Hétfőn Putyinnal tárgyal az osztrák kancellár Moszkvában, az ukránok 500 orosz katonát gyanúsítanak háborús bűnökkel

2022. április 10. – 07:11

frissítve

Hétfőn Putyinnal tárgyal az osztrák kancellár Moszkvában, az ukránok 500 orosz katonát gyanúsítanak háborús bűnökkel
Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij szombaton Kijevben sétáltak – Fotó: Ukranian Presidency / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hatalmas csatára készülnek az oroszok és az ukránok is a Donyec-medencében. Az ukrán hatóságok arra kérik a civileket, azonnal hagyják el Kelet-Ukrajnát. Zelenszkij főtanácsadója szerint csak egy donbaszi ütközet után lehetséges egy találkozó az orosz és az ukrán elnök között.
  • Hétfőn a háború kitörése óta először nyugati vezető látogat Moszkvába: Karl Nehammer osztrák kancellár Vlagyimir Putyinnal is tárgyal majd.
  • Putyin régi barátja, Silvio Berlusconi mélységesen csalódott és szomorú az orosz elnök viselkedése miatt. Ferenc pápa húsvéti fegyverszünetre szólította fel a feleket.
  • A Fehér Ház is úgy tudja, új tábornokot neveztek ki az oroszok az ukrajnai műveletek élére.
  • A NATO azt fontolgatja, hogy állandósítja katonai jelenlétét a keleti határain. Az ukrán külügyminiszter szerint stratégiai hiba volt nem felvenni őket a katonai szövetségbe 2008-ban.
  • A brit hírszerzés szerint az oroszok Transznisztriából toboroznak katonákat, és már olyanokat is behívnak, akik tíz éve nem fogtak fegyvert a kezükben. Az oroszok elismerték, hogy több ukrán régiót lőttek rakétákkal.
  • Az ukrán főügyész szerint több mint 1200 holttestet fedeztek fel Kijev környékén, közel hatezer háborús bűnnel felérő esetet vizsgálnak, és 500 olyan orosz személyt azonosítottak be, akiket háborús bűnökkel vádolhatnak majd. Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint az esetek után rendkívül nehéz lesz tárgyalni az oroszokkal.

1-0-ás vereséget szenvedett a görög Olimpiakosz ellen a legnagyobb kelet-ukrán futballklub, a Sahtar Donyeck. A BBC írja, hogy a donyecki csapat nemrég jótékonysági fociturnéra indult, amelynek részeként európai klubokkal játszanak barátságos meccseket, a jegybevételt pedig Ukrajna megsegítésére fordítják.

Fotó: Sahtar Donyeck / Facebook
Fotó: Sahtar Donyeck / Facebook

A görögök elleni meccsen a játékosok mezén a nevük helyett azoknak a városoknak a nevei szerepeltek, amelyeket az oroszok megszálltak a háború alatt, a lelátón pedig 176 játékot helyeztek el, így emlékezve meg arról a 176 gyerekről, akiket az oroszok gyilkoltak meg a háborúban.

A csapat edzője azt nyilatkozta, hogy szeretnék, ha vége lenne már ennek az őrületnek, visszatérhetne a régi életük, és visszamehetnének újraépíteni az országukat.

A Sahtar legközelebb a lengyelországi Gdanskban játszik jótékonysági mérkőzést a Lehya ellen.

531 ukrán menekült érkezett vonattal Budapestre szombaton, őket buszokkal a BOK csarnokba szállították, írja a rendőrség. Az 531 ember között 210 gyerek volt, közülük 22 embert azóta elszállítottak budapesti vagy vidéki szálláshelyekre.

Oroszország láthatóan haderőt gyűjt Ukrajna keleti részén, ezért arra kérik a helyi tisztviselők a civileket, hogy azonnall hagyják el Kelet-Ukrajnát, írja a Sky.

Mindeközben egy műholdképen az is látszik, hogy egy orosz katonai konvoj északról dél felé tart Velykyi Burluk településen keresztül. A konvojban tüzérségi fegyvereket is észleltek.

A szombati percről-percre tudósításunkat itt találja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!