A Hamász azzal fenyegetőzik, hogy kivégzi a túszokat, ha Izrael tovább támadja Gázát

2023. október 9. – 06:03

frissítve

A Hamász azzal fenyegetőzik, hogy kivégzi a túszokat, ha Izrael tovább támadja Gázát
Izraeli légicsapás Gázai övezetben 2023. október 9-én este – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben Izraelben élnek és van rá lehetőségük, írjanak nekünk az ugyelet@telex.hu címre! Köszönjük szépen!

  • Szombat kora reggel nagyszabású támadást indított a Hamász Izrael ellen. 130 izraeli túszt is ejtettek, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva.
  • A BBC jelentése szerint több mint 1100 ember halt meg mindkét oldalon a szombat kora reggeli támadás óta.
  • Izraelben több mint 800 halálos áldozat lehet és 2200 sérült. A gázai egészségügyi minisztérium szerint szombat óta közel 500 palesztin halt meg, és több mint 2700-an megsérültek.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael háborúban áll és keményen meg fogják torolni a támadást.
  • Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, hogy a magyar légierő két gépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret, és hétfő hajnalban meg is érkeztek Budapestre.
  • Hétfő délelőtt az izraeli hadsereg bejelentette, hogy visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet szomszédságában lévő összes város fölött.
  • Joáv Galant izraeli védelmi miniszter hétfőn elrendelte a Gázai övezet teljes blokádját, ami azt jelenti, hogy Izrael sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be az övezetbe.

Kedden hajnaltól folytatódik a percről-percre beszámolónk a háború alakulásáról.

Drónról készítettek videót a lerohant izraeli fesztivál helyszínéről. A fesztivált szombat hajnalban támadták meg a Hamász katonái, a helyszínen lévők közül több mint 250 emberrel végeztek. Ott volt egy magyar DJ is, akit végül a palesztinok lövései között egy autón sikerült kimenekíteni. A helyszínről készült videó itt tekinthető meg:

17-en meghaltak és 90-en megsebesültek a Ciszjordánia különböző részein történt összecsapásokban az elmúlt napokban. A halottak között három gyerek is van – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A történelmi Palesztina területe ma három részre van osztva: a legnagyobb rész Izrael, amit a zsidók uralnak. A legkisebb a Gázai övezet, amelyben arabok laknak, és amelyet a radikális Hamász irányít. Innen támadták meg szombaton Izraelt. A harmadik régió a többségében arabok lakta Ciszjordánia, ahol a mérsékelt arab Fatah kormányoz az izraeli hadsereg vigyázó tekintete alatt. Itt a Hamász támadásával párhuzamosan zavargások kezdődtek.

(CNN)

A Hamász addig nem hajlandó tárgyalni a túszok sorsáról amíg az izraeli támadás alatt állnak, közölte a terrorszervezet szóvivője egy videóüzenetben. „Világossá vált, hogy a túszok ugyanolyan veszélynek vannak kitéve, mint a mi embereink a Gázai övezetben” – hangzott el ebben.

A hírek szerint a Hamász több mint 100 túszt tart fogva, köztük izraeli katonákat is. A CNN tudósítása szerint legalább négy civil túsz halt meg, miközben fegyveresek kísérték őket a Gázai övezet határában.

A CNN korábban arról, írt, hogy forrásaik szerint a túszok ügyében Katar próbál közvetíteni a Hamász és Izreal között, de Törökország is szerepet vállalna a tárgyalásokban.

(CNN)

Egy izraeli szervező mentette ki a Hamász által megtámadott fesztiválról az ott fellépő magyar DJ-t. Noe Beer autóval vitte el a területről az Ozora-főszervezőt, miközben többször megtámadták őket, és perceken keresztül tüzeltek rájuk. A teljes történet cikkünkben olvasható.

Meghalt a Hezbollah három tagja, amikor Izrael katonai helikopterekkel légitámadást indítottak Libanon délkeleti részén. Ennek előzménye, hogy az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint rakétákat lőttek Izraelre Libanon felől. A CNN tudósítása szerint az izraeli helikopterek órákon keresztül lőtték a határ északi részét. Az izraeli légitámadásra válaszul a libanoni síita terrorszervezet az izraeli hadsereg laktanyáit támadta rakétákkal.

