Taxisofőrből lett szektavezér, aki százakat vett rá, hogy halálra éheztessék magukat

2023. május 22. – 23:04

Taxisofőrből lett szektavezér, aki százakat vett rá, hogy halálra éheztessék magukat
A Bűnügyi Nyomozó Igazgatóság (DCI) egyik tagja sétál a tömegsír helyszínén Shakaholában 2023. április 25-én – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Válaszolj gyorsan, mert nincs sok időm. Nővérem, itt a végidő, és az embereket keresztre feszítik. Térjetek meg, hogy ne maradjatok le, ámen”

– ezt az üzenetet hagyta Solomon Muendo a húgának nem sokkal eltűnése előtt. A férfi annak a kenyai világvégehívő szektának a tagja, amelynek legalább 200 tagja halálra éheztette magát. A 35 éves férfi 2021-ben költözött a Shakahola-erdőbe feleségével és két kisgyermekével egy taxisofőrből lett prédikátor hívására, de azóta a családjával együtt eltűnt.

A 800 hektáros „menedék”, ahova mentek, ma már bűnügyi helyszín. A múlt héten 179 ember holttestét exhumálták egy tömegsírból. A beszámolók szerint először a gyerekeket kényszerítették halálos böjtölésre, de van, aki erőszakos halált halhatott, egyeseknek pedig hiányoznak szervei. A prédikátort, Paul Nthenge Mackenzie-t a hatóságok letartóztatták, de több mint 600 embert nem találnak azok közül, akik az Idők Végezete szekta tagjai voltak.

Taxisofőrből lett prédikátor, aztán szektavezér

A kenyai média csak „shakaholai mészárlásnak” nevezi a tragédiát, a tömeges öngyilkossághoz közel eső Malindi pedig nehezen emészti meg, hogy rengeteg korábbi lakosa eltűnt vagy meghalt. Hogy miért vállalták ennyien önként az éhhalált, arra később kicsit részletesebben is kitérünk majd, de semmiképpen nem elhanyagolható a kérdésben Kenya mélyen vallásos kultúrája.

Az evangéliumi kereszténység – és a szabadúszó prédikátorok – népszerűsége Afrika-szerte megugrott. Kenyában a Guardian szerint nagyjából négyezer evangéliumi kisegyház működik. Ezek közül sokat független prédikátorok vezetnek, akiket lényegében senki nem felügyel.

Kenya elnöke, William Ruto eddig tartózkodott attól, hogy az országban korlátozzák a prédikációhoz hasonló vallási tevékenységeket – ami összefügghet azzal, hogy maga is nagyon vallásos, a felesége pedig prédikátor. De az országban már korábban is hiába tettek rá kísérletet, hogy valahogyan szabályozzák a kisegyházakat, a kenyaiak ezt hevesen ellenezték, és a szekularizáció alkotmányos garanciáját sértőnek minősítették a kísérletet.

Így lett mindenféle külön képzés vagy szabályozás nélkül vallási vezető Paul Nthenge Mackenzie-ből is. Mackenzie egyszerű taxisofőrként kezdte, majd 2002 környékén elkezdett prédikálni egy malindi katolikus általános iskolával szemközti udvaron. Az igehirdetésre használt ingatlan tulaja, Ruth Kahindi egy baptista templomban ismerkedett meg Mackenzie-vel, és meghívta, hogy prédikáljon nála. Együtt megalapították saját egyházukat, a Good News International Churchöt (Jó Hír Nemzetközi Egyház), és Kahindi otthonát használták bázisként.

Paul Nthenge Mackenzie (középen) a malindi bíróságon 2023. május 2-án – Fotó: Simon Maina / AFP
Paul Nthenge Mackenzie (középen) a malindi bíróságon 2023. május 2-án – Fotó: Simon Maina / AFP

„Kezdetben ez egy átlagos gyülekezet volt” – emlékezett vissza a New York Times cikkében Kahindi lánya, Naomi. Azt mondta, hogy Mackenzie nagyon jó szónok volt, aki eleinte ragaszkodott a szokásos evangéliumi üzenethez, amely szerint a megváltás egyedül a Krisztusba vetett hit által történik. Ám a férfi 2008 környékére egyre apokaliptikusabb témákat vázolt fel a prédikációiban, emellett felmerült a gyanú, hogy elsikkasztja a hívek által adott adományokat és egyházi adót. Kahindi erre úgy döntött, hogy megszakítja az együttműködést, és megtiltotta a férfinak, hogy a házát igehirdetésre használja.

