Ben Stiller és Sean Penn mostantól nemkívánatos személy Oroszországban

2022. szeptember 5. – 08:37

frissítve

Ben Stiller és Sean Penn mostantól nemkívánatos személy Oroszországban
Ukrán állampolgárok frontkatonasági kiképzése az Egyesült Királyságban – Fotó: Defence of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Tűz- vagy robbanásveszélyes lenne az Északi Áramlat gázvezeték Portovaja kompresszorállomásán lévő Trent 60-as gázturbina további üzemeltetése az olajszivárgás kijavítása nélkül – közölte a Gazprom orosz állami gázvállalat hétfőn este.

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy az eredeti tervek szerint háromnapos karbantartásra leállított Északi Áramlat-1 nem tudta folytatni működését, mert az egyetlen üzemben lévő Trent 60-as egységénél olajszivárgás lépett fel.

A gázvezetéket a tervezett karbantartás után szombaton kellett volna ismét üzembe helyezni, azonban a gázszállítás hétfőn sem indult újra.

A német Siemens Energy szóvivője úgy reagált, hogy a Gazprom megállapítását nem tekintik technikai indoknak a vezeték leállítására.

Az orosz gázvállalat rámutatott, hogy korábban más turbináknál is észleltek hasonló szivárgást, ami rendszerszintű hibára vall.

(MTI)

Az orosz erők ágyúzásai miatt keletkezett tűz miatt lekapcsolódott az utolsó vezeték is, amely a zaporizzsjai atomerőműben megtermelt áramot továbbította az ukrán hálózatba – közölte az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat.

Miután az utolsó, hatos számú blokk is lekapcsolódott Ukrajna hálózatáról, az atomerőmű már csak a saját áramszükségleteit elégíti ki. A vállalat közleménye szerint az atomerőművet az ukrán energiahálózattal összekötő többi vezeték már korábban megsérült. Hozzátették, hogy az orosz erők az elmúlt három napban intenzíven ágyúzták az atomerőmű környékét.

Az ENSZ megfigyelőinek jelentései alapján az atomerőmű utolsó fő távvezetéke még előző hét szombaton állt le, de egészen mostanáig egy tartalékvezetéken keresztül az atomerőmű továbbra is táplálta az áramot az ukrán hálózatba. Arról, hogy az erőmű körüli helyzet miért aggasztó, de ennek ellenére miért nem fog megtörténni újra a csernobili katasztrófa, itt írtunk részletesen.

(MTI)

Az ukrán fegyveres erők azt állítják, hogy csapataikkal visszaverték az orosz támadásokat Kelet-Ukrajnában, és megsemmisítettek több orosz állást Kramatorszk közelében – írja a CNN.

Az ukrán fegyveres erők frissen kiadott tájékoztatójukban azt írják, hogy védőik több településen is sikeresen verték vissza az orosz támadási kísérleteket. Állításuk szerint Kramatorszk irányában taktikai sikereket arattak, és kiűzték az ellenséget a korábban elfoglalt pozíciókból. Hozzáteszik továbbá, hogy az ukrán csapatok sikereket értek el az orosz átkelőhelyek akadályozásában Herszon közelében, és nagy hatótávolságú tüzérség alkalmazásában Harkivban.

Tűzoltók fékezik meg a lángokat egy orosz rakétatámadásban megrongálódott épület romjainál a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2022. szeptember 3-án – Fotó: Konsztantin Liberov / MTI / AP
Tűzoltók fékezik meg a lángokat egy orosz rakétatámadásban megrongálódott épület romjainál a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2022. szeptember 3-án – Fotó: Konsztantin Liberov / MTI / AP

Mikhajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó extra óvintézkedésekre szólította fel az ukránokat az Oroszország által megszállt területeken, beleértve a Krím félszigetet is. A tanácsadó ennyit írt legutóbbi Twitter-posztjában:

„Arra kérjük a megszállt területek, köztük a Krím félsziget lakosait, hogy a megszállás felszámolása során kövessék a tisztviselők ajánlásait. Különös tekintettel az óvóhelyek előkészítésére, a megfelelő mennyiségű víz felhalmozására és a powerbankek feltöltésére. Minden Ukrajna lesz.”

