Putyin váratlanul a Krímbe látogatott

2023. március 18. – 09:08

frissítve

Putyin váratlanul a Krímbe látogatott
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvov-Belova gyermekjogi biztos 2023. február 16-án egy találkozón – Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ez történt szombaton a háborúban:

  • Az amerikai és az ukrán elnök is üdvözölte a Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot, a német kancellár szerint senki nem áll a törvények felett
  • Harmincezerrel növelné májusig a Wagner-csoport létszámát Putyin szakácsa
  • Emelik az orosz sorkötelezettség korhatárát
  • Zaporizzsját támadták éjjel az oroszok, lakóházak és egy szálloda is megrongálódott

Anita Anand, Kanada védelmi minisztere közzétett egy videót, amelyen egy Bergepanzer 3 páncélozott harckocsinak tűnő járművet rakodnak fel egy ukrán teherszállító repülőgépre.

Egy másik posztban a kanadai légierő tett közzé egy videót, amelyen Leopard 2 harckocsikat rakodnak fel egy szállító repülőgépre.

Kanada nyolc Leopard 2 harckocsit ígért Ukrajnának, valamint 8000 lőszert és egy tucat légvédelmi rakétát. Ottawa ezenkívül több mint 1800 lőszert küld Kijevnek a Dánia, Németország és Hollandia által adományozott Leopard 1 harckocsikhoz.

(Sky News)

Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodás meghosszabbításáról – jelentette be szombaton Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Az ukrán fél szerint 120, az oroszok szerint 60 nappal toldották meg az egyezség hatályát.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja.

„Mindkét féllel folytatott tárgyalásainkat követően sikerült elérnünk a megállapodás meghosszabbítását, amely március 19-én lejárt volna” – mondta egy çanakkalei avatóünnepségen a török államfő, aki hangsúlyozta, hogy a megállapodás életbevágóan fontos a globális élelmiszer-ellátás stabilitása szempontjából. Az egyezség alapján eddig több mint 800 hajó 25 millió tonna gabonát juttatott el a világpiacra.

A hosszabbítás időtartamáról viszont Erdoğan nem beszélt. Korábban Ukrajna elutasította azt az orosz felvetést, hogy 120 nap helyett csak 60 nappal hosszabbítsanak, arra hivatkozva, hogy az eredeti megállapodásban feketén-fehéren rögzítették, hogy legalább 120 nappal lehet hosszabbítani. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a megállapodást ismét 120 nappal hosszabbították meg. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő viszont azt közölte, hogy a gabonaexport-megállapodást ezúttal csak 60 nappal hosszabbították meg. Egyúttal jelezte, hogy Moszkva addig nem veszi fontolóra egy ezen túli, újabb hosszabbítás lehetőségét, amíg Oroszország aggályait nem veszik figyelembe.

(MTI)

Litvánia meglehetősen határozott üzenetet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a háborús bűnök miatti elfogatóparancsával kapcsolatban. A litván külügyminisztérium egy fotót tett közzé a Twitteren, amin a litván főváros, Vilnius egyik felhőkarcolójára elhelyezett transzparens látható ezzel a felirattal: „Putyin, Hága téged vár”.

„Történelmet írunk. Putyin ukrán gyerekek kitelepítése miatt kiadott elfogatóparancsa új precedenst teremt. A történet azonban csak akkor lesz teljes, ha az összes háborús bűntényt és agressziót kivizsgálják, és a bűnösöket elítélik” – írta Gabrielius Landsbergis külügyminiszter.

Az üzenettel a hollandiai Hágában székelő Nemzetközi Büntetőbíróságra utaltak, az elfogatóparancsot is ők adták ki Putyin ellen. 2022 márciusban Remigijus Šimašius, Vilnius polgármestere ugyanezt az üzenetet festette fel a város orosz nagykövetségével szemben az útra.

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tett a Krímben, aminek elcsatolását pontosan kilenc évvel ezelőtt jelentette be, így:

A látogatás során Szevasztopolba is elment, ahol az orosz hírügynökség képanyaga szerint megtekintett dolgokat lenn:

Fotó: Sputnik / Reuters
Fotó: Sputnik / Reuters

fenn:

Fotó: Sputnik / Reuters
Fotó: Sputnik / Reuters

és még fentebb:

Fotó: Sputnik / Reuters
Fotó: Sputnik / Reuters


A háború kitörését követően, 2022 folyamán számos nyugati kozmetikai cég bejelentette kivonulását az orosz piacról, köztük a L'Oreal, Lancôme, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Urban Decay, Maybelline NY, Vichy, Wella, Londa, Schwarzkopf, Redken, Kérastase, Guerlain, Dior, Estée Lauder, Make up for ever és mások is.

