Légiriadó Ukrajnában, folytatódnak a harcok Bahmut városában

2023. február 4. – 09:08

frissítve

Légiriadó Ukrajnában, folytatódnak a harcok Bahmut városában
Ukrán férfi egy befagyott tavon lékhorgászik a kelet-ukrajnai Kramatorszk közelében 2023. február 3-án – Fotó: Yasuyoshi Chiba / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szombat esti beszédében elmondta, hogy száztizenhat ukrán személyt szabadítottak ki orosz hadifogságból, köztük két tisztet is.

Zelenszkij elmondta, hogy február 24., azaz a háború kezdete óta összesen 1762 ukránt szabadítottak ki fogságból.


Zelenszkij szombaton telefonon tárgyalt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, aki közölte vele, hogy már folyik az Ukrajnának szánt Challenger 2 harckocsik ukrán személyzetének kiképzése. A megbeszélésen a vezetők megvitatták az ukrajnai helyzetet, és a miniszterelnök közölte, hogy annak a biztosítására összpontosít, hogy a brit védelmi katonai felszerelés minél előbb eljusson a frontvonalakra – írja az MTI.

Véglegesen jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa szombaton az Oroszországból származó vagy onnan exportált finomított kőolajtermékek árplafonjáról szóló megállapodást, amely február 5-én, vasárnap lép érvénybe.

Az uniós tanács szombati közleménye szerint a tagállamok, valamint a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport tagjainak megállapodása értelmében a dízelolaj legmagasabb ára hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár lehet.

A vasárnaptól érvényes megállapodás 55 napos átmeneti időszakot határoz meg azokra az orosz kőolajtermékekre, amelyeket február 5. előtt vásároltak meg és rakodtak hajóra, illetve április 1. előtt végleges rendeltetési helyükön kirakodnak.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy a kereskedők tengeren orosz olajat szállítsanak unión kívüli országokba, feltéve, hogy annak ára szigorúan a felső határ alatt marad. A rendelkezés keretében egyúttal megtiltják, hogy bárki az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat – szállítás, biztosítás, finanszírozás – biztosítson abban az esetben, ha a termékeket az árplafon felett értékesítették.

Az uniós tanács március közepétől havi rendszerességgel felülvizsgálja a mechanizmust, amely alapján az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

A rendelet kiegészíti az Oroszországból származó nyersolaj 2022. december 5. óta hatályos, hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló megállapodást, és a tengeren szállított nyersolaj és kőolajtermékek Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó teljes uniós tilalmat – tették hozzá. Az ársapkát Oroszország ukrajnai háborújára válaszul vezették be.

(MTI)

Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén, először Kijevben hirdették ki, később pedig az egész országra kiterjesztették. Továbbra is dúl a harc közben Bahmutban, az AFP szerint péntek óta folyamatosan lövés- és robbanáshangokat hallani, a hírek szerint egy orvos is meghalt a támadásokban.

Zelenszkij ukrán elnök irodájának vezetője, Andrij Jermak azt mondta, Ukrajna 116 katonát kapott vissza Oroszországtól egy hadifogolycserében Mariupol, Herszon és Bahmut környékéről. Oroszország szombaton azt nyilatkozta, 63 fogolyt kapott vissza egy cseréből.

A cserében két brit önkéntes katona holttestét is visszajuttatta Oroszország. A 28 és a 48 éves férfi január 6-án tűnt el Bahmut keleti részén, miközben civileket próbáltak evakuálni.

A fejlesztő bejelentette, hogy bekerül a Microsoft Flight Simulator nevű repülőszimulátor programba az az Antonov An–225 Mrija nevű óriásgép, amely a világ legnagyobb repülőgépének számított, amíg gyakorlatilag meg nem semmisült még az orosz–ukrán háború elején, miután súlyos károkat szenvedett.

A hírt először a szimulátor szerdai fejlesztői online konferenciáján jelentette be a gép játékbeli mását lefejlesztő iniBuilds, majd egy Facebook-bejegyzésben is megerősítették, hogy együtt dolgoznak a projekten a Microsofttal:

Az élő videóban megszólalt Dmitro Antonov is, aki tapasztalt An–225-pilótaként mondott néhány szót az óriásgépről is. Ebből kiderült, hogy a gyártócég Antonov is közreműködik a projektben.

