Prigozsin bohócoknak nevezte az orosz hadsereg vezetőit

2023. június 1. – 08:14

frissítve

Prigozsin bohócoknak nevezte az orosz hadsereg vezetőit
Ukrán tüzérek egy Caesar howitzerrel Donyeckben május 31-én – Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Oroszország csütörtök hajnalban újabb csapást mért Kijevre, a támadásban hárman haltak meg, köztük egy gyerek.
  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ismét sürgette Svédország mihamarabbi NATO-tagságát.
  • Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója bohócoknak nevezte az orosz hadsereg vezetőit.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Moldovában tartott EU-s találkozón kijelentette, hogy Ukrajna készen áll arra, hogy a NATO tagja legyen, a magyar külügyminiszter szerint viszont nem kerülhet napirendre a háborúban álló ország csatlakozása.
  • Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint civileket kellett evakuálni Belgorod régióból, mert ukrán katonák ismét megpróbáltak határmeneti településekre betörni.

A Pentagon megvásárolja a Starlink szolgáltatását – azaz Elon Musk műholdas internetét – Ukrajnának, derül ki az amerikai védelmi minisztérium közleményéből.

„Továbbra is több nemzetközi partnerrel dolgozunk együtt azért, hogy Ukrajna rendelkezzen a szükséges műholdas, kommunikációs képességekkel”

– írták. Musk korábban ígéretet tett arra, hogy a Starlinket ingyen működteti Ukrajnában, annak ellenére, hogy elmondása szerint ez számára veszteséges. Később azonban Ukrajnában a szolgáltatás 1300 készüléke kiesett a Starlink hálózatából, mivel SpaceX vevőkészülékenként 2500 dollárt kért az ukránoktól a használatért. Ezt idővel már nem tudták fizetni.

Szakértők szerint a Starlink műholdas internete kulcsfontosságú a háború kimenetelével kapcsolatban, az ukrán egységek eddig folyamatosan előnyben voltak az oroszokhoz képest csak azzal, hogy mindig volt internethozzáférésük.

Egy ember meghalt, három másik pedig megsérült a Herszon területet ért orosz támadásokban – írja több ukrán híroldal.

Az orosz csapatok ma négy irányított támadással sújtották Nova Kakhova térségét. A támadásnak egy idős férfi az áldozata – jelentette a Kyiv Independent a helyi városi közigazgatásra hivatkozva. A jelentések szerint legalább három ház megsemmisült.

Egy másik támadáskor légicsapások érték a Dnyipro folyó nyugati partján fekvő Beriszlav városát is. Olekszandr Prokudin regionális kormányzó szerint két férfi – egy 57 és egy 20 éves – szenvedett könnyebb sérüléseket. Az orosz erők rakétái egy pékséget találtak el.

(Sky News, Kyiv Independent)

Ketten megsérültek, miután drón csapott le az ukrán határhoz közeli Belgorod városra, számolt be a régió kormányzója. Vjacseszlav Gladkov azt írta Telegramon, hogy egy ismeretlen szerkezet robbant fel a városban, az előzetes adatok alapján egy drón zuhanhatott az úttestre.

Napközben egy Kreml-ellenes csoport drónfelvételeket tett közzé. Ezeken állításuk szerint az látható, ahogy orosz katonai felszereléseket semmisítenek meg az oroszországi Belgorod régióban.

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka az Ukrajinszka Pravdának, számolt be az MTI.

„A helyzet Bahmut irányában megváltozott. Jelentősen csökkentek az orosz erők rohamai. Első pillantásra úgy tűnik, hogy az ellenség felhagyott a támadó hadműveletek folytatásával a térségben, de ez nem felel meg a valóságnak”

– mondta. Szirszkij szerint azért tűnhet úgy, hogy az oroszok felhagytak a támadó hadműveletekkel, mert a Wagner-csoport épp kivonja alakulatait, ez pedig a „nyugodtság benyomását keltheti” – mondta az övezetben tartózkodó katonai vezető.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy csütörtökön az orosz erők csapást mértek a megyeszékhely, Harkiv ipari övezetében egy létesítményre. A romok alól sértetlenül mentettek ki egy nőt. Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített délelőtti beszámolójában azt írta, hogy az elmúlt napban országszerte hét civil vesztette életét, 27 pedig megsérült. Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége 460-nal mintegy 208 370-re nőtt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett két harckocsit és 14 tüzérségi rendszert.

Nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország csatlakozása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján, az észak-atlanti szövetség nem válhat az ukrajnai konfliktus részesévé, az ugyanis a harmadik világháború kockázatával járna – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Oslóban, ahol NATO informális külügyminiszteri ülésén vett részt.

Zelenszkij csütörtökön az Európai Politikai Közösség találkozóján arról beszélt, hogy országa készen áll a NATO-tagságra. Ukrajna NATO-tagságáról a magyar külügyminiszter álláspontja egyébként részben egyezik azzal, amit korábban Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár mondott: „Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg háború dúl az országban” – nyilatkozta alig egy hete.

A magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy „ragaszkodnak” a NATO korábbi álláspontjához, miszerint a szövetség „nem részese az ukrajnai konfliktusnak, és mindent megtesz az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében”. Szijjártó kitért a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására is: szerinte nagy a nyomás, de „semmilyen nyomásgyakorlást nem vagyunk hajlandók elfogadni. A magyar parlament szuverén módon fog döntést hozni a ratifikációról, amelyet a kormány természetesen támogat.”

„Ukrajna készen áll arra, hogy a NATO tagja legyen” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a csütörtöki, Moldovában tartott EU-s találkozón.

Az ukrán államfő megköszönte Moldova támogatását, illetve azt, hogy befogadják az ukrán menekülteket. „Ukrajna készen áll a NATO-tagságra, várjuk, hogy a NATO is készen álljon arra, hogy befogadjon minket” – mondta Zelenszkij. Erről korábban a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg azt mondta, hogy addig még Ukrajnában háború dúl, az ország biztosan nem csatlakozhat.

Zelenszkij az Ukrajna által támogatott „békecsúcs” összehívásáról is beszélt: állítása szerint ez azért nem valósult még meg, mert minél több országot szeretnének bevonni, olyanokat is, amelyek nem tartoznak Kijev szövetségesi körébe. A találkozó helyszíneként több skandináv ország is felmerült: Dánia már felajánlotta, hogy otthont adna a találkozónak.

A csütörtöki moldovai csúcstalálkozónak az a célja, hogy az EU kifejezze: mindkét országot támogatja az orosz invázió elleni harcban. Ursula von der Leyen azt írta Twitteren, hogy „Ukrajnának igazságos és tartós békére van szüksége”. Az Európai Bizottság vezetője szerint az ország jól halad az „uniós úton”.

(Sky News)

Civileket kellett evakuálni az oroszországi Belgorod régió egy részéből, miután katonák ismét megpróbáltak határmeneti településekre betörni. Csütörtökön három ilyen betörési kísérlet volt, eddig az összeset visszaverték az ukrán határ mentén – állítja az orosz védelmi minisztérium.

A minisztérium közölte, hogy ma három határmenti támadást vertek vissza Szebenkino város közelében. Azzal vádolják Ukrajnát, hogy „terrorista alakulatokat” vetett be orosz civilek ellen. Kiemelték, hogy

az államhatár megsértésére nem került sor.

Oroszországot az elmúlt napokban, illetve hetekben egymás után érik a különböző támadások: Belgorodot már korábban is támadták, a héten pedig dróntámadás ért Moszkva környéki lakóépületeket. Ezekért a támadásokért Ukrajna nem vállalta a felelősséget. Mindeközben az interneten olyan videók terjednek, amiken az látható, hogy több Belgorod régióban található településen találat ért lakóházakat:

Az orosz védelmi minisztérium szerint több mint 30 ukránt öltek meg, négy páncélozott járművet pedig megsemmisítettek. A minisztérium ezen állításait független forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Belgorod kormányzója korábban arról számolt be, hogy a matematika vizsgák Szebenkinóban a támadások miatt elmaradtak. Vjacseszlav Gladkov azt írta Telegramon, hogy a helyzetről tájáékoztatta Putyint, emellett dolgoznak egy olyan rendszeren, hogy az érintett diákok a vizsga nélkül is bejuthassanak az egyetemekre.

(Guardian, Reuters)

A Wagner-csoport zsoldosai hajlandók tovább harcolni Ukrajnában, ha nem az orosz hadsereget irányító „bohócoktól” kellene függniük – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója. A 62. születésnapját csütörtökön egy kiképzőtáborban ünneplő Prigozsin azt is megerősítette, hogy emberei június 5-én végleg elhagyják a kelet-ukrajnai Bahmut városát, miután átadták azt az orosz reguláris erőknek.

„Ha az egész parancsnoki lánc 100 százalékban megbukik, és csak olyan bohócok fognak irányítani, akik húsdarálóba küldik az embereket, akkor mi ebben nem veszünk részt” – mondta a káromkodással teli kommentárjairól ismert Prigozsin. Azt is hozzátette, hogy az emberei körülbelül egy hónapig a frontvonaltól távol akarnak pihenni. „Ez egy kemény év volt. Aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz” – mondta.

Prigozsin az elmúlt hónapokban rendszeresen sértegette Vlagyimir Putyin orosz elnök legfelsőbb katonai vezetőit, különösen Szergej Sojgu védelmi minisztert. Múlt héten azt is közölte, hogy felkérte az ügyészséget, vizsgálják ki, hogy vezető orosz védelmi tisztviselők követtek-e el „bűncselekményt” az ukrajnai háborúban.