A gyártók termékei azonban nem tűntek el azonnal a polcokról, egyrészt a háború miatt a kereslet is csökkent irántuk, másrészt a kereskedők elég tetemes készletet halmoztak fel az árához képest általában viszonylag kis helyet foglaló termékekből. Mivel a kozmetikumok egy részének szavatossági ideje hamarosan lejár, sokszor még akciós áron is hozzájuk lehet jutni. Azonban ezek a készletek nem tartanak örökké, és a piaci rést csak részben tölti be a mindvégig vígan folyó szürkeimport.

A megoldást a saját gyártású kozmetikumok jelentik, ezek választéka és forgalma is nőtt 2022. márciushoz képest. Az 1995-ös alapítású orosz Rive Gauche hálózat
a forgalmazott kozmetikai márkáinak számát egy év alatt harmadával növelte, a parfümmárkák és testápolási márkák számát negyedével. A legjelentősebb növekedést a niche parfümök produkálták, a választék több mint 50 százalékkal nőtt.

Közel száz új orosz márka jelent meg az üzletlánc kínálatában, míg csak 45 márka távozott. Az orosz márkák részesedése a kínálatban megduplázódott, és megközelítette a 20 százalékot.

„Egyrészt az orosz márkák értékesítésének növekedését tapasztaljuk, másrészt egyéb országokból – európai államokból, Koreából, Kínából és Indiából – származó márkák léptek be a piacra. A sok ismert márka távozásával egy olyan piaci rés nyílt, amelyet a beszállítók igyekeznek kihasználni. Az orosz piac nagyon vonzó értékesítési csatorna volt és marad is más országok számára” – mondta a cég, de hasonló tapasztalatokról számolt be Oroszország több hálózata is.

Az is általános tapasztalat, hogy a vásárlók elkezdtek spórolni a kozmetikumokon, és a 200-300 rubeles (1000-1500 forint) termékek helyett most 100 rubelért (500 forintért) vásárolnak kozmetikumokat. A legalacsonyabb árú termékek gyártói kétszeresére, háromszorosára növelték eladásaikat.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint Putyin meglátogatott egy művészeti iskolát és egy gyermekközpontot Szevasztopolban, ahova a krími annexió évfordulójának alkalmából érkezett. Úgy tűnik, hogy a helyszíneket a Nemzetközi Büntetőbíróság pénteken kiadott elfogatóparancsára válaszul választották ki, az ugyanis azzal vádolja az orosz elnököt, hogy gyerekek elrablásáért felelős.

Szevasztopol a régió legnagyobb városa, amit Putyin körbe is járt, és meglátogatta a Herszonszosz romjainál lévő régészeti lelőhelyet is.

(SkyNews)


Felszólalt az orosz külügyminisztérium az Egyesült Államokkal fenntartott humanitárius kapcsolatokért felelős képviselője az Orosz Aikido Szövetség „Tájfun” Aikido Központjának megnyitóján. Mivel ez a felelős képviselő nem más, mint Steven Seagal, arról beszélt, hogy a háború – vagyis helyi szóhasználatban a különleges katonai művelet – végeztével akár új filmekben is láthatjuk majd.

„Amint vége a különleges katonai műveletnek, és stabilizálódnak a dolgok, jó esély van arra, hogy új filmes projektekben vegyünk részt” – mondta a harcművész, aki indítványozta több hasonló központ létrejöttét, mivel Seagal szerint azok segítenek a fiatalok fegyelemre nevelésében és a kultúra terjesztésében.

Vlagyimir Putyin aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az Ukrajnában harcoló önkéntesek és zsoldosok „lejáratását” és az „álhírek” terjesztését. A módosított törvény értelmében aki kritizálja az önkéntes katonákat, a magánzsoldosokat – köztük a Wagner-csoportot –, öt évig terjedő börtönbüntetésre vagy háromszázezer rubeles pénzbírságra számíthat.

(Moscow Times)

Közös hadgyakorlatot tartott az Arab-tengeren Oroszország, Irán és Kína – írja a moszkvai védelmi minisztérium bejelentése alapján az MTI. A dél-iráni Csabahár kikötőváros közelében tartott művelet során éles lövészetet is tartottak tengeri és légi célpontok elleni csapásokkal.

