Kijev után Moszkvába látogat hétfőn az osztrák kancellár, Putyinnal is tárgyal majd

2022. április 10. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton Kijevbe látogatott az osztrák kancellár, hogy az ukrán elnökkel találkozzon – hétfőn pedig már Vlagyimir Putyinnal találkozik majd Moszkvában, írja a Welt. Karl Nehammer személyesen találkozik majd az orosz elnökkel, erről pedig előzetesen egyeztetett az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, és Olaf Scholz német kancellárral is, írja a Kronen Zeitung.

Nehammer a Krone forrásai szerint „hídépítőként” akar fellépni Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin között, és „mindent megtesz azért, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a békéhez”. Ehhez Nehammer szerint nemcsak telefonos beszélgetésekre, de személyes látogatásokra is szükség van, állítják a lapnak nyilatkozó források. A Welt hozzáteszi, ez az első alkalom az ukrajnai háború kitörése óta, hogy egy nyugati kormányfő Moszkvába utazik.

Karl Nehammer osztrák kancellár szombaton az ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Karl Nehammer osztrák kancellár szombaton az ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Az osztrák kancellárt egyébként sok kritika érte hazájában a szombati kijevi utazása miatt, mivel egyesek szerint ezzel kellemetlen helyzetbe hozta Ausztria alkotmányban lefektetett semlegességét. Nehammer azonban úgy nyilatkozott, hogy az Oroszország által megindított háború „teljesen elfogadhatatlan” az osztrák állam szemében is.

„Semlegesek vagyunk katonai szempontból, de nem lehetünk akkor is némák, ha bűncselekmények történtek – akkor a helyszínre kell mennünk, és utána kell járnunk, hol történt igazságtalanság” – mondta a kancellár. Nehammer hozzátette: Ausztria támogatni fog minden további uniós szankciót is Oroszországgal szemben, „azzal a céllal, hogy a háború véget érjen”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!