Putyin: Hihetetlen, de igaz, nyolcvan év után ismét német tankokkal kell szembenéznünk

2023. február 3. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök a második világháborúhoz hasonlította Oroszország Ukrajna elleni invázióját a sztálingrádi csata nyolcvanadik évfordulója alkalmából tartott beszédében – írja a BBC.

„Hihetetlen, de igaz. Ismét német tankok fenyegetnek bennünket” – mondta.

Putyin csütörtökön Volgográdba, a korábbi Sztálingrádba látogatott, ahol az 1943-as sztálingrádi csata nyolcvanadik évfordulóján tartott katonai felvonuláson és megemlékezésen vett részt. A csata – mintegy másfél milliós emberveszteségével – a második világháború egyik legvéresebb ütközete volt. A várost közel fél éven át ostromolták a német csapatok, de végül megsemmisítő vereséget szenvedtek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a sztálingrádi csata 80. évfordulóján Volgográdban 2023. február 2-án – Fotó: Dmitry Azarov / AFP
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a sztálingrádi csata 80. évfordulóján Volgográdban 2023. február 2-án – Fotó: Dmitry Azarov / AFP

Putyin a csata évfordulóján arról beszélt, Oroszországnak ismét szembe kell néznie a nácizmussal. „Most, sajnos, azt látjuk, hogy a nácizmus ideológiája a maga modern formájában, modern megnyilvánulásában, ismét közvetlen veszélyt jelent országunk biztonságára” – mondta. „Újra és újra vissza kell vernünk a kollektív Nyugat agresszióját” – tette hozzá.

„Azok, akik azt remélik, hogy a csatatéren legyőzhetik Oroszországot, úgy tűnik, nem értik, hogy egy modern háború Oroszországgal egészen máshogy néz ki” – mondta.

„Mi nem küldünk tankokat a határaikhoz, de megvannak az eszközeink a válaszadásra. Ez nem fog a páncélozott hadeszközök használatára korlátozódni. Ezt mindenkinek meg kell értenie” – hangsúlyozta.

Azt, hogy ezalatt pontosan mit értett Putyin, Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem volt hajlandó tisztázni a beszéd után tartott sajtótájékoztatón. Csupán annyit mondott: „ahogy a Nyugat új fegyvereket szállít, Oroszország nagyobb mértékben fogja kihasználni a válaszadási lehetőségeit”.

A sztálingrádi csata évfordulója alkalmából a várost ideiglenes visszakeresztelték Sztálingrádra, és az egykori szovjet vezető új szobrát is felavatták. A katonai parádén második világháborús tankok is felvonultak, több járműre Z-betű volt festve, ami az ukrajnai orosz invázió jelképévé vált.

Január 24-én írtunk arról, hogy Németország hosszú vonakodás után engedélyezte, hogy Leopard 2-es tankokat kapjon tőlük és az EU más országaitól az ukrán hadsereg, amelyik csak azokkal tudna megállítani egy újabb orosz offenzívát. Németország 14 Leopard 2-es tankot tervez Ukrajnába küldeni. Péntek reggel a német kormány bejelentette: 88 Leopard 1-es harckocsi Kijevbe szállítását is jóváhagyták.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!