A hadgyakorlatot csütörtökön és pénteken tartották az Admiral Gorskov orosz fregatt és a Nancsing kínai romboló részvételével. Azt írják, hogy a hajót a tengeri célpontok ellen bevethető legmodernebb orosz manőverező robotrepülőgépekkel, Cirkonokkal is felszerelték.

(MTI)

Épületek rongálódtak meg, miután orosz rakéták csapódtak be éjszaka Zaporizzsja egyik lakónegyedében, áldozatokról nem érkezett jelentés, de a házak mellett egy szálloda is megsemmisült – közölte a zaporizzsjai városi tanács munkatársa.

Önkormányzati dolgozók mérik fel a károkat Zaporizzsjában – Fotó: Reuters
Önkormányzati dolgozók mérik fel a károkat Zaporizzsjában – Fotó: Reuters

Az ukrán szárazföldi erők egyik parancsnoka közölte, hogy az orosz erők több irányból próbálják áttörni az ukrán védelmet, hogy megpróbálják teljesen bekeríteni Bahmutot.

(SkyNews)

Az orosz Wagner zsoldoscsoport május közepéig mintegy 30 000 új harcost tervez toborozni – közölte alapítója, Jevgenyij Prigozsin a Telegramon közzétett hangüzenetében. A zsoldoscsoport alapítója, akit Putyin szakácsaként is ismernek, azt mondta, hogy a múlt héten 42 orosz városban megnyílt toborzóközpontok naponta átlagosan 500-800 embert vesznek fel.

Prigozsinról és hatalmáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

(SkyNews)

Olaf Scholz német kancellár üdvözölte az Nemzetközi Büntetőbíróság döntését a Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsról, szerinte az azt mutatja meg, hogy hogy „senki sem áll a törvények felett”, írja a SkyNews.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság a megfelelő intézmény a háborús bűnök kivizsgálására. Tény, hogy senki sem áll a törvények felett, és ez most világossá vált” – mondta Scholz a Kisida Fumio japán miniszterelnökkel közösen tartott tokiói sajtótájékoztatóján.

(SkyNews)

Amerikai biztonsági tisztviselők – köztük Jake Sullivan az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója – és az amerikai védelmi miniszter is videón tárgyalt magas rangú ukrán tisztviselőkkel, hogy megvitassák a Kijevnek nyújtandó katonai segélyt – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke a Telegramon.

Jermak azt írta, hogy a találkozón részletesen beszéltek a fronton kialakult helyzetről, és beszéltek a további szükséges fegyverekről, lőszerekről és katonai felszerelésről is. A bejegyzés szerint Zelenszkij a beszélgetés végén kapcsolódott be, és az orosz megszállás alá került ukrán területek felszabadításáról beszélt.

Oroszország valószínűleg szélesebb körű sorkatonai szolgálatot fog bevezetni, hogy növelje katonai igényeit – írja legfrissebb jelentésében a brit védelmi minisztérium. A legfrissebb hírszerzési jelentés szerint az orosz duma képviselői hétfőn törvényjavaslatot terjesztettek be, amely a férfiak sorkötelezettségi korhatárát a jelenlegi 18–27 évről 21–30 évre módosítaná. A törvényt valószínűleg elfogadják, és 2024 januárjában léphet hatályba.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese is a Twitteren kommentálta a Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. „Nem kérdés, HOL kellene azt a papírt használni” – írta Medvegyev és a szöveg mellé egy vécépapír ikont tett a posztjában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetet tett közzé a Twitteren, amelyben „történelmi döntésnek” nevezte a Putyin ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. „Történelmi döntés, ahol a történelmi felelősség elkezdődik” – mondta Zelenszkij.

„Úgy gondolom, hogy jogos” – mondta Joe Biden amerikai elnök a CNN-nek azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. Biden szerint az orosz elnök „egyértelműen háborús bűnöket követett el”. Az amerikai elnök hozzátette, hogy az Egyesült Államok ugyan nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, a testület „nagyon erős érvvel állt elő”.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője pénteken közölte, hogy Washington is arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország Ukrajna tavaly februári megtámadása óta háborús bűnöket követett el, emiatt is támogatják az ilyen bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását.

Jó reggelt, ez itt az orosz-ukrán háború 388. napját követő közvetítésünk. Ha a pénteki hírekre kíváncsi, itt megtalálja azokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!