A gép játékbeli mását február 27-től lehet majd megvenni 20 dolláros (7200 forintos) áron. Az ebből befolyó bevételt teljes egészében az igazi An–225 újjáépítésére ajánlják fel, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még májusban bejelentette, hogy szeretnék újra megépíteni az emblematikus gépet, hogy az „emléket állítson a háborúban elesett ukrán pilótáknak”.

A Microsoft Flight Simulator egyébként tavaly november óta a Microsoft legrégebb óta futó szoftversorozatának számít, három évvel megelőzve a Windowst.

Orosz részről hivatalossá vált, hogy az egyoldalúan, a nemzetközi közösség túlnyomó része által el nem ismert módon annektált ukrán régiók az orosz déli katonai körzet részévé váltak és a Rosztov-na-Donu-i központú katonai parancsnokság alá kerültek – írja a TASZSZ orosz hírügynökség a Donyecki, a Luhanszki, a Zaporizzsjai és a Herszoni területről.

A brit katonai hírszerzés jelentése szerint nem valószínű, hogy ennek bármilyen közvetlen hatása lenne a háborúra, mert Oroszország úgyis az ország egész területéről mozgósít.

Németország gyűjti az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök bizonyítékait, és ezek száma már három szemjegyű – mondta Peter Frank német legfőbb ügyész a Welt am Sonntagnak.

Frank szerint többek között a bucsai mészárlásra és az ukrajnai civil infrastruktúra elleni támadásokra összpontosítanak a gyűjtés során. „Felkészülünk egy esetleges későbbi bírósági eljárásra – legyen az nálunk Németországban, legyen az külföldi partnereinkkel, legyen az egy nemzetközi bíróság előtt” – mondta.

(Guardian)

Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – jelentették be Pekingben szombaton.

A külügyi tárca közleménye szerint Kína kész együttműködni Oroszországgal stratégiai partnerségük megvalósítása és a kapcsolatuk további fejlődésének előmozdítása érdekében. Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy évvel ezelőtt Moszkvában jelentette be a stratégiai partnerséget, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása, és amelyről azt mondták, hogy együttműködésükben nem lesznek „tiltott területek”.

A nyilatkozat a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültség fokozódása után jelent meg, azt követően, hogy egy kínai léggömb az amerikai légtérbe repült. Washington felderítő léggömbnek minősítette a léghajót, míg Kína szerint az egy polgári meteorológiai és egyéb tudományos célokra használt léggömb. Az eset miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta pekingi látogatását, amely pénteken kezdődött volna.

(MTI)

  • Az Európai Tanács elnöke az EU-Ukrajna kijevi csúcstalálkozó után azt mondta, szerinte Ukrajna az EU tagja lesz. A csúcsról itt írtunk bővebben: újabb támogatásokat és lelkesítést vitt az EU Ukrajnába, de nem ígért gyors csatlakozást.
  • Az uniós országok pénteken megállapodtak az orosz kőolajtermékek ársapkájáról.
  • Az Európai Bizottság célja, hogy február 24-re, az Ukrajna elleni orosz invázió egyéves évfordulójára a 10. szankciós csomagot is életbe léptessék.
  • Újabb fontos fegyvert kap Ukrajna az Egyesült Államoktól, a GLSDB-kkel 150 km-re tudnak majd lőni, a Krímet is el tudják érni.
  • A korábban bejelentett Leopard 2-es harckocsikon kívül a német kormány jóváhagyta 88 Leopard 1-es harckocsijának Kijevbe szállítását.
  • A lengyel sportminiszter szerint akár negyven ország is bojkottálhatja a 2024-es olimpiát, ha ott lehetnek az oroszok, az esemény pedig így értelmetlenné válik.
  • Amerikai és más nyugati tisztviselők szerint az Ukrajnában elesett és megsebesült orosz katonák száma megközelíti a 200 ezret, írta a New York Times.
  • Az ukrán főügyészség eljárást indított Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője ellen. Prigozsinról ebben a portrécikkben írtunk bővebben.

Pénteki közvetítésünket itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!