Oroszország tagadja, hogy bármi közük lenne az amerikai drón lezuhanásához

2023. március 14. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

„Orosz vadászgépek nem kerültek kapcsolatba a Fekete-tenger felett lezuhant amerikai drónnal” – közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium. Állításuk szerint a drónt a saját pilótái túl élesen manőverezték, ami magasságvesztéshez és az MQ–9-es vízbe csapódásához vezetett – írja Sky News.

„Az orosz vadászgépek nem használták a fedélzeti fegyvereiket, nem kerültek kapcsolatba a robotrepülőgéppel, és biztonságban visszatértek a hazai bázisukra” – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében, amelyet az Interfax orosz hírügynökség idézett.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség azt írja az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva, hogy az amerikai drón megsértette a Fekete-tenger feletti légtérrendszer határait, és az orosz vadászgépek ezért repültek az elfogására.

„Az incidens a Krím közelében történt kedd reggel. A minisztérium szerint a drón kikapcsolt jeladókkal az orosz határ felé repült. Miután ezt észlelték, a légvédelmi erők ügyeletes vadászgépei a levegőbe emelkedtek. A védelmi minisztérium szerint az amerikai drón az éles manőverezés következtében irányíthatatlanná vált, magasságot vesztett és a vízbe zuhant. A minisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz vadászgépek nem használtak fedélzeti fegyvereket, és nem kerültek kapcsolatba a drónnal” – írja a RIA Novosztyi.

Amerikai Haderő Európai Parancsnoksága korábban arról számolt be, hogy egy MQ–9 Reaper drón a Fekete-tengerbe zuhant, miután összeütközött egy orosz Szu–27-es vadászgéppel. Az amerikai hadsereg szerint két Szu–27-es fogta el a nemzetközi légtérben repülő drónt. „MQ–9-es robotrepülőgépünk rutinműveleteket hajtott végre nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami az MQ–9-es lezuhanásához és teljes elvesztéséhez vezetett” – mondta James B. Hecker, az amerikai légierő tábornoka.

Az incidenst jelentették Joe Biden amerikai elnöknek. Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet beidézték a külügyminisztériumba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!