(Sky News)

Háromra nőtt a Kijev ellen rakétatámadás áldozatainak a száma. Az ukrán hatóságok korábbi információi két gyerek haláláról számoltak be, de ezt azóta felülvizsgálták. A legfrissebb hírek szerint egy 33 éves nő és a lány, valamint egy 34 éves nő halt meg a legutóbbi légicsapásokban. Vitalij Klicsko polgármester a Telegramon azt írta, hogy legalább 14 ember sérült meg az ukrán főváros keleti kerületeit ért támadásokban.

(Sky News)

Svédország mihamarabbi NATO-tagságát sürgette az észak-atlanti szövetség főtitkára csütörtökön Oslóban, a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozóján. Jens Stoltenberg azt mondta, az ügyben a hét elején Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is egyeztetett, és nemsokára Ankarába is ellátogat.

Hozzátette: Svédország tagsága az összes NATO-tagország érdeke.

A kétnapos megbeszélés előtt a házigazda Norvégia külügyminisztere, Anniken Huitfeldt szintén leszögezte: Svédországnak mihamarabb, még a NATO júliusi, Vilniusba tervezett csúcstalálkozója előtt az észak-atlanti szövetség tagjává kell válnia.

Svédország még 2022. júniusában jelezte a NATO-nak, hogy csatlakozni akarnak a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország támogatására szükség van. 2022. szeptember végéig 28 tagország már jóváhagyta a csatlakozási kérelmüket,

Magyarország és Törökország azonban még nem.

A svéd-török tárgyalások azután akadtak el, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök kijelentette: Stockholm nem számíthat Ankara támogatására, miután Svédországban egy tüntetésen a török elnököt mintázó bábut akasztottak fel, egy másik megmozduláson pedig egy dán szélsőjobboldali aktivista elégette a Korán egy példányát.

A török kormány hivatalos álláspontja szerint Svédország olyan embereket „bújtat”, akik kapcsolatban állhatnak a terrorszervezetként számontartott Kurd Munkáspárttal és az Egyesült Államokban élő török hitszónok, Fethullah Gülen vallási csoportjával, amelyet a török vezetés államellenes szervezkedéssel vádol.

Orbán Viktor májusban arról beszélt, hogy szerinte a magyar-svéd politikai kapcsolatoknak javulniuk kell, mielőtt a magyar országgyűlés ratifikálná Svédország NATO-csatlakozását.

(MTI)

Két gyermek és egy felnőtt meghalt és több mint egy tucat ember megsérült egy újabb éjszakai rakétatámadásban Kijev ellen – közölték ukrán tisztviselők. Oroszország rendszeresen támadja az ukrán fővárost légitámadások során.

A legutóbbi támadások a keleti Desnyanszki és Dnyiprovszkij kerületeket érintették. Az egyik gyermek 5-6 éves volt, a másik 12 vagy 13 éves. Ez volt a negyedik támadás a héten.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere a Telegramon közzétett kora reggeli bejegyzéseiben azt mondta, hogy „robbanások sorozata” volt a városban, és hogy a bevetett egységek a lezuhant törmelékekkel és a tüzek oltásával foglalkoznak. Tájékoztatása szerint 14 ember sérült meg, közülük kilencet kórházba szállítottak.

Közben Luhanszk megszállt részéről is érkezett hír: eszerint szerdán öt ember meghalt és 19 megsebesült egy baromfifarmot ért ukrán támadásban. Csütörtök reggel az Ukrajnával határos nyugat-oroszországi Belgorod kormányzója közölte, hogy legalább két ember megsebesült a Sebekino városát ért támadásban, amelyért az ukrán csapatokat tette felelőssé. „Az éjszaka ismét feszült Sebekino számára. Az ukrán csapatok egy órán át lőtték a várost” – írta Vjacseszlav Gladkov a Telegram-csatornáján. (BBC)

  • A Fehér Ház sajtótitkára leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem támogatja, hogy Ukrajna támadásokat hajtson végre Oroszország területén.
  • Ukrán dróntámadás érhetett egy oroszországi olajfinomítót és egy orosz régiót is. Pár órával később egy másik olajfinomítóból is dróntámadást jelentettek. Több orosz határ menti faluból evakuálják a gyerekeket.
  • A Szabadságot Oroszországnak Légió parancsnoka a Timesnak arról beszélt, nagy erőkkel toboroznak orosz állampolgárokat, és Moszkva megtámadására készülnek.
  • Oroszország azt állítja, hogy két napja elsüllyesztette az utolsó nagy ukrán hadihajót az odesszai kikötőben.
  • A csecsen elnök szerint parancsot kapott, hogy átcsoportosítsa az erőit Donyeckbe.
  • A Wagner vezetője szerint ki kellene vizsgálni az orosz tisztviselők által elkövetett bűncselekményeket.
  • Az egykor 70 ezres Bahmutnak ötszáz lakója maradt.
  • Újabb, 300 millió dolláros segélycsomagot küld Ukrajnába az Egyesült Államok.

Az előző napi közvetítésünket ide kattintva olvashatják vissza.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!