Korábban azt közölte az izraeli hadsereg, hogy hétfőn csapatokat vetettek be Libanon felől érkező beszivárgók ellen. Információik szerint a beszivárgási kísérlet Aalma El Chaeb és Zahajra libanoni határvárosok térségében történt.

(CNN)

Nem ment tökéletesen az Izraelben rekedt magyarok kimenekítése – írta meg a Hvg.hu-nak egy olvasójuk, Ádám, aki állítása szerint végül csak egy ismerősön keresztül tudott felférni az egyik gépre. Összesen 325 embert menekítettek ki Izraelből azok a repülőgépek, amelyeket a külügyminisztérium szervezett a kinti magyaroknak.

Ádám és családja a Wizz Air egy gépével repült volna haza Tel-Avivból Budapestre, de a járatukat törölték. Ádám ezután regisztrált a Konzinfo appra, amelyen keresztül jelentkezni lehetett a kimenekítésre. Illetve csak lehetett volna, mert az alkalmazás Ádám szerint pont a Hamász támadása után nem sokkal karbantartás miatt leállt.

Ádám ezután több helyen is próbálta elérni a hazautat szervezőket, de azt a választ kapta, hogy a három repülőgép már betelt – állítólag a kint élő diplomaták családjaival, valamint a korábban a repülőtéren ragadt roma turistacsoporttal.

Végül egy diplomata ismerős elintézte, hogy felkerüljenek az egyik gép utaslistájára, majd a repülőtéren a biztonsági ellenőrzés megkerülésével engedték fel őket a vasárnap éjjeli gépre. A Konzinfo rendszerén a hazatértük után is csak azt az üzenetet kapták, hogy nem lesz több menekítő repülőgép.

Frissítés: A Hvg.hu cikkére reagált Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Menczer nem cáfolta a cikk állításait (például hogy Ádám a Konzinfo appon keresztül nem kapott jegyet a gépre), de hazugságnak nevezte a cikket. Szerinte „amikor nagyon gyorsan ki tudunk hozni a terrortámadástól szenvedő Izraelből 325 embert, akikért a nagykövetség összes és a Külügyminisztérium számos munkatársa dolgozott az evakuáció előtt és alatt, akkor hazug, aljas módon megtámadni a mentést végzőket, ez mélypont”.

(Hvg.hu)

687-re emelkedett a halálos áldozatok száma Gázában hétfőn – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium. Az áldozatok között 140 gyerek van. A sebesültek száma meghaladta a 3700 főt, több mint tíz százalékuk gyerek.

A minisztérium szerint az izraeliek mentőautókat is lőttek, eddig tizenegy mentőautót és egy egészségügyi szolgálati járművet semmisítettek meg. A minisztérium továbbra is kapcsolatban van a globális humanitárius szervezetekkel, hogy a kórházakat elláthassák gyógyszerrel és felszereléssel.

(CNN)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfő este arra szólította fel az ellenzéki pártok vezetőit, hogy feltételek nélkül csatlakozzanak a háborús egységkormányához. Azt írta: „A nép egyesült, és most a vezetésnek kell egyesülnie.”

Hozzátette: „Az Iszlám Állam óta nem láttunk olyan atrocitásokat, mint amilyeneket a Hamász elkövet.” Szerinte most kiderült, hogy a két szervezet egy és ugyanaz.

Natanjahu a Hamász szombati támadása után közölte, hogy egységkormányt alakítana, benne a baloldali és liberális ellenzéki pártokkal. Az ellenzéki pártok csatlakoznának is, de csak bizonyos feltételekkel, amelyeket ezek szerint Netanjahu most nem akar teljesíteni.

(Haaretz)

Az Európai Unió azonnali hatállyal felfüggeszti minden, a palesztinoknak szánt támogatását az Izrael elleni támadás „terrorja, és a brutalitás mértéke” miatt. Az EU évente több százmillió euróval támogatja a palesztin hatóságokat, mivel a palesztin területek egy részén évtizedek óta nyomorognak az emberek.

