Zelenszkij: A mai nap nagyon gyümölcsöző volt Ukrajna számára

2022. április 9. – 23:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij szombat este is megtartotta szokásos napi beszédét. Először a Boris Johnsonnal való találkozásáról számolt be. A brit miniszterelnök délután jelentkezett be Kijevből, nem jelentették be előre, hogy meglátogatja az ukrán elnököt.

A találkozó során újabb gazdasági és katonai támogatásokról egyeztek meg – például arról, hogy az Egyesült Királyság 120 páncélozott járművet és más fegyvereket küld Ukrajnának, valamint arról, hogy a britek beszállnak majd Kijev újraépítésének finanszírozásába.

„Az országunkba tett látogatása olyan tisztán bizonyítja, amennyire csak lehet: semmi sem szabhat gátat a szabadságnak. Semmi sem szabhat gátat egy vezetőnek”

– mondta Zelenszkij, aki hálás Johnsonnak, hogy a miniszterelnök mindig egyértelmű válaszokat ad a kérdéseire, valamint azért, hogy a britek az ukránok bőkezű támogatói.

Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij kijevi sétájuk közben – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters
Boris Johnson és Volodimir Zelenszkij kijevi sétájuk közben – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

„A háborúellenes koalíciónk feladata egyértelmű: hogy amilyen gyorsan csak lehet, megállítsuk a háborút, amit Oroszország kezdett. Hogy visszaszerezzük a területünket a hódítótól. Hogy garantáljuk Ukrajna biztonságát, ezzel pedig a kelet-európai államok szabadságának és demokráciájának biztonságát” – jelentette ki.

„Ezért is nem csak a morális kötelessége minden demokráciának, Európa minden hatalmának, hogy támogassa Ukrajna béke iránti vágyát. Ez, valójában, minden civilizált állam védelmi stratégiája.”

Szerinte Oroszország nem állna meg Ukrajna határainál, hanem egész Európa veszélyben van. Épp ezért minden országot felszólít, hogy oda szúrjanak, ahol a legjobban fáj: az orosz energiaiparba.

Azt kéri, hogy mindenki engedje el az orosz földgázt és olajat. Ennek szerinte egyrészt környezetvédelmi értelme is van, másrészt komoly gazdasági csapás lenne Oroszország ellen.

„A demokratikus világ egyértelműen le tudna mondani az orosz olajról, és megmérgezhetné a többi ország számára.”

Az olajat az orosz magabiztosság és büntetlenség egyik alapjának tartja – a másik a földgáz. Szerinte ha a szövetségesek ezekre is embargót vetnének ki, akkor Oroszország hamar békéért folyamodna.

Kitért a Stand Up for Ukraine nevű jótékonysági eseményre is, amin 10,1 milliárd eurónyi adomány gyűlt össze Ukrajna számára, és amire Orbán Viktor is küldött egy rövid videóüzenetet.

Arról is beszámolt, hogy egy ikon, amit még a második világháború során vittek el Ukrajnából, visszakerül a kijevi Szent Szófia-székesegyházba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!