Szijjártó: Nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország NATO-csatlakozása

2023. június 1. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország csatlakozása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján, az észak-atlanti szövetség nem válhat az ukrajnai konfliktus részesévé, az ugyanis a harmadik világháború kockázatával járna – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter Oslóban, ahol NATO informális külügyminiszteri ülésén vett részt.

Zelenszkij csütörtökön az Európai Politikai Közösség találkozóján arról beszélt, hogy országa készen áll a NATO-tagságra. Ukrajna NATO-tagságáról a magyar külügyminiszter álláspontja egyébként részben egyezik azzal, amit korábban Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár mondott: „Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg háború dúl az országban” – nyilatkozta alig egy hete.

A magyar külügyminiszter arról beszélt, hogy „ragaszkodnak” a NATO korábbi álláspontjához, miszerint a szövetség „nem részese az ukrajnai konfliktusnak, és mindent megtesz az Oroszországgal való közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében”. Szijjártó kitért a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására is: szerinte nagy a nyomás, de „semmilyen nyomásgyakorlást nem vagyunk hajlandók elfogadni. A magyar parlament szuverén módon fog döntést hozni a ratifikációról, amelyet a kormány természetesen támogat.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!