„Lépnünk kell, és most kell lépnünk” – írta ki az X-re Várhelyi Olivér EU-biztos. Várhelyi bejelentése nem sokkal azután érkezett, hogy az uniós képviselők hangsúlyozták, hogy a Hamásznak nem juttattak uniós pénzt, és 16 éve befagyasztották a kapcsolatot velük.

Várhelyi bejelentése után nem sokkal Janez Lenarčič az EU humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa kijelentette, hogy a palesztinoknak nyújtott legsürgősebb segélyek „addig folytatódnak, amíg szükséges”. Ez többek között az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokra vonatkozhat. „Miközben a leghatározottabban elítélem a terrortámadást – mondta Lenarčič –, elengedhetetlen a civilek védelme.”

A palesztin területeket az utóbbi évtizedekben pénzzel leginkább az EU támogatta, amely 1993 óta képviseli, hogy az izraeli–palesztin ellentét egyetlen feloldása a kétállamos megoldás lenne. Ennek részeként adott területen létre kellene jönnie a független Izrael mellett egy független palesztin államnak.

(AP)

Kivégzik a civil túszokat, ha Izrael továbbra is figyelmeztetés nélkül hajt végre támadásokat a Gázai övezet ellen, és a kivégzéseket közvetíteni is fogják, közölte a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője hétfőn. A terrorszervezet állítása szerint több mint száz túszt tartanak fogva, köztük izraeli katonákat is.

(BBC)

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a Hamászt, hogy hagyjon fel az Izrael elleni támadásokkal és engedje szabadon a túszokat, egyúttal elítélte a terrorszervezet által végrehajtott vérengzést. Ugyanakkor mindkét felet sürgette, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segélyek eljutását a Gázai övezetbe.

(CNN)

Katar tárgyal a Hamásszal a Gázai övezetben fogva tartott túszokról, az Egyesült Államok pedig folyamatosan egyeztet a katariakkal – írja a CNN két névtelenséget kérő forrására hivatkozva. Korábban Törökország is bejelentkezett, hogy közvetítene a Hamász és Izrael között, a CNN szerint a Katariak ezzel párhuzamosan dolgoznak.

A mostani konfliktusban Izrael számára a legnehezebb kérdés a túszok kiszabadítása lesz. Az izraelieknek ugyanis fontos, hogy mindenkit kiszabadítsanak, a Hamász pedig valószínűleg nagy árat fog kérni a foglyok életben hagyásáért.

(CNN)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter törölte azt a tweetet, amelyben tűzszünetre szólította fel a harcoló feleket. Korábban az amerikai külügyminisztérium palesztin ügyekért felelős hivatala arra kérte a feleket, hogy tartózkodjanak a megtorló támadásoktól, de ők is törölték az üzenetüket.

Blinken Hakan Fidan török külügyminiszterrel beszélt telefonon, erről számolt be az X-re átkeresztelt Twitteren, úgy, hogy „bátorította Törökországot a tűzszünet elérésére és a Hamász összes túszának azonnali szabadon bocsátására”. Ezt az üzenetet törölte, és azt írta ki helyette, hogy: „Izraelnek joga van megvédeni magát, megmenteni minden túszt, és megvédeni polgárait.”

A visszakozás mutatja, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyértelműen kiáll Izrael mellett, akár úgy is, hogy az lerohanja Gázát.

(Haaretz)

Az izraeli légicsapások következtében megsemmisült épület Gázában 2023. október 9-én – Fotó: Abed Zagout / Anadolu Agency / Getty Images
Az izraeli légicsapások következtében megsemmisült épület Gázában 2023. október 9-én – Fotó: Abed Zagout / Anadolu Agency / Getty Images

Csak az utóbbi három órában körülbelül 130 célpontot bombáztak az izraeli légierő repülőgépei Gázában. Az izraeli hadsereg az elmúlt egy napban folyamatosan támadta az övezetet, ahol nagyon kis területen él több mint kétmillió ember, akiket a terrorszervezetnek tartott Hamász kormányoz.

