A lengyel miniszterelnök népszavazást tartana az EU menekültügyi reformjáról

2023. augusztus 14. – 06:51

Másolás

Vágólapra másolva

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök népszavazást kezdeményezne az Európai Unió új menekültügyi reformjáról – írja a Guardian.

A tagállamok még június elején fogadták el közös álláspontjukat az uniós menekültügyi reform két kulcseleméről. Ezekkel szigorúbb, határon zajló eljárások és a menedékkérők visszaküldését könnyítő szabályok mellett bevezetnék a kötelező szolidaritást. Utóbbi azt jelentené, hogy ha egy tagállamot túlságosan leterhelnek a menedékkérők, egy részüket szétosztanák a többi ország között, amit pénzzel vagy egyéb módon, például személyzet küldésével lehetne kiváltani. A magyar és a lengyel kormány értelmezésében ez kötelező befogadás vagy büntetés. Bővebben itt írtunk a tagállamok alkujáról.

Morawiecki most bejelentette, hogy népszavazást szeretne tartani a kérdésben, és azt kérdezné meg a lengyelektől, hogy

hajlandóak lennének-e befogadni „a Közel-Keletről és Afrikából érkező illegális bevándorlók ezreit”.

A miniszterelnök az október 15-i országgyűlési választásokkal egy napon tartaná meg a népszavazást is. A választáson Morawiecki is újraindul a miniszterelnöki székért a jobboldali Jog és Igazság (PiS) párt színeiben. A választási kampány központi kérdései közé tartozik az illegális migráció és a határok biztonságának kérdése (Lengyelország a napokban tízezer katonát vezényelt a belarusz határra).

A népszavazási tervet egy videóüzenetben jelentette be a lengyel miniszterelnök. A videóban felvételeket mutatott be utcai zavargásokról, lángoló autókról és kukákról, betört kirakatokról, sőt, az egyik jelenetben egy fekete bőrű férfi látható, amint egy nagy kést nyalogat. A képeket a PiS vezetője, Jarosław Kaczyński hangja kíséri, aki azt kérdezi: „Azt akarjátok, hogy ez Lengyelországban is megtörténjen? Azt akarjátok, hogy ne legyetek többé a saját országotok urai?”

A párt már korábban felhívta a figyelmet a Belarusz irányából érkező illegális határátlépők megemelkedett számára. Idén már 19 ezren érkeztek az országba a nem uniós tagállam irányából, szemben a tavalyi 16 ezerrel. A párt szerint az érkezők között afrikai és közel-keleti menekültek vannak.

Bár a háború kitörése óta Lengyelország közel egymillió ukránnak adott menedéket, az ország a 2015-ös menekültválság óta ellenzi a muszlim, Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekültek befogadását, arra hivatkozva, hogy veszélyeztetik a lengyel kultúrát és a keresztény vallást.

A közelgő népszavazáson a választóknak más témákban is fel fognak tenni kérdéseket, többek között arról, hogy támogatják-e a nyugdíjkorhatár emelését –amelyet a nők esetében 60 évre, a férfiak esetében 65 évre csökkentettek –, valamint az állami tulajdonú vállalatok privatizációját.

A lengyel választási kampány hangulatát jól jelzi, hogy egy közelmúltbeli politikai rendezvényen Kaczyński azzal fenyegetőzött, hogy az unió erdőprivatizációs tervei megakadályoznák a lengyeleket a gombaszedésben. „Megvan ez a szabadságunk. Elmehetünk gombát szedni. Ez a szabadságunk része, és nem hagyjuk, hogy ezt a szabadságot ellopják tőlünk” – fogalmazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!