Az EU megállapodott az orosz kőolajtermékek ársapkájáról

2023. február 3. – 21:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós országok pénteken megállapodtak az orosz kőolajtermékek világpiaci árának felső határáról. A tagországok nagykövetei abban egyeztek meg, hogy a kőolajtermékek – köztük a dízel, a benzin és a repülőgép-üzemanyag – árát hordónként 100 dollárban maximálják. A nyersolajhoz képest árengedményes termékek esetében pedig a felső határ 45 dollár/hordó lesz. A dízel ára jelenleg hordónként 120-130 dollár körül mozog.

Az EU egyébként két nap múlva, vasárnap betiltja az összes orosz olajtermék behozatalát. A behozatali tilalom és az árplafon a tervek szerint párhuzamosan fog működni. Az árplafon célja ugyanis az, hogy az orosz export továbbra is áramolhasson a világpiacon (Európát kivéve), elkerülve ezzel egy nagyobb olajellátási hiányt vagy ársokkot, viszont csak a meghatározott árnál olcsóbb értékesítésre legyen csak lehetősége az orosz félnek.

Az orosz nyersolaj árának korlátozásáról még decemberben állapodtak meg a G7-ek és az EU, ott 60 dollárnál van a hordónkénti árkorlát. Az orosz gázolajra és más kőolajtermékekre vonatkozó tilalom a putyini rendszer ukrajnai inváziójára adott válasznak minősül az EU szándékai szerint.

Az uniós döntéshozók azt remélik, az orosz olaj Európán kívüli vásárlói az orosz piacvesztés miatt további árengedményeket fognak kikényszeríteni az oroszoktól, még nagyobb csapást mérve ezzel az agresszor állam bevételeire.

(Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!