A „megszállás felszámolása” alatt Mikhajlo feltehetően az Ukrajna által indított ellentámadásra gondolt. Az ukrán hadsereg jelenleg is próbálja visszaszerezni az ország déli részének egy részét, különösen Herszont.

(Guardian)

A Fehér Ház azzal vádolja Oroszországot, hogy az energiát fegyverként próbálja használni, miután leállította az Északi Áramlat 1-en keresztüli gázszállítást. Hasonló közleményt adott ki az EU is. Az Európai Bizottság szóvivője szerint ha olyan műszaki probléma merült volna fel, amely akadályozza az Északi Áramlat 1-en keresztüli szállítást, lehetőség lenne más vezetékeken keresztül gázt szállítani Európába. Oroszország ehelyett inkább igyekszik fegyverként használni az Európába irányuló gázszállítást.

Az orosz elnöki szóvivő elmondta, hogy olyan technikai problémák merültek fel az Északi Áramlat 1 gázvezeték működtetésében, amelyeket a nyugati szankciók okoztak, így míg azok fennállnak, akadozni fog a gázszállítás Európába.

(Sky News)

Ivan Szafronov, a Kommerszant és a Vedomosztyi lapok volt katonai szakírója az ügyészség szerint államtitkokat osztott meg Oroszország közel-keleti fegyvereladásairól a cseh hírszerzéssel. A férfi ügyvédei azt mondták, hogy a korábbiaknál jóval súlyosabb büntetés jól mutatja: a Kreml durva nyomást gyakorol a sajtóra, különösen azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát.

A hazaárulással gyanúsított Ivan Szafronov üvegfalú fülkében áll bírósági meghallgatása előtt Moszkvában 2020. július 16-án. – Fotó: Jurij Kocsetkov/ MTI/EPA
A hazaárulással gyanúsított Ivan Szafronov üvegfalú fülkében áll bírósági meghallgatása előtt Moszkvában 2020. július 16-án. – Fotó: Jurij Kocsetkov/ MTI/EPA

A Szafronov-perrel azonos napon tiltották be az utolsó független újságot Oroszországban. A Novaja Gazeta szerkesztősége korábban kiállt a most elítélt újságíró mellett, szerintük Szafronov ártatlan.

Oroszország tiltólistára helyezte Sean Penn, kétszeres Oscar-díjas amerikai színészt és Ben Stiller amerikai filmszínészt, mert korábban nyilvánosan bírálták Moszkva Ukrajna ellen folytatott háborúját – írja a Sky News.

A két színészt az orosz külügyminisztérium egy olyan, 25 amerikai állampolgárt tartalmazó listára írta fel, amin főként politikusok, kereskedelmi szereplők és ipari vezetők szerepelnek. Amennyiben a listán szereplők, a jövőben Oroszország területére lépnének az súlyos szankciókat vonna maga után – figyelmeztet a minisztérium.

Volodimir Zelenszkij és Sean Penn megbeszélést folytat Kijevben, 2022. június 28-án – Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
Volodimir Zelenszkij és Sean Penn megbeszélést folytat Kijevben, 2022. június 28-án – Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Penn és Stiller is Ukrajna elkötelezett támogatói közé tartoznak. Ben Stiller „hősének” is nevezete az ukrán elnököt, de júniusban UNESCO-nagykövetként bejárt több háborús területet is. Sean Penn még a harcok kitörése előtt kezdett dokumentumfilm forgatásába az ukrajnai helyzetről, ahonnan az időközben kirobbant háború miatt gyalog kellett elmenekülnie, júniusban azonban visszatért, és ő is találkozott Volodimir Zelenszkijjel.

Ukrajna és az Európai Unió újabb megállapodást írt alá további 500 millió euró (202,2 milliárd forint) tervezett segélyről, aminek célja a lakhatás, az oktatás és a mezőgazdaság támogatása. A új segélycsomag mellett Ukrajna, az EU digitális gazdaságalapjában is pályázhat majd a technológiai képzés és az ipar fejlesztésére.

Az Európai Bizottság aközben jelentette be a csomagot, hogy több magas rangú európai tisztviselő is találkozón vett részt Denys Shmyhalal, Ukrajna miniszterelnökével, Brüsszelben. A mostani bejelentésen részt vett az EU külpolitikai főképviselője, Josep Borrell és Várhelyi Olivér, bővítési biztos is.

