Hazaárulás miatt 22 év börtönbüntetésre ítélték Ivan Szafronov orosz újságírót

2022. szeptember 5. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz bíróság hétfőn 22 év börtönbüntetésre ítélt egy volt újságírót hazaárulás miatt, miután az ügyészek állítása szerint államtitkokat tárt fel – írja a Reuters.

Ivan Szafronovot, a Kommerszant és a Vedomosztyi lapok volt katonai szakíróját, aki az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz vezérigazgatójának tanácsadója is volt, 2020-ban letartóztatták és minősített információk nyilvánosságra hozatalával vádolták meg. Az ítélethirdetés után Szafronov ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek, mivel szerintük ez egy megtorlás Szafronovval szemben orosz fegyverüzletekről szóló tudósítása miatt. Az egyik ügyvéd, Dmitrij Katcsev a tárgyalóterem előtt elmondta, hogy az ítélet hallatán alig jutott szóhoz.

„Szafronov 22 évet kapott újságírói tevékenységéért. Azt szeretném, ha mindannyian, akik most rám néznek átgondolnák, hogy megéri-e ebben a szakmában maradni.”

– szegezte a kérdést a vele szemben álló újságíróknak az ügyvéd.

Az ügyészek szerint Szafronov államtitkokat osztott meg Oroszország közel-keleti fegyvereladásairól Csehország hírszerzésével. A férfi tagadta a vádakat, mivel szerinte azok nyílt, bárki számára hozzáférhető információk voltak. Szafronov a múlt hónapban elutasított egy olyan a vádalkut, amely 12 év börtönbüntetést jelentett volna számára. Korábban, a nagy felháborodást kiváltó letartoztatás miatt, még az EU is felszólította Oroszországot, hogy ejtsen minden vádat a férfi ellen.

A Szafronov-ítélet napján tiltották be Oroszország utolsó független lapját, a Novaja Gazetát, aminek szerkesztősége korábban kiállt az elítélt újságíró mellett is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!