Washingtoni orosz nagykövet: Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal

2023. március 14. – 08:17

frissítve

Washingtoni orosz nagykövet: Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal
Fotó: Aris Messinis / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Oroszország nem akar konfrontációt az Egyesült Államokkal” – jelentette ki Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet, miután berendelték őt az amerikai külügyminisztériumba a Fekete-tenger fölött kedden reggel történt incidens miatt.

Antonov azt mondta, hogy „konstruktív beszélgetést” folytatott Karen Donfrieddal, az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárával. „Nem akarunk semmilyen konfrontációt az USA és Oroszország között. Az USA és Oroszország népeinek érdekeit szolgáló pragmatikus kapcsolatok mellett vagyunk” – mondta Antonov.

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e az ukrajnai háború, azt mondta: „Nem beszélünk az ukrajnai háborúról, mert Ukrajnában nincs háború. Speciális katonai hadművelet van, amelyet Oroszország folytat. Ennek a hadműveletnek a céljai kristálytiszták. Már többször elmagyaráztuk.”

Az amerikai hadsereg szerint két orosz Szu–27-es vadászgép szakszerűtlen elfogást hajtott végre egy MQ–9-es amerikai drón ellen. Az egyik gép nekiütközött a drón légcsavarjának, amitől a drón a tengerbe zuhant. Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint nem az orosz gépek miatt zuhant le a drón.

(Sky News)

Ron DeSantis floridai kormányzó azt mondta, hogy Ukrajna támogatása „nem létfontosságú amerikai érdek”, és csupán „területi vitának” nevezte Oroszország ukrajnai invázióját.

„Miközben az USA-nak számos létfontosságú nemzeti érdeke van... az Ukrajna és Oroszország közötti területi vitába való további belekeveredés nem tartozik ezek közé. Az, hogy a Biden-kormányzat gyakorlatilag biankó csekkel finanszírozza ezt a konfliktust ameddig csak szükséges, meghatározott célok és elszámoltathatóság nélkül, elvonja a figyelmet országunk legsürgetőbb kihívásairól” – nyilatkozta DeSantis.

A kormányzótól széles körben azt várják, hogy 2024-ben kihívója lesz Donald Trumpnak a republikánus elnökjelöltségért. Bár a floridai kormányzó hivatalosan még nem jelentette be, hogy indulna az elnöki székért, a közvélemény-kutatások szerint ő Trump legfőbb kihívója a republikánus oldalon.

(New York Times, Sky News)

Vlagyimir Putyin szerint Ukrajnában jelenleg az orosz államiság túlélése forog kockán. „Nem Oroszország geopolitikai helyzetének javításáért, hanem az államiságunk megőrzéséért küzdünk Ukrajnában” – jelentette ki az orosz elnök kedden Burjátföld fővárosában, egy ulan-udei repülőgépgyárban.

A munkásokhoz fordulva azt mondta: „Ahhoz, hogy közelebb hozzuk a békét és a stabilitást, természetesen konszolidációt kell mutatnunk társadalmunkban, higgadtságot kell mutatnunk. Amikor az ellenség látja, hogy társadalmunk erős, akkor kétségtelenül bekövetkezik az, amiért küzdünk: siker és győzelem” – folytatta Putyin.

Azt is hozzátette, hogy szerinte az orosz gazdaság a vártnál erősebbnek bizonyult. „Sokunk, de még inkább a nyugati országok számára kiderült, hogy Oroszország stabilitásának alapjai sokkal erősebbek, mint azt bárki is gondolta volna. (…)

Bizonyos költségek árán, de úgy gondolom, hogy a tavalyi év csak hasznára vált Oroszországnak, mivel sokkal szuverénebbek és függetlenebbek lettünk a gazdaságban”

– mondta Putyin.

(Guardian, Interfax)

Látogatást tett a Tactical Missiles Corporation nevű nagy orosz fegyvergyártó vállalatnál Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, majd elrendelte a precíziós fegyverek gyártásának megduplázását – közölte az orosz védelmi minisztérium kedden.

„Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter megjegyezte, hogy a Tactical Missiles Corporation megfelelően teljesíti az állami védelmi megrendelést. Ugyanakkor a termelés idei növekedését is figyelembe véve elrendelte a nagy pontosságú fegyverek gyártásának megduplázását” – áll a közleményben. A vállalat nagyon komoly feladat előtt áll – mondta Soigu. Hozzátette, hogy a vállalat által bemutatott legújabb fegyverek közül néhányat nemcsak a mai ellenség, hanem más országok fegyveres erői is hiányolnak. (CNN)

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette, hogy Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot joghatóságjént. Ez azért került szóba, és azért lényeges, mert Peszkovot azokról a hírekről kérdezték, amelyek szerint az ICC várhatóan hamarosan elfogatóparancsot ad majd ki orosz személyekkel szemben az orosz-ukrán háborúval összefüggésben.

Hétfői hírek szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság két, Urajnával és háborús bűnökkel kapcsolatos ügy elindítását és több személy elleni elfogatóparancs kiadását tervezi. Amennyiben az ügyek elkezdődnek, úgy ezek lennének az első nemzetközi vádemelések az Ukrajnát érintő invázió kezdete óta. A büntetőbíróság speciális nyomozócsoportjai több hónapja dolgoznak az érintett ügyeken.

Az első ügy, amely a hágai bíróság elé kerülhet, az az ukrán gyermekek feltételezett elrablásával kapcsolatos. A második a New York Times információi szerint arról szól, hogy Oroszország a polgári infrastruktúrát, beleértve a vízellátást és a gáztartályokat támadta Ukrajnában. (Guardian)

Lengyelország „heteken belül MiG vadászgépeket adhat Ukrajnának” – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. A heteken belül hozzávetőleg négy-hat hetet jelenthet. Az Ukrajnának fegyvereket szállító nyugati országok eddig elutasították, hogy vadászgépekkel lássák el az országot, de Lengyelország azt mondja, hajlandó lenne rá.

Varsó Kijev iránti elkötelezettsége fontos szerepet játszott abban, hogy az európai szövetségeseket meggyőzzék arról, hogy nehézfegyvereket, köztük harckocsikat adományozzanak Ukrajnának, írja a Guardian.

Az ukrán rendőrség letartóztatott egy orosz katonát, aki a jelentések szerint kb. hat hónapig rejtőzködött elhagyott épületekben a harkivi terület felszabadítása után. A Guardian cikke szerint a 42 éves orosz katonát hétfőn vettek őrizetbe, amikor a helyi rendőrség munkatársai a Kupjanszk-Vuzloviji térség falvaiban járőröztek.

Forrás: hk.npu.gov.ua
Forrás: hk.npu.gov.ua

Az ukrán rendőrség a közleményben azt írta, hogy a férfi moszkvai területről származik és az orosz lövészdandár katonája. „Az őrizetbe vett személy azt állította, hogy azóta bujkál, amióta az ukrán fegyveres erők felszabadították Kupjanszk körzetét”. A civil ruhába öltözött férfi a valószínűleg akkor szakadt le társaitól, amikor 2022. szeptemberben elmenekültek az ukrán ellentámadás elől. Egyelőre nem világos, hogy az orosz visszavonulás óta eltelt hat hónap alatt hogyan sikerült elrejtőznie.

Az ukrán rendőrség egyelőre nem közölt további részleteket.

Egy ember meghalt, két ember pedig megsebesült egy Kramatorszkra mért csapásban – közölte a város polgármestere kedden. Az egyik sérült állapota állítólag kritikus. A lakónegyedet ért támadásban többemeletes épületek sérültek meg, a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egy háromemeletes ház pedig részben meg is semmisültek. A donyecki régióban található Kramatorszktól mintegy kb. 25 kilométerre húzódik a frontvonal, így gyakran érik el az orosz rakéták, számolt be róla a CNN.

A reggeli, délelőtti órákban egyébként Kijevben is megszólaltak a légvédelmi szirénák, írta a Guardian.

Oroszországot meghívták a Közép-ázsiai Labdarúgó Szövetség (Cafa) júniusi bajnokságára, miközben az ázsiai konföderációba (AFC) való átigazolással kapcsolatos találgatások közepette az ország igyekszik visszatérni a nemzetközi versenyzésbe.

Az orosz csapatok azóta nem vehetnek részt európai és FIFA-bajnokságokban, hogy Moszkva 2022 februárjában megszállta Ukrajnát. (Guardian)

A spanyol Leopard 2A4-es harckocsik üzemeltetésére és karbantartására kijelölt ukrán katonák első csoportja ezen a héten fejezi be a specifikációk elsajátítását – közölte hétfőn a spanyol védelmi minisztérium. Az első csoport összesen 55 katonából áll.