(Guardian)

Az orosz elnöki szóvivő szerint olyan technikai problémák merültek fel az Északi Áramlat 1 gázvezeték működtetésében, amelyeket a nyugati szankciók okoztak. Dmitrij Peszkov hétfői nyilatkozatában elmondta, hogy az évi 55 milliárd köbméter fölgáz továbbítására alkalmas vezetéken csak egy aggregátor működik, ez is sokszor leáll, a karbantartás viszont a szankciók miatt nem biztosítható, mivel azok tiltják a szükséges eszközök eljuttatását Oroszországba. Erről a nyilatkozatról – amely egyúttal annak moszkvai beismeréseként is értelmezhető, hogy a nyugati szankciók mégis súlyosan hatnak Oroszországra – itt olvashat bővebben.

A Kreml szóvivője szerint kevés az esély arra, hogy az új brit miniszterelnök vezetésével pozitív irányba forduljon Oroszország és az Egyesült Királyság kapcsolata, mivel a vezetőségért folyó versenyt végig az „oroszellenes retorika” uralta.

„Nem hiszem, hogy reménykedhetünk bármi pozitívban” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésre. Hozzátette: azt se szeretné, hogy ennél rosszabbra forduljon a helyzet, mert szerinte ennél rosszabbat már nehéz lenne elképzelni. Arra a kérdésre, hogy Putyin küld-e majd gratuláló táviratot az új miniszterelnöknek, Peszkov annyit mondott: „Várjuk meg, ki lesz a miniszterelnök.”

A Kreml szóvivője mindezt még azelőtt mondta, hogy kiderült volna az új miniszterelnök személye. Azóta viszont eldőlt: a korábbi külügyminiszter, Liz Truss váltja Boris Johnsont a miniszterelnöki székben.

(Guardian)

Budapest Helps néven információs és közösségi tér nyílt a belvárosban található Bárczy István utca 1–3. szám alatt. A főpolgármester beszámolója szerint az Ukrajnából menekülőknek itt az információszerzés mellett lehetőségük van jogi és lelki segítségnyújtást kérni, ezentúl magyar nyelvórákon és kisgyermekkori fejlesztő foglalkozásokon is részt lehet venni.

Karácsony Gergely hozzátette, hogy bár a menekültek fogadása és ellátása állami feladat, ennek ellenére Budapest továbbra is próbál segíteni. „Egyes becslések szerint több 10 ezer ukrán menekült van jelenleg a fővárosban, pontos számok nincsenek, mert az itt tartózkodók többsége nem kér segítséget” – írta.

Budapest a közösségi teret a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) együttműködésében hozta létre. Az információs pont mellett a főváros transzferben, a rövid és hosszú távú szállásbiztosításban és az étkezésben nyújt segítséget az orosz–ukrán háború miatt menekülni kényszerülőknek.

Egy darabig nem jön gáz az Északi Áramlat 1-en sem Európába, így a piac jelentős áremelkedéssel reagált a bizonytalanságra. Ezek után pedig az euró árfolyama is esett a dollárhoz képest. Bővebben itt írtunk erről.

Még több ukrán állampolgárt képeznek ki frontkatonává az Egyesült Királyságban, értesült a Sky News.

A brit lap azt írta, hogy június eleje óta már körülbelül 4700 ukrán esett át a kiképzésen angliai katonai bázisokon, és potenciálisan még több tízezren vehetnek ebben részt. A kiképzésben nyolc ország vesz még részt az Egyesült Királyságon kívül, új-zélandi, svéd, holland, kanadai, dán, finn, norvég és litván katonák is segítik.

Fotó: Defence of Ukraine Fotó: Defence of Ukraine
Fotó: Defence of Ukraine

Az eddig háromhetes program a brit gyalogsági alapkiképzést követte. Tartalmazta a fegyverkezelést, a harctéri elsősegélynyújtást, a terepgyakorlatokat és a járőrözési taktikát. Mostantól két héttel hosszabb lesz a képzés, így újabb elemek kerülnek bele:a lövészárokbeli és a városi hadviselés, gépesített harcászat, és szimulált harci környezetben is végeznek gyakorlatokat.

