A Kreml szerint a nyugati szankciók miatt akadozik a gázszállítás Európába

2022. szeptember 5. – 14:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva szerint kizárólag technikai okok miatt akadozik az orosz gáz szállítása az Északi Áramlat 1-en keresztül, és ez mindaddig fenn fog állni, amíg a nyugati szankciók érvényben vannak – derült ki az orosz elnök szóvivőjének hétfői nyilatkozatából. „A gáz továbbításával kapcsolatos problémák azok miatt a szankciók miatt merültek fel, amelyeket nyugati országok, többek között Németország és Nagy-Britannia vezettek be országunk és több cég ellen” – idézte Dmitrij Peszkovot az Interfax. Az orosz elnök szóvivője ezzel arra is utalt, hogy Moszkva nem az EU szankcióira tett válaszlépésként akadályozza az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő gázvezeték működését.

Eszerint arról van szó, hogy jelenleg csupán egy aggregátor működik, amely a gáz áramoltatását biztosítja, és időnként az is felmondja a szolgálatot – a karbantartást viszont akadályozzák a szankciók, mivel a vezeték működtetése nyugati technológiát igényel.

Peszkov nyilatkozatának kétféle értelmezése is lehet: egyrészt beismerése lehet annak, hogy a szankciók miatt Oroszország valóban számára nehezen pótolható nyugati technológiától esik el – arról, hogy ez idővel az ország súlyos technológiai lemaradását okozza, ebben a cikkünkben olvashat bővebben –, másrészt lehet a szankciók elleni orosz játszma része is: a szállítás elmaradása Európát érinti, azaz a szankciók visszafelé sülnek el, így nem érdemes azokat fenntartani. Eközben az európai közvélemény a peszkovi nyilatkozatból azt szűrheti le, hogy Oroszország nem bosszúból exportál kevesebb földgázt Európába, hanem az EU önpusztító szankciói miatt.

Ez egybeesik a magyar kormány által hangoztatott állásponttal is, miszerint a szankciók többet ártanak az EU-nak, mint Oroszországnak – ennek viszont ellentmond Peszkov hivatkozása a nyugati technológia fájó hiányáról.

Kétségtelen, hogy az energiahordozók árának brutális emelkedése fáj Európának és jól jöhet Oroszországnak, ez azonban csak részben ellensúlyozza a csökkenő gázexport miatt kieső bevételeket, amelyek az orosz költségvetés jelentős részét adják. Moszkva a szankciók miatt több milliárd köbméter földgázt – így rengeteg pénzt – éget el, hiszen az északi gázmezők kitermelése technikailag nem állítható le, mert az rendkívül nehézzé tenné az újraindítást.

Az orosz gázkitermelés technikai hátterének biztosításában fontos szerepet játszik a turbinákat gyártó Siemens – erre is utal Peszkov hivatkozása. A német cég szerint azonban nem igaz, hogy az Északi Áramlat 1 leállását az orosz fél által megjelölt technikai ok indokolná.

A motorolaj szivárgása nem ok az Északi Áramlat turbinájának leállítására, a Portovaja kompresszorállomáson egyébként is elegendő mennyiségű más turbina áll rendelkezésre az Északi Áramlat 1 üzemeltetéséhez

– így reagált még pénteken a Reuters beszámolója szerint a gázvezeték egyik karbantartója, a német Siemens Energy arra, hogy a Gazprom műszaki problémákra hivatkozva szerdán leállította a gázszállítást, majd pénteken azt közölte, hogy azt határozatlan ideig nem is indítják újra. Az orosz cég olajszivárgásra hivatkozott, amit állítólag a Szentpétervár melletti Portovaja kompresszorállomáson észleltek.

Az Északi Áramlat 1 évi 55 milliárd köbméter földgáz továbbítására képes. Ezt dobta volna meg további 60 milliárd köbméterrel az Északi Áramlat 2, amely azonban nem kapta meg a beindításhoz szükséges engedélyeket, és ez az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt egyelőre nem is várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!