(CNN)

Többször is figyelmeztette az egyiptomi hírszerzés Izraelt, hogy „valami nagy dologra” készül a Hamász – állítja egy egyiptomi hírszerző. A legnagyobb arab ország évek óta közvetít a Hamász és Izrael között. A hírszerző szerint most szóltak, hogy robbanni fog a helyzet, az izraeliek viszont alábecsülték a figyelmeztetéseket.

A névtelenül nyilatkozó egyiptomi tisztviselő szerint az izraeliek Gáza helyett Ciszjordániára koncentráltak, ahol rengeteg izraeli telepes él. Szerinte Netanjahu kormányában több koalíciós partner is a ciszjordániai zsidó telepesek nagy támogatója, így nekik Ciszjordánia volt a prioritás.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök irodája tagadta, hogy a támadás előtt néhány nappal egyértelmű figyelmeztetést kaptak volna Kairóból.

(AP via Haaretz)

Magyar fellépője is volt annak az izraeli zenei fesztiválnak, ahová a hétvégén betörtek a Hamász terroristái, és felfoghatatlan vérfürdőt rendezve közel 300 fiatalt mészároltak le. Egy magyar DJ, Tóth „Wegha” András is ott volt a fellépők között, ő túlélte az embertelen öldöklést. Erről bővebben itt lehet olvasni.

Libanon területén lévő célpontok ellen hajtottak végre támadást izraeli katoni helikopterek, közölte az Izraeli Védelmi Erők, de további részleteket nem hoztak nyilvánosságra az akcióról.

Korábban azt közölte az izraeli hadsereg, hogy hétfőn csapatokat vetettek be Libanon felől érkező beszivárgók ellen. Információik szerint a beszivárgási kísérlet Aalma El Chaeb és Zahajra libanoni határvárosok térségében történt.

Hétfő délutánra a nyolcszázat is meghaladta azoknak az áldozatoknak a száma, akik a Hamász szombaton kora reggeli támadásában életüket vesztették. A kormányzati sajtóiroda tájékoztatása szerint a Hamász legalább 100 főt elrabolt. A Times of Israel tájékoztatása 2200 sebesültről szól, az eltűntek hozzátartozói kétségbeesetten keresik rokonaikat.

Emberek oltjanak egy a gázából érkező rakétatámadásban megsérült lángoló autót a dél-izraeli Askelón városában 2023. október 9-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP
Emberek oltjanak egy a gázából érkező rakétatámadásban megsérült lángoló autót a dél-izraeli Askelón városában 2023. október 9-én – Fotó: Menahem Kahana / AFP

Az Európai Bizottság hétfőn délután bejelentette, hogy felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtott összes, fejlesztésre fordítható támogatását. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa a Twitteren azt írta, hogy 691 millió eurónyi támogatás érintett.

„Minden kifizetést azonnal felfüggesztünk. Minden projektet felülvizsgálatnak vetünk alá. Minden új költségvetési javaslat, beleértve a 2023-as költségvetést is, további értesítésig elhalasztva. A teljes portfólió átfogó értékelése (szükséges – a szerk.)” – idézte Várhelyit a Guardian.

Ausztria hétfőn délelőtt jelentette be, hogy felfüggeszti a palesztinoknak nyújtott mintegy 19 millió eurós segélyt. „A terror mértéke olyan szörnyű, hogy nem térhetünk vissza a megszokott kerékvágásba. Ezért az osztrák fejlesztési együttműködésből származó valamennyi kifizetést egyelőre jegeljük” – mondta Schallenberg az ORF rádiónak adott nyilatkozatában.

