Leváltották a csernobili személyzetet, akik műszakváltás nélkül, folyamatosan dolgoztak három héten keresztül

2022. április 10. – 22:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három hét után először váltották le a csernobili atomerőmű személyzetét, erről tájékoztatták az ukrán hatóságok a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (IAEA) is, írja a BBC.

Az erőművet és környékét az orosz csapatok az Ukrajna elleni invázió első napján foglalták el, és közel 170 ukrán nemzeti gárdistát tartottak fogva, akik biztosították a létesítményt. Utoljára március 21-én váltották le az erőmű munkatársait.

A dolgozók a BBC-nek azt mondták, küzdeniük kellett az erőmű fenntartásáért: rögtönzött hálótermekben aludtak, és lopniuk kellett az oroszoktól az üzemanyagot, hogy működésben tartsák a generátorukat.

Az ukrán március végén közölték azt, hogy az oroszok elhagyták az erőművet. Azóta kiderült, hogy a megszállók radioaktív anyagokat lophattak el Csernobilból, ahol ráadásul lövészárkokat ástak és tankokkal közlekedtek a katonák. Az IAEA vasárnap közölte azt a hírt, hogy újabb információkat kapott az erőmű melletti laboratóriumok megrongálódásáról: az ügynökség szerint az épületben törtek-zúztak, az analítikai műszereket pedig vagy ellopták, vagy működésképtelenné tették.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!