Ukrajna összes hő- és vízerőműve megrongálódott, az ukránok szerint robbanás volt a Wagner egyik főhadiszállásán

2022. december 11. – 09:13

frissítve

Ukrajna összes hő- és vízerőműve megrongálódott, az ukránok szerint robbanás volt a Wagner egyik főhadiszállásán
Ukrán katonák Bahmutban, 2022. december 9-én – Fotó: Yevhen Titov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország növeli a „legerősebb” új generációs fegyverek gyártását, mondta Dmitrij Medvegyev. Erre szerinte azért van szükség, hogy Oroszország megvédje magát az európai, amerikai és ausztrál ellenségektől.

„Az ellenségeink nemcsak a mi szülőföldünk, Malorosszija kijevi tartományában ásták be magukat. (A kifejezéssel a mai Ukrajna azon területeit jelölte, amelyek a cári időkben az Orosz Birodalom részei voltak.) Hanem Európában, Észak-Amerikában, Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon és egy sor más helyen, amelyek hűséget fogadtak a náciknak”.

Medvegyev, aki az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, nem közölt részleteket arról, milyen fegyverek gyártását fokozzák.

(Guardian)

Frissítés: 18:40-től ismét zavartalan a határforgalom a teljes határszakaszon, elhárították a hibát.

Korábban írtuk:

Záhony kivételével minden határátkelőhelyen szünetel az átléptetés a magyar-ukrán határon, írja a Police.hu. Az ukrán fél tájékoztatása szerint informatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 17 óra 25 perctől az Ukrajnából Magyarországra és az ellenkező irányba történő határátlépésben, a teljes közös határszakaszon. Záhony közúti és vasúti határátkelőhelyein ideiglenesen biztosítják az átkelést, de az ellenőrzés így lassan halad.

Robbanás rázta meg szombaton a Wagner zsoldoscsoport főhadiszállását Ukrajna keleti részén, Luhanszk régióban – közölte Szerhij Hajdaj, a régió katonai közigazgatásának vezetője egy ukrán médiumnak adott interjújában. Úgy tudja, a parancsnokságot az oroszok által megszállt Kadijivka város egyik épületében alakították ki.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség is arról számolt be, hogy szombaton robbanás történt egy „magánhotel” épületében Kadijivkában, de nem részletezte, hogy a Wagner bázisáról van-e szó. A TASZSZ szerint az épületet HIMARS-csapás érte.

A Wagner-csoportot egy Putyin-közeli orosz oligarcha, Jevgenyij Prigozsin alapította. Őt Putyin szakácsa becenéven ismerték a Kreml kulisszái mögött, aki a hatalom csúcsán előbb az étkeztetésért felelős bizalmi ember volt, később szürke eminenciásként netes trollhadsereget, majd valódi zsoldoshadsereget szervezett a Wagner-csoporttal. Ezeket a projekteket korábban titkolta, ám az ukrajnai háború alatt a nyilvánosság elé lépett, mindezeket nyíltan vállalva. Kérdés, hogy az orosz elnök ellenére vagy támogatásával jelenik meg erős emberként, aki az Ukrajnában rosszul teljesítő orosz katonai vezetést is kritizálja. Fellépése távolabbi elnöki ambícióinak jele is lehet, még ha egyelőre lojális is Vlagyimir Putyinhoz.

(CNN)

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Szmihal a Facebookon közölte, az Ukrajnát ért nyolc orosz rakétatámadási hullám után az összes hő- és vízerőmű megrongálódott valamilyen mértékben. A nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40 százaléka „különböző mértékben” megsérült. „Mindannyiunknak fel kell ismernünk, hogy az idei telet jelentős áramfogyasztási korlátozásokkal kell majd átvészelnünk” – mondta.

(CNN)

Az orosz-török kereskedelmi és energetikai projektek rekordszintű növeléséről, a gabonakereskedelemről, valamint a szíriai rendezésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Kreml tájékoztatása szerint.

A beszélgetés során szóba került a törökországi regionális gázközpont megépítésének kezdeményezése is, és az ukrán gabonának a fekete-tengeri kikötőkből történő elszállításáról, valamint az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya kiviteléről szóló július 22-i isztambuli megállapodásokról is egyeztettek.

A török elnöki hivatal közleménye szerint Erdogan azt mondta: a gabonafolyosó keretében hozzáláthatnak ahhoz a munkához, amely más élelmiszerek, majd fokozatosan más áruk exportját tenné lehetővé. (MTI)

Miközben az ukrán erők az orosz megszállás alatt lévő Melitopolban lévő ellenséges csapatokat támadnak, több nyugati és ukrán médium is arról ír, hogy szombat este a Krím több pontján is robbanások történhettek.

Az oroszok által 2014-ben annektált félsziget két nagyobb városából, Szevasztopolból és Szimferopolból is robbanásokról érkeztek jelentések. De a Krím más pontjain, egy Szovjetszkijben lévő orosz laktanyában, valamint Hvardiske, Dzsankoj és Nyizsniohirszkij városokban is detonációk voltak.