„Ezeket a tanfolyamokat azután indították el, hogy hivatalossá vált, hogy a spanyolok harckocsikkal járulnak hozzá az ukrán védelmi erőfeszítésekhez” – áll a közleményben. „Akkoriban Ukrajna kérte a személyzet és a karbantartó személyzet kiképzését a hozzájáruló Leopard 2A fő harckocsik operatív bevetéséhez”.

Spanyolország beleegyezett, hogy hat darab Leopard 2A4 harckocsit küld Ukrajnának, egy Németországgal, Norvégiával, Lengyelországgal, Portugáliával és Hollandiával összehangolt támogatás részeként, amelynek értelmében Kijevet mintegy 80 Leopard 2 harckocsival látnák el. Németország 18 darabot szállít Ukrajnának a fejlettebb Leopard 2A6 változatból. (CNN)

Leopard 2A4-es harckocsik a spanyol fegyveres erők ukrán katonai kiképzésének bemutatóján a zaragozai San Gregorio kiképzőközpontban 2023. március 13-án – Fotó: Europa Press News / Getty Images
Leopard 2A4-es harckocsik a spanyol fegyveres erők ukrán katonai kiképzésének bemutatóján a zaragozai San Gregorio kiképzőközpontban 2023. március 13-án – Fotó: Europa Press News / Getty Images

Az indonéziai Bali szigetének hatóságai arra kérték a kormányt, hogy törölje az ukránok és az oroszok számára kiadott könnyített vízumlehetőséget, melynek értelmében csak az országba érkezés után kell vízumot igényelniük. Azért kérik ezt a kormánytól, mert a két ország állampolgárai megsértik a helyi törvényeket és előírásokat.

Az oroszok alkotják a külföldi látogatók egyik legnagyobb csoportját Indonéziában, és sokan tartózkodtak Balin a világjárvány idején és az ukrajnai invázió óta is. A helyiek türelme a turistákkal szemben azonban fogytán van, mivel gyakran érkeznek hírek törvénytelen vagy tiszteletlen viselkedéseikről, valamint arról, hogy a turistavízummal tartózkodó külföldiek illegálisan dolgoznak.

Wayan Koster, Bali kormányzója elmondta, hogy levélben fordult a jogi és emberi jogi miniszterhez és a külügyminiszterhez, hogy kérje a Balira látogató orosz és ukrán állampolgárokra vonatkozó könnyített beutazási vízum visszavonását. A minisztériumok még nem reagáltak. (Guardian)

Oroszország azt javasolta, hogy újítsák meg a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást további 60 nappal, írja a CNN azután, hogy Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes Genfben találkozott az ENSZ képviselőivel.

Az eredeti megállapodás 2022. júliusban született meg az ukrajnai háború miatt kialakult globális élelmiszerválság enyhítése érdekében, és lehetővé tette, hogy újra meginduljon a gabonakivitel három ukrán kikötőből a Fekete-tengeren egy védett tranzitfolyosón keresztül. Az Oroszország és Ukrajna között Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodást aztán novemberben még 120 nappal meghosszabbították.

Ukrajna infrastrukturális minisztere, Olekszandr Kubrakov szerint Oroszország álláspontja ellentétes a megállapodással, de nem utasította el Moszkva 60 napos javaslatát.

Nagyon kemény harcok dúlnak Kelet-Ukrajnában, erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt hétfőn este. Felsorolása szerint Bilohorivka, Marjinka és Bahmut mellett más keleti régiókon múlik most, hogy mi lesz az ország jövőjével. Zelenszkij azt is mondta, hogy hálás minden katonának, aki az életét teszi kockára ezekben a harcokban. „Köszönöm mindenkinek, aki soha nem hagyja cserben azokat, akik mellettük állnak a frontvonalban!” Ezután kiemelte a 92. gépesített dandár katonáinak teljesítményét a bahmuti harcokért. (CNN)

Genagyij Kovsik, a 92. gépesített dandár egyik katonájának temetése Harkivban – Fotó: Sofiia Bobok / Anadolu Agency / AFP
Genagyij Kovsik, a 92. gépesített dandár egyik katonájának temetése Harkivban – Fotó: Sofiia Bobok / Anadolu Agency / AFP

Az előző nap híreit az orosz-ukrán háborúról itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!