Az EU rendkívüli külügyminiszteri ülést hív össze keddre

2023. október 9. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Holnapra összehívom az EU külügyminisztereit egy rendkívüli ülésre, hogy foglalkozzunk a helyzettel Izraelben és a térségben” – írta X-en (a volt Twitteren) Josep Borrell.

Az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő – több tagállami miniszterrel együtt – jelenleg Ománban van, ezért a keddi ülést részben interneten keresztül fogják lebonyolítani, mondta Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője. (Ők jelenleg az EU és az Öböl Menti Együttműködési Tanács előre tervezett találkozóján vesznek részt.)

Josep Borrell még szombaton kiadott egy nyilatkozatot az EU nevében, amely szerint „elítéli a Hamász többszöri és válogatás nélküli támadásait Izrael ellen”. Az „értelmetlen” akciók azonnali befejezésére szólított fel, mert ezek „csak tovább növelik a feszültségeket”.

Az EU szolidáris Izraellel, „amelynek joga van megvédenie magát a nemzetközi joggal összhangban ilyen erőszakos” és célpontokban nem válogató támadásokkal szemben.

Peter Stano hétfőn arra is emlékeztette az újságírókat az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján, hogy az uniós főképviselő számos tagállam és EU-n kívüli ország külügyminiszterével egyeztetett a napokban a helyzetről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!