Amerikai drónnal ütközött egy orosz vadászgép a Fekete-tenger fölött

2023. március 14. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz Szu–27-es vadászrepülőgép összeütközött egy amerikai MQ–9-es megfigyelő drónnal a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben – írja a BBC.

Az amerikai hadsereg közlése szerint két orosz gép szakszerűtlen elfogást hajtott végre kedden reggel. 7:03-kor az egyik Szu–27-es nekicsapódott az MQ–9-es drón légcsavarjának. „Az ütközés előtt a Szu–27-esek többször is üzemanyagot öntöttek az MQ–9-esre, és vakmerően, környezetvédelmi szempontból nem megfelelő, szakszerűtlen módon repültek az MQ–9-es előtt. Ez az incidens a hozzáértés hiányát mutatja, amellett, hogy nem biztonságos” – áll az Amerikai Haderő Európai Parancsnokságának (EUCOM) közleményében.

„MQ–9-es robotrepülőgépünk rutinműveleteket hajtott végre nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami az MQ–9-es lezuhanásához és teljes elvesztéséhez vezetett” – mondta James B. Hecker, az amerikai légierő tábornoka, az amerikai légierő európai és afrikai légi erőinek parancsnoka. „Az oroszok e nem biztonságos és szakszerűtlen cselekedete majdnem mindkét repülőgép lezuhanását okozta” – tette hozzá.

MQ–9 Reaper, illetve a Szu–27-es – Fotó: AFP MQ–9 Reaper, illetve a Szu–27-es – Fotó: AFP
MQ–9 Reaper, illetve a Szu–27-es – Fotó: AFP

„Az amerikai és szövetséges repülőgépek továbbra is a nemzetközi légtérben fognak üzemelni, és felszólítjuk az oroszokat, hogy viselkedjenek szakszerűen és biztonságosan” – mondta Hecker.

Kiemelték, hogy az orosz pilóták ilyen agresszív akciói veszélyesek, és félrekalkulációhoz, valamint nem szándékos eszkalációhoz vezethetnek.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak nevezte az elfogást. Állítása szerint még nem volt arra példa, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön. „Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó” – tette hozzá.

A szóvivő kiemelte, hogy a washingtoni külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lép az orosz külüggyel, „hogy kifejezze aggodalmát emiatt a kockázatos és szakszerűtlen elfogás miatt”. Hozzátette: az incidensről Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták – írja az MTI.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az incidens után az Egyesült Államok beidézi a washingtoni orosz nagykövetet.

Az orosz védelmi minisztérium közleményben reagált az incidensre. Tagadták, hogy az orosz gépeknek bármi közük lett volna a drón lezuhanásához. Állításuk szerint a Szu–27-esek nem használták a fedélzeti fegyvereiket, és nem is kerültek kapcsolatba az MQ–9-essel. Szerintük a drón a pilótái manőverei miatt zuhant a tengerbe.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!