Mackenzie-t nem rázta meg túlzottan az „egyházszakadás”, sőt: Kahindi ellen fordította a lányait, Naomit és Maryt, akik boszorkánysággal kezdték el vádolni az anyjukat. Naomi egy idő után kibékült anyjával, de követte Mackenzie-t az új templomba Mary, akit feleségül vett a férfi egyik legbuzgóbb követője, Smart Mwakalama. Naomiról Mackenzie azt állította a nővérének, hogy démon, így megszakadt a két nő között a kapcsolat. Mary és hat gyermeke is eltűnt, Naomi attól tart, hogy a Shakaholában eltemetett halottak között vannak. Mary férje, Mwakalama letartóztatásban van.

A prédikátor 2008-ra már nem volt olyan koldus, mint a kezdetekkor, és miután kitették a szűrét, vett egy telket Malindi külvárosában, ahová fel is húzott egy nagy imaházat. Ezt nyilvánította a Nemzetközi Jó Hír új otthonává.

Ekkoriban már terjedt a híre annak, hogy Mackenzie apokaliptikus csatákat vizionál a prédikációiban.

Titus Katana 2015-ben csatlakozott az egyházhoz, és egy ideig helyettes lelkipásztor is volt a templomban. Eleinte nagyon csodálta Mackenzie-t, ám ez lassan megváltozott. Szerinte a világvégéről szóló hamis próféciák hangoztatása mellett Mackenzie-nek a pénzkeresés lett prioritás. 2017-re Mackenzie elkezdte arra biztatni a híveket, hogy ne járjanak orvoshoz, és ne küldjék iskolába a gyerekeiket. A BBC szerint a lelkész arra is biztatta az anyákat, hogy ne keressenek orvosi segítséget szülés közben, és ne oltassák be gyermekeiket.

„Azt mondta nekem, hogy kinyilatkoztatást kapott Istentől, hogy az oktatás és az orvostudomány bűnös. Minden rossz ezzel kezdődött” – emlékezett vissza Katana. Az igehirdető saját, nem bejegyzett magániskolát hozott létre a templomában, és isteni gyógyító erőt is magának vallott, amiért szintén pénzt kért.

A hatóságok felfigyeltek rá, de nem tudtak mit tenni

Mackenzie az évek során kiterjesztette hatókörét, köszönhetően az End Times Breaking, egy evangéliumi csatorna létrehozásának, amely egyre tüzesebb prédikációit az interneten keresztül sugározta egész Afrikába. A Shakaholában eltűntek között van egy nigériai állampolgár és egy kenyai légiutas-kísérő. Mackenzie növekvő népszerűsége azonban a hatóságok figyelmét is felkeltette.

2017 októberében letartóztatták radikalizálás és szélsőséges nézetek terjesztésének vádja miatt. Ezek olyan bűncselekmények, amelyeket korábban főként a számos kenyai terrortámadásért felelős muzulmánok ellen emeltek – írja a New York Times. Mackenzie ártatlannak vallotta magát, és felmentették, de 2019-ben ismét őrizetbe vették, majd óvadék ellenében ismét szabadon engedték. Mindez csak fokozta Mackenzie konfliktusait az állammal. Amikor a kormány bevezette Kenyában a személyazonosító számot az állampolgárok számára, Mackenzie kijelentette, hogy ez a „fenevad jele” – ami egy Jelenések könyvében megjelenő szimbólum.