Hétfőn délutánra 560-ra emelkedett a halálos áldozatok száma és 2900-ra a sebesültek száma a Gázai övezetben, miután Izrael légicsapásokkal válaszol a Hamász támadásaira – közölte hétfőn közleményben a palesztin egészségügyi minisztérium. (CNN)

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője megerősítette, hogy kilenc amerikai állampolgár halt meg az izraeli harcokban. „Részvétünket fejezzük ki az áldozatoknak és az érintettek családjainak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánunk. Továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, és kapcsolatban maradunk izraeli partnereinkkel, különösen a helyi hatóságokkal” – mondta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a CNN szerint.

A kilenc áldozatot Matt Miller külügyminisztériumi szóvivő is megerősítette a CNN-nek. Megkeresésükre azt mondta, hogy szoros kapcsolatban állnak Izrael kormányával, mivel továbbra is keresik az eltűnt amerikai állampolgárokat, „ és természetesen szoros kapcsolatban állunk a kilenc elhunyt amerikai családjával, és felajánlunk nekik minden konzuli segítséget, amit csak tudunk.”

(CNN)

Az izraeli hadsereg közlése szerint hétfőn csapatokat vetettek be egy Libanon felől történő feltételezett beszivárgás ellen. „Jelentést kaptunk arról, hogy több gyanúsított beszivárgott izraeli területre Libanonból. Az izraeli hadsereg katonái a térségben állomásoznak” – áll az Izraeli Védelmi Erők közleményében. Az izraeli hadsereg rádiója szerint a beszivárgási kísérlet Aalma El Chaeb és Zahajra libanoni határvárosok térségében történt.

Izrael északi részén is megnőtt a feszültség, miközben az izraeli erők a palesztin Hamász fegyveresei ellen harcolnak, akik szombaton tömeges beszivárgást hajtottak végre a Gázai övezet déli részéről.

(Reuters)

Joáv Gallant védelmi miniszter a blokád bejelentése mellett elrendelte a Gázai övezet „teljes ostromát”. Szárazföldi támadásokról egyelőre nem érkeztek hírek, Izrael csak légicsapásokkal és hadihajókkal támadja a Hamász járműveit, objektumait és embereit. A Washington Post amerikai kormányzati források alapján hétfőn azt írta, hogy 24-48 órán belül megindulhatnak az izraeli hadsereg szárazföldi egységei

Az izraeli politikai döntéshozók többsége erőteljesen szorgalmazza a területre való benyomulást és a Hamász teljes megsemmisítését. Avigdor Liberman volt védelmi miniszter, a Jiszráel Beitenu nevű ellenzéki világi nacionalista párt elnöke követelte a Hamász központjában tartott Gáza városába (az övezet központjába) való benyomulást és a terrorszervezet teljes vezérkarának likvidálását.

Elhagyott autók százai állnak az út szélén az izraeli Nova zenei fesztivál közelében, ahol a hétvégén a Hamász terrorszervezet fegyveresei a hírek szerint legalább 260 embert öltek meg, és több tucat foglyot ejtettek, akiket aztán magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe. A szombat hajnali támadás után készült drónfelvételen jól látható, hogy sok autón golyó ütötte lyukak vannak.

A fesztivált az eredeti tervek szerint október 6. és 8. között tartották volna Izrael déli részén, a Negev-sivatagban, a Re'im nevű kibuc közelében. Szombat hajnalban, a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták után nem sokkal a Hamász fegyveresei jelentek meg a közelben, hogy megtámadják a fesztiválozókat, illetve a közeli településeken élőket.

„Ez egy mészárlás volt, egy totális mészárlás” – mondta az egyik túlélő, a 26. születésnapját ünneplő Arik Nani, aki órákig egy mezőn bujkálva menekült el a fegyveresek elől. „Nem tudtuk, hová menjünk. A barátom és én teljesen megrémültünk és sokkos állapotba kerültünk, és csak futottunk.”

A fesztiválozó fiatalok beszámolóiról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Sky News)

„Holnapra összehívom az EU külügyminisztereit egy rendkívüli ülésre, hogy foglalkozzunk a helyzettel Izraelben és a térségben” – írta X-en (a volt Twitteren) Josep Borrell.

