Finnország vadászgépeket adna Ukrajnának, vagy inkább mégsem

2023. március 13. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Sanna Marin finn miniszterelnök nyitott arra, hogy Finnország felajánlja Ukrajnának F-18-as vadászrepülőgépeit, amelyeket hamarosan a modernebb F-35-ös típusra cserélnek le – írja az MTI.

Finnország több F/A-18 Hornet típusú harci repülővel rendelkezik, és 2021 decemberében jelentették be, hogy megrendeltek 64 darab F-35A típusú gépet a Lockheed Martin amerikai gyártótól. „Finnországba új F-35-ösök érkeznek. Amikor a régi gépeket leselejtezik, tárgyalhatunk arról, miként lehet őket tovább hasznosítani” – mondta a finn miniszterelnök.

Sanna Marin múlt pénteken már Kijevben is beszélt arról, hogy Helsinki leselejtezett vadászgépekkel támogathatná a jövőben Ukrajnát.

Finnországban ez a kijelentése bírálatokat váltott ki amiatt, hogy erről az ajánlatról a kormányfő – sajtójelentések szerint – előzetesen nem egyeztetett az államfővel és a védelmi miniszterrel. Petteri Orpo finn ellenzéki vezető szerint a Sanna Marin olyan „óvatlan” ígéretet tett, amelyet nem lehet majd betartani.

Frissítés: A sajtóhírek megjelenése után finn lapok szerint Marin pontosította magát. Nem odaígérte a gépeket Ukrajnának, hanem csak felvetette lehetőségként, hogy lehetne valamit kezdeni a leselejtezett gépekkel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!