Miközben Mackenzie-t más büntetőeljárások alá akarták vonni, a prédikátor kijelentette, hogy felszámolja az egyházát, és visszavonul a Shakahola-erdőbe. Egyben meghívta a követőit, hogy vásároljanak kis telkeket azon a területen, amely szerinte egy új Szentföld lesz. A területet felosztotta kisebb részekre, amelyeknek olyan neveket adott, mint például Jerikó vagy Jeruzsálem. Mackenzie, aki magát krisztusi figurának állította be, egy olyan részen élt, amelyet Galileának nevezett el. Katana, a helyettes lelkész is beköltözött a Shakahola-erdőbe, és megvett egy kisebb földet Mackenzie-től – amiről utólag kiderült, hogy nem is a prédikátor tulajdona volt.

2020-ban a világvégebizniszt pedig csak még jobban felpörgette a koronavírus-járvány. Mackenzie egyre jobban megszállottja lett a közelgő világvége koncepciójának, ez pedig Katana szerint 2023-ra érte el a csúcspontot. Januárban Mackenzie új utasításokat adott a több száz követőjének – ennek része volt az éhezés általi tömeges öngyilkosság. Ekkorra Katana már elhagyta Shakaholát, de az ott maradt hívektől hallotta, hogy mi történik.

Elsőként a gyerekeknek kellett böjtölniük a tűző napon, hogy gyorsabban haljanak meg, márciusban és áprilisban a nők következtek, majd a férfiak.

Katana szerint Mackenzie azt mondta a híveknek, hogy még egy időre ő életben marad, hogy segítsen elvezetni követőit, hogy „találkozzanak Jézussal”, de amint ez a munka véget ér, ő is éhen hal, mielőtt – szerinte – bekövetkezik a világvége.

Ekkortájt küldte el üzenetét a cikk elején említett Muendo a testvérének, Elisabeth Syombuának. Muendo üzeneteiben a böjt és az önkéntes kereszthalál sokszor felmerült. „Értsd meg, nincs más választásom” – mondta a férfi, amikor a testvére megpróbálta lebeszélni. Syombua szerint Muendo „boldog volt, mert azt hitte, hogy hamarosan meghal Jézusért”.

Mi történhetett a birtokon?

Katana elment a rendőrségre, hogy bejelentse, hogy gyerekek halnak meg a Shakahola-erdőben. Szerinte a rendőrség egészen addig nem tett semmit, amíg nem kezdtek el meghalni emberek. Nehéz helyzetben is lettek volna, ugyanis a helyszíni beszámolók szerint az éhhalál szélén lévők az utolsó pillanatig nem akartak eljönni.

A kenyai Vöröskereszt egy tagja vigasztalja a Good News International Church megmentett követőjét, aki vélhetően részese volt a tömeges éheztetésnek – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
A kenyai Vöröskereszt egy tagja vigasztalja a Good News International Church megmentett követőjét, aki vélhetően részese volt a tömeges éheztetésnek – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Victor Kaudo, egy malindi jogvédő aktivista a szektából távozóktól hallott Shakaholáról, ahová márciusban el is látogatott. Kaudo a helyszínen csontsovány híveket talált, akik haldokoltak az alultápláltságuk miatt, mégsem akartak eljönni. Sőt, „Jézus ellenségének” nevezték, amikor segíteni próbált. Egy éhező nő, akinek a szekta vezetőségének utasítására kopaszra borotválták a fejét, dühösen csapkodott a földön, amikor Kaudo odalépett hozzá, és élelmet kínált – mindez az általa rögzített videófelvételeken is látszik.

„Azt akartam, hogy ezek az éhezők túléljék, de ők meg akartak halni, hogy találkozhassanak Jézussal. Mit tehetünk? A vallásszabadság felülírja az élethez való jogot?” – emlékezett vissza Kaudo. Azt azonban már nehéz vallásszabadságként emlegetni, hogy a felnőttek a gyerekeiket is böjt általi halálra ítélték. Katana a Sunday Timesnak arról beszélt, hogy a gyerekeket öt napra kunyhókba zárták élelem és víz nélkül.

„Aztán takarókba csavarták, és eltemették őket, még azokat is, akik még lélegeztek”

mondta.

