Újabb fontos fegyvert kap Ukrajna, 150 km-re tudnak lőni az új bombákkal, a Krímet is el tudják érni

2023. február 3. – 22:41

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb jelentős, több mint kétmilliárd dollár értékű fegyvercsomag Ukrajnába szállítását jelentett be az Egyesült Államok. Az ukránok olyan rakétameghajtású bombákat kapnak a honvédő háborújukhoz, amivel megduplázódik – az eddigi 70-80 km helyett mintegy 150 km-re nő – a csapásmérő hatótávolságuk. Ezzel a Donbasz szinte egészét és a Krím egy részét is tudják majd lőni. A földi indítású GLSDB-bombák Ukrajnába küldését Patrick Ryder dandártábornok jelentette be a Pentagon képviseletében.

A tavaly nyáron az ukránok szempontjából egyre nyomasztóbbá váló, irtózatos erejű orosz tüzérségi előrenyomulást az amerikai HIMARS rakétasorozat-vető rendszerekkel sikerült feltartóztatniuk, ezekkel az eszközökkel át tudnak lőni a frontvonalak mögé, szétzilálva az inváziós sereg közvetlen hátországát – felszámolva logisztikai és parancsnoki központjainak, lőszerraktárainak jelentős részét. A GLSDB-vel most dupla akkora távolságra tudnak majd tüzelni. Ezt a bombát a HIMARS-ekből és az azokhoz hasonló elven működő, lánctalpas M270-esekből tudják majd kilőni az ukránok. Nagy precizitású fegyverről van szó, akár egy méter átmérőjű célpontokat is el tud találni.

A GLSDB elérhető közelségbe hozza Oroszország összes utánpótlási vonalát az ország keleti részén, valamint az oroszok által megszállt Krím egy részét is. Ez arra kényszerítheti Oroszországot, hogy a frontvonaltól távolabbra vigye az utánpótlási bázisait, ami sebezhetőbbé teheti a fronton harcoló katonáit, és ronthatja egy esetleges új offenzíva esélyeit.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!