Az ukránok szerint radioaktív anyagokat loptak el az orosz megszállók Csernobilból

2022. április 10. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukránok szerint a korábban Csernobilt elfoglaló orosz haderő radioaktív anyagokat lopott el az atomerő kutatólaborjaiból, írja a BBC. Az ellopott anyagok annyira radioaktívak, hogy halálosak azokra, akik eltulajdonították.

Az orosz haderő az atomerőmű Ecocentre nevű kutatói bázisáról vittek el 133 darab kifejezetten sugárveszélyes anyagot. Szakértők szerint, ha az ellopott anyagokhoz egy kicsit is szakértői segítség nélkül nyúlnak, azonnal halálos lehet.

Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve/NurPhoto
Fotó: Str / Vladimir Sindeyeve/NurPhoto

Korábban több visszajelzés is érkezett arról, hogy az orosz katonák elég felelőtlenül viselkedtek Csernobilban. A hét elején az ukrán energiaügyi miniszter beszélt arról, hogy sokkoló mennyiségű radioaktív sugárzásnak tették ki magukat az orosz katonák Csernobilban, ráadásul korábban katonai árkokat is találtak abban az erdős zónában, ami az egész környék legsugárfertőzöttebb része. German Gulascsenko ukrán energiaiügyi miniszter szerint a katonák között lesznek olyanok, akiknek egy évnél is kevesebb van hátra az életükből a felelőtlenség miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!