Zelenszkij: Készen állunk a NATO-tagságra

2023. június 1. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

„Ukrajna készen áll arra, hogy a NATO tagja legyen” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij a csütörtöki, Moldovában tartott EU-s találkozón.

Az ukrán államfő megköszönte Moldova támogatását, illetve azt, hogy befogadják az ukrán menekülteket. „Ukrajna készen áll a NATO-tagságra, várjuk, hogy a NATO is készen álljon arra, hogy befogadjon minket” – mondta Zelenszkij. Erről korábban a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg azt mondta, hogy addig még Ukrajnában háború dúl, az ország biztosan nem csatlakozhat.

Zelenszkij az Ukrajna által támogatott „békecsúcs” összehívásáról is beszélt: állítása szerint ez azért nem valósult még meg, mert minél több országot szeretnének bevonni, olyanokat is, amelyek nem tartoznak Kijev szövetségesi körébe. A találkozó helyszíneként több skandináv ország is felmerült: Dánia már felajánlotta, hogy otthont adna a találkozónak.

A csütörtöki moldovai csúcstalálkozónak az a célja, hogy az EU kifejezze: mindkét országot támogatja az orosz invázió elleni harcban. Ursula von der Leyen azt írta Twitteren, hogy „Ukrajnának igazságos és tartós békére van szüksége”. Az Európai Bizottság vezetője szerint az ország jól halad az „uniós úton”.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!