Egy 1980-as, négy halálos áldozattal járó párizsi robbantás miatt ítéltek el egy kanadai professzort

2023. április 21. – 22:55

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint negyven évvel egy párizsi zsinagóga elleni bombatámadás után ítéltek el egy vádlottat, a kanadai-libanoni egyetemi professzort, Hassan Diabot, aki részt sem vett a tárgyaláson.

A bombatámadás 1980-ban történt a Copernic zsinagógánál, ahol több mint 300 ember imádkozott. A robbanásban négy embert meghalt, 46 pedig megsebesült.

A 10 kg robbanóanyagot tartalmazó bombát egy bérelt motorkerékpár nyeregtáskájában hagyták, amelyet 1980. október 3-án a zsinagóga előtt parkoltak le. A robbanás következtében a zsinagóga üvegtetője a bent tartózkodókra zuhant. A robbanás ereje leszakította a zsinagóga ajtaját, és 150 méter hosszan az út mentén lévő kirakatok is betörtek.

Három járókelő meghalt, a zsinagógával szemben lévő szálloda portása pedig 48 órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. A támadást úgy időzítették, hogy a zsinagógából távozókat érje, és a nagyobb tragédiát csak azért sikerült elkerülni, mert a szertartások 15 perces késéssel kezdődtek.

Hassan Diab egy 2018-as felvételen – Fotó: Lars Hagberg / AFP
Hassan Diab egy 2018-as felvételen – Fotó: Lars Hagberg / AFP

A rendőrök hosszú nyomozás után arra jutottak, hogy palesztin nacionalisták álltak a támadás mögött. Volt egy fényképük az egyik feltételezett robbantóról is, és az alapján azonosították be Diabot, aki ekkor már Kanadában volt szociológiaprofesszor.

2008-ban tartóztatták le, majd 2014-ben kiadták Franciaországnak, ahol három évet töltött börtönben, részben magánzárkában, gyilkosság vádjával várt a tárgylásra. A francia ügyészek azt állították, hogy a támadásért felelősnek tartott Palesztinai Felszabadítási Népi Front különleges műveleti részlegének tagja volt.

Diabot végül 2018-ban szabadon engedték, és Kanadába is visszatérhetett, de 2021-ben a francia bíróság újra elrendelte a tárgyalást.

A most 69 éves férfi azonban nem vett részt most a háromhetes párizsi tárgyaláson, amelynek középpontjában az állt, hogy előkerült 2000-ben egy olyan útlevél, amelyet Spanyolországba való be- és kiutazásra használtak, és a feltételezések szerint onnan szervezték a merényletet.

Diab ügyvédje szerint ő nem használhatta azt az útlevelet, Franciaországban tartózkodott akkor egyetemi hallgatóként, majd Libanonban vizsgázott, és állítása szerint elveszítette az okmányt.





Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!