Az EU megállapodott az orosz kőolajtermékek ársapkájáról

2023. február 3. – 08:04

frissítve

Az EU megállapodott az orosz kőolajtermékek ársapkájáról
Boris Pistorius német védelmi miniszter egy Leopard 2A6 harckocsin. Németország Leopard 2-eseket is küld Ukrajnának – Fotó: Thomas Imo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben – közölte pénteken a francia védelmi tárca.

„A rendszer átadása válasz Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszternek a francia és olasz kollégáinak tolmácsolt sürgős kérésére a polgári lakosság és infrastruktúrák védelmére az orosz légitámadásokkal szemben” – olvasható a közleményben.

Sébastien Lecornu francia és Guido Crosetto olasz védelmi miniszter telefonon egyeztetett pénteken a szállítás véglegesítéséről, amelyről hetek óta folytak tárgyalások.

„A két miniszter véglegesítette a technikai tárgyalásokat a SAMP/T – MAMBA légvédelmi rakétarendszernek 2023 tavaszán Ukrajnába történő szállításáról. Ez az első európai nagy hatótávolságú francia-olasz gyártású légvédelmi rakétarendszer” – írta a francia tárca.

Franciaország 2022 novemberében már telepített egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert Románia keleti határára a NATO romániai harccsoportjába.

Párizs kedden jelentette be, hogy további 12 Caesar önjáró löveget ad át Ukrajnának, amely így ötven példánnyal fog rendelkezni, valamint ígéretet tett, hogy a francia Thales űripari és védelmi cég által gyártott Ground Master 200 (GM200) típusú radarokat is szállít Ukrajnának.

(MTI)

Újabb jelentős, több mint kétmilliárd dollár értékű fegyvercsomag Ukrajnába szállítását jelentett be az Egyesült Államok. Az ukránok olyan rakétameghajtású bombákat kapnak a honvédő háborújukhoz, amivel megduplázódik – az eddigi 70-80 km helyett mintegy 150 km-re nő – a csapásmérő hatótávolságuk. Ezzel a Donbasz szinte egészét és a Krím egy részét is tudják majd lőni. A földi indítású GLSDB-bombák Ukrajnába küldését Patrick Ryder dandártábornok jelentette be a Pentagon képviseletében.

A tavaly nyáron az ukránok szempontjából egyre nyomasztóbbá váló, irtózatos erejű orosz tüzérségi előrenyomulást az amerikai HIMARS rakétasorozat-vető rendszerekkel sikerült feltartóztatniuk, ezekkel az eszközökkel át tudnak lőni a frontvonalak mögé, szétzilálva az inváziós sereg közvetlen hátországát – felszámolva logisztikai és parancsnoki központjainak, lőszerraktárainak jelentős részét. A GLSDB-vel most dupla akkora távolságra tudnak majd tüzelni. Ezt a bombát a HIMARS-ekből és az azokhoz hasonló elven működő, lánctalpas M270-esekből tudják majd kilőni az ukránok. Nagy precizitású fegyverről van szó, akár egy méter átmérőjű célpontokat is el tud találni.

A GLSDB elérhető közelségbe hozza Oroszország összes utánpótlási vonalát az ország keleti részén, valamint az oroszok által megszállt Krím egy részét is. Ez arra kényszerítheti Oroszországot, hogy a frontvonaltól távolabbra vigye az utánpótlási bázisait, ami sebezhetőbbé teheti a fronton harcoló katonáit, és ronthatja egy esetleges új offenzíva esélyeit.

(Guardian)

Az uniós országok pénteken megállapodtak az orosz kőolajtermékek világpiaci árának felső határáról. A tagországok nagykövetei abban egyeztek meg, hogy a kőolajtermékek – köztük a dízel, a benzin és a repülőgép-üzemanyag – árát hordónként 100 dollárban maximálják. A nyersolajhoz képest árengedményes termékek esetében pedig a felső határ 45 dollár/hordó lesz. A dízel ára jelenleg hordónként 120-130 dollár körül mozog.