Olyan esetekről is érkeztek azonban beszámolók, amelyekben az éhezésre ítélt szektatagok tudták, hogy ha akarnának, se tudnának megszökni. „Elvették a telefonomat, azt gyanítják, hogy információkat osztok meg a külvilággal. Ezen a ponton vagy elfognak, vagy meghalok az erdőben, vagy megölnek... Nem mehetek el” – üzente egy szektatag férfi az őt kereső feleségének.

Mackenzie azt mondta a nyomozóknak, hogy soha nem utasította a követőit, hogy ne egyenek, és csupán az Újtestamentum utolsó könyvében, a Jelenések könyvében megjövendölt végidők gyötrelmeiről prédikált. Nem csak „önkéntes éhhalál” volt azonban a rengeteg halálozás oka. Két hete 179 holttestet exhumáltak és szállítottak a Shakaholától keletre fekvő Malindi tengerparti város kórházi halottasházába azonosításra és boncolásra. Az ország legjobb patológusai a múlt héten jelentették, hogy

bár sok halálesetet az éhezés okozott, néhány holttestnél a fulladás, fojtogatás vagy agyonverés jeleit találták, és egyeseknek hiányoztak szervei.

„Úgy véljük, hogy az emberi szervekkel való kereskedelem jól koordinált volt, több szereplő bevonásával” – mondta Martin Munene főfelügyelő a nairobi bíróságnak, nem részletezve a feltételezett emberkereskedelem részleteit. Munene azt mondta, hogy Ezekiel Odero, egy másik magas rangú televíziós idehirdető „hatalmas összegeket kapott készpénzben” állítólag Mackenzie követőitől, akik a szektavezér utasítására eladták ingatlanjaikat. A Guardian szerint Odero egyébként a kenyai elnök feleségével egy rendezvényen prédikált korábban.

Több száz embert még mindig eltűntként tartanak nyilván. Hogy ők sírokban fekszenek, vagy másokhoz hasonlóan élelem nélkül kóborolnak a birtokon, nem tudni. A rendőrség szerint a túlélők az erdőben bujkálhatnak, próbálják őket megtalálni. Az eddig megtalált, rejtőzködő szektatagok közül néhányan már azelőtt meghaltak, hogy kórházba kerültek volna. A túlélőket – akik közül páran megpróbáltak ellenállni a mentésnek – különböző intézményekbe, például helyi iskolákba szállították, ahol tanácsadásban részesülnek.

Egy életveszélyesen legyengült fiatal férfit hoznak ki a Shakahola-erdőből 2023. április 23-án – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP
Egy életveszélyesen legyengült fiatal férfit hoznak ki a Shakahola-erdőből 2023. április 23-án – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Közben feldühödött helyiek, akiknek a szerettei meghaltak vagy eltűntek, a múlt héten feldúlták Mackenzie egykori templomát. „Az emberek nagyon dühösek, és Mackenzie-t hibáztatják, de én a kormányt okolom” – mondta Damaris Muteti, egy rivális evangéliumi egyház tagja. Szerinte Mackenzie egyébként jó ember, „de az ördög felhasználta őt”.

William Ruto elnök a szektavezért terroristához hasonlította, és a lehető legkeményebb büntetést ígérte neki és mindenkinek, aki „furcsa, elfogadhatatlan ideológiát” hirdet a kelet-afrikai országban.

Az események hatására Ruto múlt héten felkérte az egyházi vezetők és jogi szakértők egy csoportját, hogy tegyenek javaslatot a turisták között is kedvelt Kenya kaotikus hitágazatának szabályozására.

Mackenzie áprilisban adta fel magát a rendőrségen, miután két kisgyerek is meghalt a birtokán a szüleik felügyelete alatt. Beszámolók szerint az őrizetbe vétele alatt sem inni, sem enni nem volt hajlandó – bár a képek alapján egyáltalán nem alultáplált. Később óvadék ellenében szabadlábra helyezték, aztán újra letartóztatták. Kérelmezte, hogy óvadék ellenében bocsássák szabadon, de a bíróság ezt elutasította. Gyilkosság, terrorizmus és más bűncselekmények vádja miatt folyik ellene nyomozás. Ügyvédje nem kívánt nyilatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!