Mészárlás az izraeli fesztiválon: kikapcsolták az áramot, és hirtelen minden irányból tüzet nyitottak

Legfontosabb

2023. október 9. – 02:15

Másolás

Vágólapra másolva

A szukkót, vagyis a sátrak ünnepe a zsidó vallásban az örömről, az énekről és a táncról szól. A nyolc napig tartó ünnep az isteni gondviselésben való hitet fejezi ki. Ebből az alkalomból tartották Izrael déli részén a Negev-sivatagban a Nova vagy Super Nova fesztivált is október 6–8. között. Az örömünnep azonban szombaton rémálommá, a Hamász által elkövetett tömegmészárlás helyszínévé vált.

A fesztivált a Re'im kibuc közelében tartották meg, ami alig 10-15 kilométerre van a Gázai övezet határától. A fesztivál helyszínén a szervezők kempinget és három színpadot építettek fel. A trance- és rave-fesztiválra Izrael minden részéről körülbelül háromezer ember érkezett, a műfaj jellegéből adódóan javarészt 20–40 év közötti fiatalok. A fesztiválon biztonsági őrök is voltak.

Az első baljós jel az volt, amikor reggel fél 7-kor megszólalt a rakétákra figyelmeztető sziréna, mondta a CNN-nek Tal Gibli.

A Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakéták után nem sokkal a Hamász fegyveresei jelentek meg a közelben, hogy megtámadják a fesztiválozókat, illetve a közeli településeken élőket: gyilkoljanak, és túszokat ejtsenek.

A rakétákat hamarosan lövések követték, mondta egy Ortel nevű fesztiválozó az izraeli 12-es csatornának.

„Kikapcsolták az áramot, és hirtelen a semmiből megjelentek [a fegyveresek], és minden irányból tüzet nyitottak.”

Elmondása szerint ötven Hamász-terrorista érkezett furgonokkal, katonai egyenruhába öltözve. A fesztiválozók megpróbáltak elmenekülni.

Rohantak a sík, homokos terepen, hogy az autóikba üljenek és elhajtsanak, de mindenhol fegyveresekkel teli dzsipek voltak, amikből lőttek az autókra, derül ki a BBC összefoglalójából.

„Lőttek, elértünk egy pontot, ahol mindenki megállt az autójával, és futni kezdett. Beugrottam a fák közé, a bozótosba, és csak úgy elkezdték lövöldözni az embereket. Sebesültek tömegeit láttam szanaszét, én pedig a bokrok közé bújva próbáltam megérteni, hogy mi történik” – mondta az Ortel nevű nő.

Egy Adam Barel nevű fesztiválozó azt mesélte, hogy a többiekhez hasonlóan ő is megpróbált kocsival menekülni, de a fegyveresek tüzet nyitottak rájuk, ezért inkább kiszállt és futott. A férfi látta, hogy a fegyveresek embereket találtak el. Elbújtak, mindenki máshová menekült.

„Néma üzemmódra kapcsoltam a telefont, aztán elkezdtem átmászni egy narancsligeten”

– mondta a már idézett Ortel. Gili Joszkovics a BBC-nek azt mondta: ő pomelofák között bújt el, és látta, hogy a Hamász terroristái fáról fára jártak és lövöldöztek. Látta, ahogy emberek halnak meg mindenfelé. „Nagyon csendben voltam. Nem sírtam, nem csináltam semmit.”

A Reutersnek nyilatkozó Eszter Borohov épp el akart hajtani az autójával, amikor egy másik kocsi belerohant. Egy fiatal férfit látott a másik autóban, aki azt mondta neki és a barátjának, hogy szálljanak át az ő kocsijába. Eszterék így tettek, majd az történt, hogy

a fiatal férfit valaki közvetlen közelről lelőtte.

A nő úgy tett, mintha ő is meghalt volna. Addig feküdt mozdulatlanul az autóban, amíg az izraeli katonák ki nem mentették. „Nem tudtam mozgatni a lábam” – mondta a Reutersnek a kórházból. „Katonák jöttek és elvittek minket a bokrok közé.” A helyszínen készült felvételek szerint a fesztivál területén nagyon sok összeroncsolódott, kiégett autó maradt.

Egy Janiv nevű mentőorvos a Kan News közszolgálati műsorszolgáltatónak azt mondta:

ez egy mészárlás volt,

egy előre megtervezett támadás. Ahol az emberek kimentek a kijáratokon, ott terroristák vártak rájuk, akik elkezdték módszeresen levadászni őket.

A Hamász fegyveresei feltehetően a fesztiválozók közül is ejtettek túszokat, ahogy más közeli településeken is. A megjelent információk szerint legalább 130 túszt vihettek magukkal a Gázai övezetbe, köztük nőket, gyerekeket, időseket is.

Miután az izraeli katonaság biztosította a terepet, megkezdték a terület átvizsgálását. A ZAKA önkéntes mentőszervezet szóvivője az Ynet izraeli hírportálnak azt mondta: legalább 260 holttestet találtak a fesztivál helyszínén.

A fesztivál Facebook-oldalán most a szervezők részvétnyilvánítása olvasható: „Osztozunk az eltűntek és meggyilkoltak családjainak gyászában. Mindent megteszünk, hogy segítsük a biztonsági erőket, folyamatos kapcsolatban állunk velük.”

A fesztivál szervezői azt is írják, hogy mindent megtesznek az eltűntek megtalálása érdekében. Az eltűnteket kereső családok feltölthetik egy online felületre hozzátartozóik adatait, amelyeket továbbítanak a rendőrségnek és a hadseregnek.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!