A robbanások, tüzek hírét orosz források is elismerik, de az okokról egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek. A „Krimszkij veter” nem hivatalos krími médiaportál szerint a szovjetszkiji orosz katonai laktanyában történt robbanásban többen meghaltak. Egy oroszbarát krími csatorna viszont azt állította, hogy a laktanyában keletkezett tüzet „a tűzzel való gondatlan bánásmód” okozta. „Két ember meghalt. Most az összes katonát, mintegy kétszáz embert, egy másik épületben szállásolták el” – hangzott el.

Szergej Akszenov, a Krím oroszok által kinevezett vezetője a Telegramon közölte: „A légvédelmi rendszer működött Szimferopol felett. Minden szolgálat a szokásos módon működik.” Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója szerint a robbanások lőgyakorlatok miatt történtek. Az ukrán vezetés nem kommentálta a krími robbanásokat.

(CNN / Guardian)

Az Ukrajnában harcoló orosz zsoldos hadsereg, a Wagner Csoport egyik leágazása, a neonáci eszméket valló Rusich Csoport vezetői azt kérték a tagságtól, hogy NATO-tagországok határmenti mozgásairól adjanak beszámolókat – írja a Guardian.

A csoport Telegram-csatornáján azt kérte a tagoktól, hogy Lettországból, Litvániából és Észtországból igyekezzenek információkat szerezni arról, hogy ezekben az országokban milyen katonai műveletek vannak folyamatban, különösen az Oroszországgal, illetve Belarusszal közös határaik mentén.

Az egykori Szovjetunióhoz tartozó országok ilyen módon történő megfigyelése valószínűleg nem hivatalos orosz akció – vélik a szakértők. Hiszen az orosz hírszerzés nyilvánvalóan rendelkezik adatokkal arról, hogy ezekben az egyébként NATO-tagországokban milyen katonai műveletek vannak. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a szélsőséges csoport saját szakállára akar információt gyűjteni, ezzel is megvizsgálva annak a lehetőségét, hogy lehet-e valahogy eszakalálni az Ukrajna elleni háborút.

NATO-tagországok megtámadása teljesen új szintre emelné a háborút, de a Rusich csoport ilyen vizsgálódása valószínűleg inkább szól az orosz határokon belülre, azoknak a csoportoknak, amelyek szerint Vlagyimir Putyinnak eszkalálnia kellene a háborút, ha sikereket akar elérni.

„Az orosz rendszeren belüli széttöredezettségre engedne következtetni ez? Mi történik, ha az oroszok elvesztik az uralmukat a paramilitáris csoportok felett, és ezek a csoportok önálló akciókat kezdenek végrehajtani, amelyek eszkalálhatják a helyzetet? Ez a valódi kérdés: valójában mennyire tudja uralni a Kreml az eseményeket?” – tette fel a kérdéseket az egyik szakértő.

A Rusich Csoport 2014-ben jött létre, a tagjai harcoltak már Szíriában is, az Ukrajna elleni háborúban megfigyelési és szabotázsakciókat hajtottak végre főleg, a háború számos ütközetében részt vettek a csoport tagjai.

„Vannak nehézségek, de egyik kereskedelmi partner sem beszélt a szállítmányok felfüggesztéséről. A kikötők alternatív energiaforrásokat használnak”

– közölte a tárcavezető a sajtóval.

A fekete-tengeri kikötővárost a szombatra virradó éjjeli orosz dróntámadások érték, szinte teljesen áram nélkül maradt Odessza. Az áramkimaradás több mint másfélmillió embert érint. Néhány napon belül helyreállítják a városban az áramellátást, de a hálózatok teljes javítása 2-3 hónapot is igénybe vehet.

(MTI)

Támadást indított az ukrán haderő a Melitopolban állomásozó oroszok ellen – írja a SkyNews. Az ország délkeleti részén fekvő Melitopolt még tavasszal sikerült elfoglalni az orosz csapatoknak. Az ukrán elnök tanácsadója, Olekszij Arestovics szerint Melitopol egy kulcsfontosságú város az orosz haderőnek, hisz ezen a városon keresztül fut minden logisztika, ami összeköti az orosz csapatokat Herszontól egészen Mariupolig. – fejtette ki a tanácsadó. „Ha Melitopol elesik, az oroszok teljes védelmi vonala – egészen Herszonig – összeomlik. Az ukrán erők közvetlen útvonalat nyernek a Krímbe” – mondta Arestovics.

Az ukrán-magyar határszakaszon szombaton 5463-an léptek be Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4120-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

(MTI)

  • A szélsőséges téli időjárásnak is ellenálló felszerelést kaptak az ukránok.
  • Odessza szinte teljesen áram nélkül maradt.
  • Zelenszkij szerint az oroszok felperzselték Bahmut városát.
  • Moszkva megtiltotta 200 kanadai tisztviselőnek, hogy belépjenek Oroszországba.
  • Az USA újabb 275 millió dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Irán egyre jobban támogatja majd az orosz hadsereget a britek szerint.
  • A NATO-főtitkár szerint azon dolgoznak, hogy a harcok ne fajuljanak Oroszország-NATO háborúvá.

A háború szombati híreit itt találja meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!