Az EU egyébként két nap múlva, vasárnap betiltja az összes orosz olajtermék behozatalát. A behozatali tilalom és az árplafon a tervek szerint párhuzamosan fog működni. Az árplafon célja ugyanis az, hogy az orosz export továbbra is áramolhasson a világpiacon (Európát kivéve), elkerülve ezzel egy nagyobb olajellátási hiányt vagy ársokkot, viszont csak a meghatározott árnál olcsóbb értékesítésre legyen csak lehetősége az orosz félnek.

Az orosz nyersolaj árának korlátozásáról még decemberben állapodtak meg a G7-ek és az EU, ott 60 dollárnál van a hordónkénti árkorlát. Az orosz gázolajra és más kőolajtermékekre vonatkozó tilalom a putyini rendszer ukrajnai inváziójára adott válasznak minősül az EU szándékai szerint.

Az uniós döntéshozók azt remélik, az orosz olaj Európán kívüli vásárlói az orosz piacvesztés miatt további árengedményeket fognak kikényszeríteni az oroszoktól, még nagyobb csapást mérve ezzel az agresszor állam bevételeire.

(Politico)

Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

„A Kreml nem félemlített meg bennünket, mert az EU és Ukrajna egy család” – idézte az uniós vezetőt a Jevropejszka Pravda hírportál az MTI szerint. „Az ukránok egyértelműen a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett döntöttek. Az Önök jövője velünk van a mi közös Európai Uniónkban. Az Önök sorsa a mi sorsunk” – mondta Michel.

Az ukrán főügyészség eljárást indított Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetője ellen – közölte az ügyészi hivatal pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Prigozsint a Kreml kulisszái mögött Putyin szakácsa becenéven szokták emlegetni. A Wagner-csoport vezetője aktív szerepet vállalt az ukrajnai orosz invázióban, miközben többször kritizálta az orosz hadsereg vezetését. Prigozsinról ebben a portrécikkben írtunk bővebben.

Az ukrán ügyészség közleménye szerint Ukrajna területi integritásának és sérthetetlenségének megsértésével és az ország elleni háborúban való részvétellel gyanúsítják. A büntetőeljárásban az előzetes nyomozást az országos rendőrség végzi. Az orosz zsoldos csoport vezetője az ukrán főügyészség szerint közvetlenül felelős több ezer háborús bűnért. A vizsgálat eddigi állása szerint Prigozsin felhatalmazást kapott arra, hogy legénységet toborozzon, kiképezze, valamint irányítsa őket az Ukrajna területén folyó harci cselekményekben. Mindez a jelenlegi orosz rezsim teljes támogatásával történt. A főügyészség hangsúlyozta, hogy a Wagner zsoldoscsoport tagjai sem kerülik el a felelősségre vonást, még azok sem, akik külföldre menekültek.

A közlemény szerint Ukrajna „nyomozati cselekményekre vonatkozó kérelmet” küld Oslónak a múlt hónapban Norvégiában letartóztatott egykori Wagner-parancsnok ellen.

MTI, SkyNews)

A Twitteren írt arról a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, hogy a katonai szövetség aggodalommal veszi tudomásul, hogy Oroszország számos szerződésben vállalt kötelezettségének nem tett eleget.

Oroszország és az Egyesült Államok 2026-ig meghosszabbította azt a START névre hallgató egyezményt, ami a nukleáris fegyvereket korlátozza. Stoltenberg szerint az ellenőrzés alól bújtak ki az oroszok, noha jogilag be kellene tartaniuk a szerződés tartalmát.

Heves ellenreakciót váltott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon törekvése, hogy megvizsgálnák annak lehetőségét, hogyan térhetnek vissza az orosz és a belarusz sportolók a soron következő olimpiára. A NOB úgy foglalt állást, hogy nem szabad csak az útlevelük miatt büntetni a sportolókat, és a két említett nemzet tagjai ott lehetnének semlegesként a 2024-es a párizsi olimpián.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal jelezte, nem ért egyet ezzel a szándékkal, hiszen nemzetét megtámadták. Pénteken a lengyel sportminiszter, Kamil Bortniczuk jelezte, akár negyven ország is bojkottálhatja az olimpiát, ha ott lehetnek az oroszok, az esemény pedig így értelmetlenné válik.

