Van intellektuális spiritusz a modern politikában, de ez a magyar baloldalon nem látszik – mondta még Orbán a hazai baloldali reakciókra reagálva.

Az utódállam kérdésében nem lesz egyetértés Szlovákiával

A külföldi kritikákra azt mondta, hogy találkozott a román miniszterelnökkel, nagyon szeretné, ha jó viszonyt tudnának kialakítani. Az új miniszterelnök egy fiatal, agilis vezető, és jó reményei vannak, hogy komoly dolgokat lehet megcsinálni vele együtt.

Szlovákia nehezebb eset, mint Románia, mert rövidesen választás lesz, és szerinte ilyenkor mindenki idegesebb. Emellett van egy kérdés, amiben nem lesz egyetértés, ez az utódállam kérdése. „Ha a magyar–szlovák kapcsolatokba beengedjük ezt a kérdést”, akkor problémák lesznek. A szlovák–magyar kapcsolatokban egyébként nagy lehetőségeket lát, a csehek meg szerinte egymással vitatkoznak, ezzel nincs mit kezdenünk.

A gazdaságra kitérve azt mondta, a háború más, mint a Covid, mert az a munkahelyeket nem veszélyezteti. A háború az energiaárak megemelése és a szankciók miatt, az infláció oldalán szorongatja a magyarokat, mondta. Meg kell védeni a magyar családokat, mondta, és hangsúlyozta, hogy a magyar családok fizetik a legkisebb rezsit.

A multik árspekulánsként viselkednek

Élesnek kell lennünk, mert a multik árspekulánsként viselkednek, mert olyankor is emelik az árakat, amikor annak nincs oka, csak kihasználják, hogy magasak az energiaárak, és erre hivatkoznak. Közben elmennek Brüsszelbe panaszkodni a magyar kormányra, összejátszanak velük – magyarázta a miniszterelnök. „Kiszabtunk már 3 milliárd forintnyi bírságot, mert nem engedünk semmilyen kartellezést.” A hatóságok oda-odacsapnak, és erre szükség is van. Szerinte felháborító, hogy indokolatlan áremelés történjen az élelmiszerek esetében.

Ez már nem is Ukrajna háborúja, a szuverenitásuk megszűnt

Ez a háború már régen nem az ukránok háborúja, persze ők szenvedik el – mondta a miniszterelnök azzal, hogy szerinte Ukrajna szuverenitása gyakorlatilag megszűnt. Amelyik ország nem tudja ellátni magát, az szerinte nem szuverén, a háború pedig drága. „Az ukránoknak elfogyott az erejük, csak a nyugati pénzek tartják életben Ukrajnát.”

Orbán Viktor szerint két kérdés van: hogy az Egyesült Államok elnöke hogyan dönt, hogyan akar ráfutni a 2024-ben esedékes elnökválasztásra. Ezt mi sem befolyásolni nem tudjuk, sem pedig a kérdést megválaszolni. A másik, hogy meddig bírja Európa. „Mindenfajta pénzügyi manipulációkkal az amerikaiak elő tudnak állítani rengeteg pénzt, de az euró egy másik kávéház, az erre nem alkalmas. Mi nem tudunk olyan könnyen pénzt előállítani, ahogy az amerikaiak ezt megteszik. A tagállamoktól tudnak beszedni pénzt.”

Brüsszel tartozik, de hol a pénz

És akkor jön az Európai Bizottság, és azt mondja az uniós hétéves költségvetési szakasz felénél, hogy adjanak a tagállamok 100 milliárd eurót. „Miközben az unió nem tudja teljesíteni a tagállamai felé fennálló kötelezettségét. Ez a magyar helyzet is. Az unió nekünk tartozik. Az uniós tagság befizetési kötelezettséggel jár, mi ezt befizetjük. Onnan meg nem adják oda azt a pénzt, ami járna” – magyarázta.

Szerinte egyebek mellett rengeteg pénzzel tartoznak a határvédelem okán, a tanároknak, hiszen megígérték, hogy segítenek a pedagógusok bérének gyorsabb rendezésével is. „Nem ok nélkül tesszük fel azt a kérdést, hogy vajon nem azért tartoznak-e nekünk, mert a nekünk járó pénzt valami másra, mondjuk Ukrajnára elköltötték. És erre a kérdésre ma nincs válasz” – mondta.

Arra, hogy ez azt jelenti-e, hogy amíg nem érkeznek meg a várt pénzek, addig Magyarország nem járul-e hozzá ahhoz, hogy módosítsák az unió költségvetését, Orbán azt mondta, ez elég barátságtalan mondat volna, ráadásul van egy okos szabály az EU-ban, ami azt mondja, hogy a tagállamoktól lojális együttműködés várható el. Ami azt jelenti, hogy össze nem tartozó ügyeket nem illik, nem szabad összekötni. Óvatosan kell beszélnünk arról, hogy mit milyen feltételekkel vagyunk hajlandóak teljesíteni, mert nem szép, nem helyes dolog, és a jogszerűség határának is a szélén jár az, aki ilyesmi dolgokat összeköt egymással.

„De időbeli összeesés létezik, legutóbb is volt az úgy, hogy egyhangúságot igénylő döntések időben egybeestek a magyarországi pénzekről szóló döntésekkel. Hát ha így alakulnak a tárgyalások, akkor majd természetesen az időbeli egybeesést kezelni kell” – jegyezte meg.

(Arról, hogy hány probléma van a kormány állításaival a költségvetési felülvizsgálatról és hogy milyen jó lehetőséget ad az EU megzsarolására, itt írtunk bővebben.)

Orbán Viktor meglátása szerint amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát, akkor a Nyugatnak két lehetősége volt. Az egyik, mint a Krím félsziget esetében, megpróbálja a konfliktust lokalizálni, és azt mondja, két ország konfliktusáról van szó, ha nem figyelünk, világháború is lehet belőle, és akkor próbáljuk a konfliktust lokalizálni. Ezt csinálta Merkel is. Viszont ha beleállunk, akkor ez világszintre emeli a konfliktust – mondta.

A miniszterelnök szerint az egész orosz–ukrán háború ma ráül a világgazdaságra. „Végre kigyúrtuk magunkat, végre versenyképesek vagyunk. Ez más országokra is igaz. És akkor jön egy ilyen háború, ami ráborul az egész világgazdaságra”, ami magával hoz számos változást. Megjelent az egész világgazdaságban, hogy nem biztos, hogy jó, hogyha mindenki szabadon kapcsolatban van a másikkal, és jön egyfajta elszigetelődés, egyfajta gettósodás. Amit most látunk, az Orbán szerint az első pillanatban félrekezelt gyógymód később megnyilvánuló következményrendszere.

Utolsóként a migráció kérdése került szóba. Orbán erről azt mondta, hogy ő nem híve a játszmának. Szerinte aki beengedi a migránsokat, az nem ismeri majd az ideérkezőket, nem válogathatja ki őket, elveszíti a kontrollt, és előbb-utóbb majd bennszülöttnek érzi magát a saját országában. Szerinte a migránsok beengedése tönkretehet egy országot – zárta az interjút.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!