Az oroszok lebombáztak egy kelet-ukrajnai vasútállomást, több ezer háború elől menekülő civilt ért támadás

2022. április 8. – 11:23

frissítve

Az oroszok lebombáztak egy kelet-ukrajnai vasútállomást, több ezer háború elől menekülő civilt ért támadás
Kiégett autók a kramatorszki vasútállomás ellőtt 2022. április 8-án, a rakétacsapás után – Fotó: Fadel Sennar / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Két rakéta csapódott be a kelet-ukrajnai Kramatorszk városának vasútállomásába – közölte pénteken hivatalos Telegram-csatornáján Olekszandr Kamysin, az ukrán állami vasúttársaság vezetője. Pavlo Kirilenko, a donyecki régió kormányzója megerősítette, hogy az elsősegélynyújtók tucatnyi sebesültről számoltak be a támadást követően. Kirilenko, azt mondta, hogy a rakétacsapás idején több ezer ember tartózkodott az állomáson.

Az ukrán védelmi minisztérium Twitter-bejegyzése szerint az oroszok kazettás bombákat használtak.

Tetjana Ihnatcsenko, a donyecki területi közigazgatás szóvivője először azt közölte, hogy legalább 27 ember, köztük két gyerek meghalt és 30 ember megsebesült a rakétacsapásban. Ihnatcsenko ekkor azt is elmondta, hogy „az evakuálások február 26. óta folynak, és az oroszok tudták, hogy naponta több ezer ember van itt” – mondta a szóvivő.

Kirilenko néhány órával később arról számolt be a Telegram-csatornáján, hogy a halálos áldozatok száma 39-re emelkedett, és 87 ember megsebesült. Hozzátette, hogy sokan súlyos sérüléseket szenvedtek. Közlése szerint a bombázás ellenére folytatódnak az evakuálások a térségből.

Órákkal a támadás után, péntek délután fél 5-kor tovább emelkedett az áldozatok száma, ekkor már legalább 50 halottról, köztük öt gyermekről informálta a médiát Donyeck.

A donyecki regionális rendőrség a támadásról azt írta: „Oroszország ma csapást mért a kramatorszki vasútállomásra. A rakéta az ideiglenes váróterembe csapódott, ahol több száz ember várakozott az evakuáló vonatra. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország brutálisan, barbár módon gyilkolja a civil ukránokat” – áll a közleményben, amelyet a CNN idézett.

A város polgármestere, Olekszandr Honcsarenko szerint körülbelül 4000 ember tartózkodott a vasútállomáson, amikor rakétatámadás történt. Többségük nő, gyerek és idős ember – mondta. A kramatorszki állomást az ukránok arra használják, hogy civileket evakuáljanak az orosz csapatok által támadott területekről. Az egyik legkeletibb, még működő vasútállomás Ukrajnában.

Fotó: Fadel Senna / AFP Fotó: Fadel Senna / AFP
Fotó: Fadel Senna / AFP

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője elítélte a kramatorszki támadást. „Határozottan elítélem a ma reggeli, válogatás nélküli támadást Oroszország részéről, amely több tucat ember halálát még több ember sebesülését okozta. Ez egy újabb kísérlet arra, hogy elvágják a menekülési útvonalakat azok elől, akik elmenekülnének ebből az indokolatlan háborúból” – írta Borrell a Twitter-oldalán. Borrell és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken egyébként Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén elítélte a támadást. „Borzalmas látni, hogy Oroszország csapást mért az egyik fő vasútállomásra, amit a civilek evakuálására használtak. Cselekvésre van szükség: az EU további szankciókkal sújtja Oroszországot és több fegyvert küld Ukrajnának. Most hagyták jóvá az ötödik uniós szankciócsomagot” – írta a Twitterén.

Zelenszkij is azt írta az Instagram-oldalán, hogy mintegy 30 áldozata van a támadásnak. „Mivel nincs elég erejük és bátorságuk ahhoz, hogy szembeszálljanak velünk a harctéren, cinikusan pusztítják a civil lakosságot” – írta bejegyzésében.

Oroszország tagadja felelősségét a rakétatámadásért. A szakadár Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága azt állítja, hogy az ukrán erők mértek csapást a vasútállomásra. „Az ukrán fegyveres erők rakétatámadást indítottak Kramatorszk ellen. Rakétacsapást mértek a kramatorszki vasútállomásra, ahonnan a helyi lakosságot evakuálják. Egy Tocska-U rakéta roncsai zuhantak le a vasútállomás közvetlen közelében” – áll a donyecki szeparatisták jelentésében, amelyet független források nem erősítettek meg.

Egy rakéta maradványait vizsgálják a vasútállomás mellett – Fotó: Fadel Senna / AFP
Egy rakéta maradványait vizsgálják a vasútállomás mellett – Fotó: Fadel Senna / AFP

Az orosz védelmi minisztérium is azt sugallta, hogy Ukrajna saját népét támadta meg, és tagadta felelősséget a vasútállomást ért rakétacsapásokért. Az orosz hadseregnek pénteken nem volt Kramatorszkhoz rendelt célpontja – közölte a minisztérium. Azt is állítják, hogy a csapásban használt rakétát csak az ukrán hadsereg használja.

(CNN, Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!