A Kreml nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot joghatóságként

2023. március 14. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette, hogy Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot joghatóságjént. Ez azért került szóba, és azért lényeges, mert Peszkovot azokról a hírekről kérdezték, amelyek szerint az ICC várhatóan hamarosan elfogatóparancsot ad majd ki orosz személyekkel szemben az orosz-ukrán háborúval összefüggésben.

Hétfői hírek szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság két, Urajnával és háborús bűnökkel kapcsolatos ügy elindítását és több személy elleni elfogatóparancs kiadását tervezi. Amennyiben az ügyek elkezdődnek, úgy ezek lennének az első nemzetközi vádemelések az Ukrajnát érintő invázió kezdete óta. A büntetőbíróság speciális nyomozócsoportjai több hónapja dolgoznak az érintett ügyeken.

Az első ügy, amely a hágai bíróság elé kerülhet, az az ukrán gyermekek feltételezett elrablásával kapcsolatos. A második a New York Times információi szerint arról szól, hogy Oroszország a polgári infrastruktúrát, beleértve a vízellátást és a gáztartályokat támadta Ukrajnában. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!