Oroszország először tagadta, hogy köze lenne az amerikai drón lezuhanásához, aztán kitüntették az incidensben részt vevő orosz pilótákat

2023. március 17. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel egy orosz Szu–27-es vadászrepülőgép összeütközött egy amerikai MQ–9-es megfigyelő drónnal a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben. Az orosz védelmi minisztérium még aznap este közölte, hogy nem kerültek kapcsolatba amerikai drónnal, és nincs közük az incidenshez. Ennek ellenére pénteken Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kitüntette az incidensben résztvevő orosz pilótákat – írja a SkyNews.

Az oroszok szerint a két vadászgép nem került kapcsolatba a robotrepülőgéppel, az amerikai drón az orosz védelmi minisztérium szerint az éles manőverezés következtében vált irányíthatatlanná, ezért zuhant a vízbe.

Az USA azonban a kezdetektől azt hangoztatta, az orosz vadászgépek „szakszerűtlen elfogást hajtottak végre”, az egyik gép pedig nekiütközött a drón légcsavarjának, amitől a drón a tengerbe zuhant. A Pentagon később a drón felvételeit is közzétette, amiken látszódik, ahogy a két orosz gép megközelíti, és neki is ütközik a drónnak.

Miután az egyik gép közel repül az amerikai robotrepülőhöz, a kép nagyjából 60 másodpercre eltűnik. Amikor visszatér az adás, látszódik, hogy a drón propellerei megsérültek.

A Pentagon szóvivője csütörtökök „elfogadhatatlannak” minősítette az incidenst, hozzátéve: „Ez az agresszív viselkedés szándékos volt a pilóták részéről”.

az Egyesült Államok beidézte a washingtoni orosz nagykövetet is, aki kijelentette „Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal”.

Arról, hogy az orosz védelmi miniszter kitüntette a két pilótát, a a RIA orosz állami hírügynökség számolt be pénteken.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!