Meghosszabbították a gabonaexport-megállapodást az oroszok és az ukránok

2023. március 18. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodás meghosszabbításáról – jelentette be szombaton Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Az ukrán fél szerint 120, az oroszok szerint 60 nappal toldották meg az egyezség hatályát.

A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja.

„Mindkét féllel folytatott tárgyalásainkat követően sikerült elérnünk a megállapodás meghosszabbítását, amely március 19-én lejárt volna” – mondta egy çanakkalei avatóünnepségen a török államfő, aki hangsúlyozta, hogy a megállapodás életbevágóan fontos a globális élelmiszer-ellátás stabilitása szempontjából. Az egyezség alapján eddig több mint 800 hajó 25 millió tonna gabonát juttatott el a világpiacra.

A hosszabbítás időtartamáról viszont Erdoğan nem beszélt. Korábban Ukrajna elutasította azt az orosz felvetést, hogy 120 nap helyett csak 60 nappal hosszabbítsanak, arra hivatkozva, hogy az eredeti megállapodásban feketén-fehéren rögzítették, hogy legalább 120 nappal lehet hosszabbítani. Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a megállapodást ismét 120 nappal hosszabbították meg. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő viszont azt közölte, hogy a gabonaexport-megállapodást ezúttal csak 60 nappal hosszabbították meg. Egyúttal jelezte, hogy Moszkva addig nem veszi fontolóra egy ezen túli, újabb hosszabbítás lehetőségét, amíg Oroszország aggályait nem veszik figyelembe.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!