NATO-tagországok határmenti mozgásait akarja megfigyelni egy orosz, neonáci paramilitáris csoport

2022. december 11. – 12:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ukrajnában harcoló orosz zsoldos hadsereg, a Wagner Csoport egyik leágazása, a neonáci eszméket valló Rusich Csoport vezetői azt kérték a tagságtól, hogy NATO-tagországok határmenti mozgásairól adjanak beszámolókat – írja a Guardian.

A csoport Telegram-csatornáján azt kérte a tagoktól, hogy Lettországból, Litvániából és Észtországból igyekezzenek információkat szerezni arról, hogy ezekben az országokban milyen katonai műveletek vannak folyamatban, különösen az Oroszországgal, illetve Belarusszal közös határaik mentén.

Az egykori Szovjetunióhoz tartozó országok ilyen módon történő megfigyelése valószínűleg nem hivatalos orosz akció – vélik a szakértők. Hiszen az orosz hírszerzés nyilvánvalóan rendelkezik adatokkal arról, hogy ezekben az egyébként NATO-tagországokban milyen katonai műveletek vannak. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy a szélsőséges csoport saját szakállára akar információt gyűjteni, ezzel is megvizsgálva annak a lehetőségét, hogy lehet-e valahogy eszakalálni az Ukrajna elleni háborút.

NATO-tagországok megtámadása teljesen új szintre emelné a háborút, de a Rusich csoport ilyen vizsgálódása valószínűleg inkább szól az orosz határokon belülre, azoknak a csoportoknak, amelyek szerint Vlagyimir Putyinnak eszkalálnia kellene a háborút, ha sikereket akar elérni.

„Az orosz rendszeren belüli széttöredezettségre engedne következtetni ez? Mi történik, ha az oroszok elvesztik az uralmukat a paramilitáris csoportok felett, és ezek a csoportok önálló akciókat kezdenek végrehajtani, amelyek eszkalálhatják a helyzetet? Ez a valódi kérdés: valójában mennyire tudja uralni a Kreml az eseményeket?” – tette fel a kérdéseket az egyik szakértő.

A Rusich Csoport 2014-ben jött létre, a tagjai harcoltak már Szíriában is, az Ukrajna elleni háborúban megfigyelési és szabotázsakciókat hajtottak végre főleg, a háború számos ütközetében részt vettek a csoport tagjai.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!