Bevonult a kormány a sopronbánfalvai kolostorba ülésezni

2023. július 13. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével csütörtökön reggel összeült a kormány a sopronbánfalvi kolostorban; a tanácskozás péntekig tart – közölte a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. Havasi Bertalan a témakörökről azt mondta, hogy a célok változatlanok: „letörjük az inflációt, megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a családokat, megvédjük a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést”.

Szijjártó Péter külügyminiszter egyenesen Sopronbánfalvára érkezett a vilniusi NATO-csúcsról, erről öt képet is posztolt a Facebookon.

A kormányülésen várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök a NATO-csúcson történtekről, a svéd NATO-csatlakozási folyamat eredményeiről, valamint az ukrajnai háború értékeléséről is beszél majd.

A Vilniusban tartott NATO-csúcstalálkozó a héten nem várt fordulatot hozott: Recep Tayyip Erdoğan bejelentette, hogy támogatja a svédek NATO-csatlakozását.

A török elnök bejelentése mintha kicsit váratlanul érte volna a magyar kormánypártok képviselőit. Azután, hogy Kövér László házelnök múlt héten azt mondta, hogy „nem kell a törökökre várni”, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a héten már arról beszélt, hogy a miniszterelnök biztosan egyeztet majd Erdoğannal Svédország NATO-csatlakozásáról. Sőt, Szijjártó Péter külügyminiszter is csak annyit közölt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a török elnökkel, egyeztettek a kérdésről, és a jövőben is folyamatosan egyeztetni fognak.

A kormánypárti képviselők többször is hangsúlyozták, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amelyik jóváhagyja a svédek kérelmét. Ehhez most viszonylag gyorsan kell lépnie a kormánynak, mert könnyen előfordulhat, hogy a törökök megelőzik Magyarországot.

Az, hogy a törököknek sikerül-e előzniük, egyelőre kérdés, az viszont biztos, ezek után nehezen hihető, ha azt mondják, hogy a magyar és a török akadályozásnak nem volt egymáshoz semmi közük. További részletek erről ebben a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!