Hétfőn Putyinnal tárgyal az osztrák kancellár Moszkvában, az ukránok 500 orosz katonát gyanúsítanak háborús bűnökkel

2022. április 10. – 07:11

frissítve

Hétfőn Putyinnal tárgyal az osztrák kancellár Moszkvában, az ukránok 500 orosz katonát gyanúsítanak háborús bűnökkel
Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij szombaton Kijevben sétáltak – Fotó: Ukranian Presidency / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hatalmas csatára készülnek az oroszok és az ukránok is a Donyec-medencében. Az ukrán hatóságok arra kérik a civileket, azonnal hagyják el Kelet-Ukrajnát. Zelenszkij főtanácsadója szerint csak egy donbaszi ütközet után lehetséges egy találkozó az orosz és az ukrán elnök között.
  • Hétfőn a háború kitörése óta először nyugati vezető látogat Moszkvába: Karl Nehammer osztrák kancellár Vlagyimir Putyinnal is tárgyal majd.
  • Putyin régi barátja, Silvio Berlusconi mélységesen csalódott és szomorú az orosz elnök viselkedése miatt. Ferenc pápa húsvéti fegyverszünetre szólította fel a feleket.
  • A Fehér Ház is úgy tudja, új tábornokot neveztek ki az oroszok az ukrajnai műveletek élére.
  • A NATO azt fontolgatja, hogy állandósítja katonai jelenlétét a keleti határain. Az ukrán külügyminiszter szerint stratégiai hiba volt nem felvenni őket a katonai szövetségbe 2008-ban.
  • A brit hírszerzés szerint az oroszok Transznisztriából toboroznak katonákat, és már olyanokat is behívnak, akik tíz éve nem fogtak fegyvert a kezükben. Az oroszok elismerték, hogy több ukrán régiót lőttek rakétákkal.
  • Az ukrán főügyész szerint több mint 1200 holttestet fedeztek fel Kijev környékén, közel hatezer háborús bűnnel felérő esetet vizsgálnak, és 500 olyan orosz személyt azonosítottak be, akiket háborús bűnökkel vádolhatnak majd. Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint az esetek után rendkívül nehéz lesz tárgyalni az oroszokkal.
Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!