Kétszáz halott és hatszáz eltűnt a kenyai szekta leleplezésének eddigi mérlege

2023. május 17. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy kétszáz halottról és több száz eltűntről szólnak a híradások annak a kenyai vallási közösségnek a tevékenységével összefüggésben, amelyről először idén áprilisban lehetett olvasni a nemzetközi sajtóban, miután a helyi rendőrség tudomást szerzett róla, hogy több ember szándékosan éhezik egy Malindi város közelében található magánbirtokon.

A 24.hu cikke szerint már több mint hatszáz főt tartanak nyilván eltűntként, és a Good News International Church (Jó Hír Nemzetközi Egyház) nevű gyülekezet tagjainak rokonai sorra jelentkeznek a hatóságoknál. Az egyház vezető prédikátorát, Paul Nthenge Mackenzie-t és feleségét április közepén letartóztatták, és az eredetileg taxisofőrként dolgozó férfit várhatóan emberöléssel és terrorizmussal vádolják majd meg. Kérelmezte, hogy óvadék ellenében bocsássák szabadon, de a bíróság ezt elutasította.

Mint a cikkben írják, Mackenzie korábban szegény körülmények közt élt, majd 2003-ban megalapította gyülekezetét, amelynek tagjait rávette, hogy szakítsák meg kapcsolatukat családtagjaikkal, mondjanak le vagyonukról és ingóságaikról, gyerekeiket pedig vegyék ki az iskolából. Később az ország délkeleti részén található birtokon gyűltek össze, ahol a világvége eljövetelére készültek, és az egyház hívei azért követték vezetőjük utasítását és választották az éhhalált, hogy így kerüljenek közelebb Jézushoz a mennyben.

Az ötvenéves prédikátor tagadja tettét és azt állítja, hogy négy éve bezárta egyházát, ám a BBC több, ennél frissebb felvételt is talált a Youtube-on, amelyben Mackenzie híveihez beszélt. A vizsgálatok során 93 holttesttől vettek DNS-mintát, közülük 14-et már visszaadtak családjaiknak. A boncolások zömében megállapították, hogy a halált éhezés okozta, de az áldozatok közt sok a gyerek, akiknek halálát egy tompa tárggyal okozott ütés vagy fulladás okozhatta a jelentések szerint.

A nyolcszáz hektáros birtokot márciusban felkereste Victor Kaudo emberjogi aktivista is, ám amikor találkozott az éhezőkkel, azok azért utasították el segítségét, mert Jézus ellenségének tartották.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!