Az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő – több tagállami miniszterrel együtt – jelenleg Ománban van, ezért a keddi ülést részben interneten keresztül fogják lebonyolítani, mondta Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője. (Ők jelenleg az EU és az Öböl Menti Együttműködési Tanács előre tervezett találkozóján vesznek részt.)

Josep Borrell még szombaton kiadott egy nyilatkozatot az EU nevében, amely szerint „elítéli a Hamász többszöri és válogatás nélküli támadásait Izrael ellen”. Az „értelmetlen” akciók azonnali befejezésére szólított fel, mert ezek „csak tovább növelik a feszültségeket”.

Az EU szolidáris Izraellel, „amelynek joga van megvédenie magát a nemzetközi joggal összhangban ilyen erőszakos” és célpontokban nem válogató támadásokkal szemben.

Peter Stano hétfőn arra is emlékeztette az újságírókat az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján, hogy az uniós főképviselő számos tagállam és EU-n kívüli ország külügyminiszterével egyeztetett a napokban a helyzetről.

A Gázából Izraelre kilőtt rakéták négy embert megsebesítettek a Gázai övezettől északra fekvő Askelónban, egyikük állapota súlyos – közölte az izraeli mentőszolgálat. A közeli Asdódban egy nő sérült meg súlyosan, őt szintén kórházba szállították.

Izraeli biztonságiak dolgoznak a helyszínen, ahol egy Gázai övezetből indított rakéta csapódott be 2023. október 9-én – Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters
Izraeli biztonságiak dolgoznak a helyszínen, ahol egy Gázai övezetből indított rakéta csapódott be 2023. október 9-én – Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters

(BBC)

Izrael védelmi minisztere bejelentette, hogy elrendelte a Gázai övezet teljes blokádját. „Vadállat módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el” – mondta Joáv Galant, hozzátéve, hogy Izrael mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe.

Mindez azután történt, hogy az Izraeli Védelmi Erők azt állították, hogy hétfő délelőttre „többé-kevésbé” biztosították a Gázai övezet körüli területet, az ottani településekről nagyrészt kiszorították a Hamász fegyvereseit.

(MTI, Sky News)

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint Jeruzsálemben és Izrael-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, mivel Gázából ismét rakétákat lőttek ki. A BBC beszámolója szerint Jeruzsálemben legalább három robbanást hallottak.

Az izraeli katasztrófavédelmi szolgálatok szerint „hatalmas rakétatűz” zúdult Izrael középső részére. A Sky News megjegyzi, hogy egyelőre nem világos, honnan lőtték ki a rakétákat, bár az izraeli média feltételezései szerint a Gázai övezetből.

Franciaország, Németország, Ausztria is erősíti a zsidó közösségek és intézmények védelmét, írja az Euractiv.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint azért adtak ki ilyen utasítást az országban, hogy megakadályozzák az összetűzések átterjedését.

„Akárhányszor megtámadják Izraelt, az iszlamisták és más rasszisták az izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy a brit zsidók ellen gyűlöletet keltsenek” – írta Suella Braverman brit belügyminiszter X-en (a volt Twitteren). „Elvárom a rendőrségtől, hogy a törvény teljes erejével lépjen fel a Hamász támogatásának jelei ellen” – tette hozzá azokra a képekre reagálva, amelyeken a terrortámadásokat ünneplők látszottak Londonban.

Nancy Faeser német belügyminiszter bejelentette, hogy „a németországi zsidók védelme a legfontosabb prioritásunk”. A berlini rendőrség szombaton arról írt, hogy „ismételt Izrael elleni és erőszakot dicsőítő megnyilvánulások” miatt feloszlatott egy gyülekező csoportot. A hatóság 450 fővel biztosított egy Izrael melletti demonstrációt a Brandenburgi kapunál.

Ausztriában a kormány- és az államfő, valamint az ellenzéki szociáldemokraták vezetője is elítélte a Hamász szombaton indult támadásait. Bécsben néhányan a Hamász mellett tüntettek szombat éjszaka és vasárnap is. Az osztrák belügyminisztérium megerősítette, hogy fokozta az ellenőrzést a kulcsfontosságú izraeli intézmények környékén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!