Az orosz sportolók a legutóbbi téli olimpián, aminek a vége után néhány napra kitört a háború – Fotó: Yomiuri Shimbun / Yomiuri
Az orosz sportolók a legutóbbi téli olimpián, aminek a vége után néhány napra kitört a háború – Fotó: Yomiuri Shimbun / Yomiuri

A balti államok sportminiszterei már egy nappal korábban kijelentették, el kell utasítani minden erőfeszítést, ami az orosz sportolókat érinti. A NOB válaszreakciója az volt, hogy még semmilyen tárgyalás nem folyt az oroszokkal, belaruszokkal, és felhívta Ukrajna figyelmét, annak is következményei vannak, ha valaki a bojkottal fenyegetőzik.

Az orosz sportolók már a 2016-os riói játékokon sem viselhették országuk címerét, és játszhatták le a tiszteletükre az orosz himnuszt, de akkor még a nemzetközi doppingszabályok rendszerszintű megsértése miatt tekintettek rájuk páriaként.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháborúhoz hasonlította Oroszország Ukrajna elleni invázióját a sztálingrádi csata nyolcvanadik évfordulója alkalmából tartott beszédében – írja a BBC.

„Hihetetlen, de igaz. Ismét német tankok fenyegetnek bennünket” – mondta.

Putyin csütörtökön Volgográdba, a korábbi Sztálingrádba látogatott, ahol az 1943-as sztálingrádi csata nyolcvanadik évfordulóján tartott katonai felvonuláson és megemlékezésen vett részt. A csata – mintegy másfél milliós emberveszteségével – a második világháború egyik legvéresebb ütközete volt. A várost közel fél éven át ostromolták a német csapatok, de végül megsemmisítő vereséget szenvedtek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a sztálingrádi csata 80. évfordulóján Volgográdban 2023. február 2-án – Fotó: Dmitry Azarov / AFP
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a sztálingrádi csata 80. évfordulóján Volgográdban 2023. február 2-án – Fotó: Dmitry Azarov / AFP

Putyin a csata évfordulóján arról beszélt, Oroszországnak ismét szembe kell néznie a nácizmussal. „Most, sajnos, azt látjuk, hogy a nácizmus ideológiája a maga modern formájában, modern megnyilvánulásában, ismét közvetlen veszélyt jelent országunk biztonságára” – mondta. „Újra és újra vissza kell vernünk a kollektív Nyugat agresszióját” – tette hozzá.

„Azok, akik azt remélik, hogy a csatatéren legyőzhetik Oroszországot, úgy tűnik, nem értik, hogy egy modern háború Oroszországgal egészen máshogy néz ki” – mondta.

„Mi nem küldünk tankokat a határaikhoz, de megvannak az eszközeink a válaszadásra. Ez nem fog a páncélozott hadeszközök használatára korlátozódni. Ezt mindenkinek meg kell értenie” – hangsúlyozta.

Azt, hogy ezalatt pontosan mit értett Putyin, Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó tisztázni a beszéd után tartott sajtótájékoztatón. Csupán annyit mondott: „ahogy a Nyugat új fegyvereket szállít, Oroszország nagyobb mértékben fogja kihasználni a válaszadási lehetőségeit”.

A sztálingrádi csata évfordulója alkalmából a várost ideiglenes visszakeresztelték Sztálingrádra, és az egykori szovjet vezető új szobrát is felavatták. A katonai parádén második világháborús tankok is felvonultak, több járműre Z-betű volt festve, ami az ukrajnai orosz invázió jelképévé vált.

Január 24-én írtunk arról, hogy Németország hosszú vonakodás után engedélyezte, hogy Leopard 2-es tankokat kapjon tőlük és az EU más országaitól az ukrán hadsereg, amelyik csak azokkal tudna megállítani egy újabb orosz offenzívát. Németország 14 Leopard 2-es tankot tervez Ukrajnába küldeni. Péntek reggel a német kormány bejelentette: 88 Leopard 1-es harckocsi Kijevbe szállítását is jóváhagyták.