„A kiképzés gyorsan fejlődött, és most öthetes hosszabbítjuk meg az időtartamát, hogy a lehető legjobb felkészítést adjunk azoknak az ukrán katonáknak, akik hamarosan aktív harci cselekményekben vesznek részt” – mondta Ben Wallace védelmi miniszter, aki azt is megjegyezte, hogy addig folytatják ezt a programot Ukrajna támogatásként, ameddig szükséges.

Ukrajna a múlt héten kezdte meg az ellentámadást délen, hogy visszafoglaljon területeket az oroszoktól. A harcok leginkább Herszon régióra összpontosultak.

Az ukránok a térségben intenzíven lőttek orosz egységeket, és ezek után az oroszok megtiltották a helyi lakosoknak, hogy átkeljenek a Dnyeper folyón, közölte hétfőn az ukrán vezérkar.

Arról is beszámoltak, hogy az elmúlt 24 órában 25 rakétacsapatás és 22 légicsapás ért ukrán civil és katonai célpontokat. Elsősorban a donyecki régióban található célpontokat lőttek. (Guardian)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi beszédében azt mondta, hogy előrehaladást értek el az ország és az állampolgáraik felszabadításában az Ukrajna déli részén folyó ellentámadásnak köszönhetően.

„Az ukrajnai fegyveres erők, a hírszerzésünk és a különleges szolgálatok mind megtetették az ehhez szükséges lépéseket. Ezekről a lépésekről lehet hallani. Mindenki láthatja, hogy a megszállók már a Krím felé menekülnek. És mindannyiuk számára ez a helyes választás” – mondta.

Az elnök beszédében két katonai egységet is kiemelt, köszönetet mondott a 103. területvédelmi dandár 63. zászlóaljának, mert az felszabadított egy donyecki települést, míg a 42. különálló motorizált gyalogsági zászlóalj két települést vett vissza. Az 54. dandárt pedig azért említett meg, mert stratégiai szempontból fontos magaslatokat szerzett vissza. (Guardian)

A brit védelmi minisztérium napi hírszerzési jelentésében azt írta, hogy az oroszok továbbra is a Donbasz régió elfoglalására koncentrálnak, dacára az ukrán ellentámadásoknak.

Oroszország fő előrenyomulási tengelyei továbbra is a Donyeck város melletti Avdijivkánál és 60 kilométerrel északabbra, Bahmut környékén vannak, de erői továbbra is csak hetente körülbelül egy kilométert nyomulnak előre Bahmut felé.

A brit hírszerzés az ukrán hatóságokra hivatkozva azt állítja, hogy az oroszok azt a parancsot kapták, hogy szeptember 15-ig foglalják el a Donbaszt. A britek szerint ez nem fog sikerülni, pedig már így is többször módosíthattak a dátumon, így Oroszországnak nincs esélye népszavazást sem tartania arról, hogy a megszállt területek Oroszországhoz csatlakozzanak. Pedig az, hogy „felszabadították” ezt a területet politikai kommunikációs okokból is nagyon jól jönne nekik.

  • Harkivnál és a donyecki területen voltak összecsapások.
  • A héten immár harmadszor hívott össze haditanácsot Zelenszkij.
  • Kitűzték az ukrán zászlót a herszoni területen található Viszokopilliában.
  • Putyin szóvivője szerint „a szerencsétlen” nyugati politikusok miatt olyan drága az áram.
  • Tizenhárom teherhajóból álló konvoj indult el ukrán kikötőkből.
  • Elhagyta Moszkvát a nyugdíjba vonuló amerikai nagykövet.
  • Több ezer tonna gabona semmisült meg egy orosz támadásban.
  • A brit hírszerzés szerint az alulfizetettség is rombolja az oroszok morálját.
  • Erdoğan közvetítene a zaporizzsjai erőmű ügyében.
  • Boris Johnson hősnek nevezte Zelenszkijt.

Az ukrán hadsereg felszabadította a Herszon területen található Viszokopillia falut, közölte Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal vezetője a Facebookon. A falu elfoglalását Igor Girkin (Sztrelkov), a „Donyecki Népköztársaság” egykori vezetője az oroszok „érzékeny taktikai kudarcának” nevezte (Ukrainska Pravda)

A vasárnapi háborús híreket ide kattintva lehet olvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!