Az ukránok szerint robbanás volt a Wagner-csoport egyik főhadiszállásán

2022. december 11. – 20:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Robbanás rázta meg szombaton a Wagner zsoldoscsoport főhadiszállását Ukrajna keleti részén, Luhanszk régióban – közölte Szerhij Hajdaj, a régió katonai közigazgatásának vezetője egy ukrán médiumnak adott interjújában. Úgy tudja, a parancsnokságot az oroszok által megszállt Kadijivka város egyik épületében alakították ki.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség is arról számolt be, hogy szombaton robbanás történt egy „magánhotel” épületében Kadijivkában, de nem részletezte, hogy a Wagner bázisáról van-e szó. A TASZSZ szerint az épületet HIMARS-csapás érte.

A Wagner-csoportot egy Putyin-közeli orosz oligarcha, Jevgenyij Prigozsin alapította. Őt Putyin szakácsa becenéven ismerték a Kreml kulisszái mögött, aki a hatalom csúcsán előbb az étkeztetésért felelős bizalmi ember volt, később szürke eminenciásként netes trollhadsereget, majd valódi zsoldoshadsereget szervezett a Wagner-csoporttal. Ezeket a projekteket korábban titkolta, ám az ukrajnai háború alatt a nyilvánosság elé lépett, mindezeket nyíltan vállalva. Kérdés, hogy az orosz elnök ellenére vagy támogatásával jelenik meg erős emberként, aki az Ukrajnában rosszul teljesítő orosz katonai vezetést is kritizálja. Fellépése távolabbi elnöki ambícióinak jele is lehet, még ha egyelőre lojális is Vlagyimir Putyinhoz.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!