A német kormány jóváhagyta 88 Leopard 1-es harckocsijának Kijevbe szállítását – írta a Süddeutsche Zeitung. Január 24-én írtunk arról, hogy Németország hosszú vonakodás után engedélyezte, hogy Leopard 2-es tankokat kapjon tőlük és az EU más országaitól az ukrán hadsereg, amelyik csak azokkal tudna megállítani egy újabb orosz offenzívát.

Leopard 2-es tankok – Fotó: Ina Fassbender / AFP or licensors
Leopard 2-es tankok – Fotó: Ina Fassbender / AFP or licensors

Most a német kormány abba is belement, hogy a régebbi típusú, már nem gyártott és nem használt Leopard 1-es tankokat megjavítják 100 millió euróért, és azokat is Ukrajna rendelkezésre bocsátják.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta csütörtökön, az 1943-ban véget érő sztálingrádi csata évfordulóján, hogy ismét német tankok fenyegetik Oroszországot, mint a második világháborúban.

A Luke Skywalkert alakító Mark Hamill limitált számú dedikált Star Wars-posztert bocsát árverésre, hogy a bevételből az ukrán haderőt támogassa – írja a Politico.

Az online aukció a tervek szerint jövő héten indul. A projekt az Ukrán Fegyveres Erők, a Digitális Átalakítás Minisztériuma és a United24 ukrajnai adománygyűjtő platform közös vállalkozása. A plakátok eladásából befolyt összeget a United24 kapja. Hamill szeptemberben lett a platform „A drónok hadserege” nevű projektjének nagykövete.

„Bármit, amit tehetek, bármilyen kicsi is legyen az, kötelességemnek érzem megtenni” – nyilatkozta a színész az adománygyűjtő kampány kapcsán.

Hamill komoly bevételekre számít, mert a 2017-es Star Wars: The Last Jedi bemutatója óta nem adott el autogrammot, ezért a színész szerint gyűjtők százai kaphatnak majd az alkalmon. Mint mondja, nem szokása az aláírásait árulni, de boldogan megteszi, hogy támogassa az oroszok ellen harcoló ukrán csapatokat.

Hamill többször is felszólalt már az ukránok mellett, és drónokat is adományozott az ukrán seregnek. A színész az ukrán népet inspirálónak, Zelenszkijt egy csodálatos embernek nevezte, Oroszországot pedig az Erő sötét oldalához hasonlította. „A Star Wars mindig is egy mese volt, az ilyen erkölcsi tanítások a jó és a rossz közötti harcról szólnak, a jó és a rossz oldal is tisztán definiált. Nem nehéz a gonosz birodalmát belelátni abba, ahogyan Oroszország megszállt egy szuverén országot” – nyilatkozta korábban.

Hangsúlyozta viszont, hogy a két világ összehasonlítása „nem bagatellizálhatja el az ukránok valódi borzalmait”. „A valóság, az Ukrajnában zajló események rideg valósága pedig megrázó” – mondta.

Felrobbant egy személyautó a dél-ukrajnai Enerhodarban, egy rendőr meghalt – jelentette pénteken a Zaporizzsjai területi rendőrkapitányság. A helyszínen nyomozócsoport dolgozik, az eset minden körülményét vizsgálják – olvasható a rendőrség Telegram-csatornáján.

A robbanás ereje akkora volt, hogy a közeli házak ablakai a kilencedik emeletig betörtek, egy másik, a közelben parkoló autó is megsemmisült. A tüzet eloltották, a szakértők robbanóanyagok után kutatnak a helyszínen, hogy kizárják egy újabb robbanás lehetőségét.

Dmitrij Orlov, a város ukrán polgármestere a Telegramon posztolt az incidensről. Arról számolt be, hogy az áldozat egy volt ukrán rendőr, aki disszidált, hogy a megszálló orosz hatóságoknak dolgozzon.

Enerhodar városa orosz ellenőrzés alatt áll, mellette található a zaporizzsjai atomerőmű, amely az ukrajnai éves villamosenergia-termelés csaknem egyötödét szolgáltatja.

(Guardian, MTI)

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely arról írt a Facebook-oldalán, hogy Babják Zoltán beregszászi polgármester meghívásának eleget téve járt a kárpátaljai városban, ahová elvitte a magyar főváros segítségét.

„Amikor kiállunk Ukrajna mellett, amikor a háború ügyében világosan, elveinknek és erkölcsi értékrendünknek megfelelően szólunk és cselekszünk, amikor igenis különbséget teszünk áldozat és agresszor között, akkor a kárpátaljai magyarok mellett is kiállunk, akikhez különleges felelősség köt bennünket” – írta Karácsony.

Karácsony 20 millió forintos gyorssegéllyel érkezett, és nagyjából hasonló értékű műszaki cikket és tartós élelmiszert is vitt.

Amerikai és más nyugati tisztviselők szerint az Ukrajnában elesett és megsebesült orosz katonák száma megközelíti a 200 ezret – írta a New York Times. Ebben nemcsak a rendes katonaság, hanem a Wagner-csoport zsoldosai is szerepelnek. A lap megállapítja, a nagy veszteség egyértelműen jelzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök inváziója rosszul sikerült, de ezek a veszteségek egyáltalán nem fogják elrettenteni Putyint.

Az áldozatok számát azért nehéz megbecsülni, mert az oroszok rendszeresen alulszámolják a halottakat és a sebesülteket. Mivel különösen heves harcok voltak Bahmut és Szoledar térségében, az amerikaiak szerint itt naponta több száz orosz katona vesztette életét, ami jelentősen megemelte az áldozatok számát. (Ezen a harctéren több száz ukrán katona is elesett naponta, de az ukránok sem hozzák nyilvánosságra a veszteségeiket.) A Times kitér arra is, hogy a második világháborúban 8 millió szovjet katona veszett oda.

Azt is megjegyezték, hogy az USA hadserege nyolcszor kevesebb katonát veszített el Afganisztánban két évtized alatt.

Az Európai Unió vezetői pénteken Kijevben találkoznak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki újabb szankciókat sürget Oroszországgal szemben. A Reuters beszámolója szerint a találkozó valószínűleg szertefoszlatja Ukrajna reményét a gyors uniós tagságra.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken tárgyalásokat hív össze Zelenszkijjel. Az ukrán elnök több büntetőintézkedést sürgetett az Európai Uniótól Oroszországgal szemben, de az EU által a háború kitörésének egyéves évfordulóra előkészített új szankciók elmaradnak az ukrán kormány követeléseitől.

„Oroszország súlyos árat fizet, mivel szankcióink erodálják gazdaságát, egy generációval visszavetve azt” – mondta csütörtökön Von der Leyen. „A célunk, hogy február 24-re a 10. szankciócsomagot is életbe léptessük” – tette hozzá.

(Guardian)

  • Ukrajna nagyszabású orosz támadásra számít az invázió február 24-i évfordulója körül.
  • Zelenszkij tanácsadója a Twitteren osztotta ki Elon Muskot az orosz propaganda segítése miatt.
  • Három civil halt meg a kramatorszki rakétatámadásban.
  • Az orosz hadsereg egykori főhadnagya, Konsztantyin Jefremov eredetileg Csecsenföldön szolgált, aknamentesítést végzett, onnan helyezték át a háborúba februárban. Dezertált, és részletesen beszámolt arról, mi történt Bilmakban.
  • 2023-ban megkétszerezik, vagyis 30 ezerre növelik az EU által kiképzett ukrán katonák számát.
  • Négy orosz diplomatát utasított ki Ausztria.
  • Az orosz külügyminiszter szerint a NATO valójában már harcban áll Oroszországgal.
  • Kijevben találkoztak az EU és az ukrán kormány vezetői, és Brüsszel újabb támogatásokat jelentett be.
  • Beregszászra utazott Karácsony Gergely.
  • Putyin szerint újból német tankok fenyegetik Oroszországot.
  • Ukrajna kétfrontos háborút vív: az egyiket kifelé, az orosz hadsereg ellen, a másikat befelé, a korrupció ellen – mondta a német közszolgálati televízió portáljának Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója.

Csütörtöki közvetítésünket itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!