Békés megemlékezést tartottak a civilek az oroszok által uralt Herszonban, de az orosz erők szétverték azt

2022. április 10. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jurij Szobolevszkij, a Herszoni Regionális Tanács helyettes vezetője arról posztolt, hogy Herszonban a helyiek békés nagygyűlést tartottak vasárnap az oroszok által megszállt városban. Mint írta,

„Ma Herszonban békés tüntetés zajlott azért, hogy az emberek megemlékezzenek az orosz agresszió áldozatairól. Ahogy az várható volt, a megszállók a tömeget szétoszlatták.”

Az ukrán fegyveres erők közlése szerint eközben a Herszon régióban található Nova Kahovkában az oroszok helyi nyomdákat használtak arra, hogy „Herszon Népköztársaság” feliratú brosúrákat készítsenek, és előkészítsenek egy esetleges népszavazást.

2014-ben a kelet-ukrajnai szeparatisták népszavazást tartottak „népköztársaságok” megalakításáról, ezeket a szavazásokat azonban a nyugati országok, illetve Ukrajna is „színlelt játéknak” minősítette. A herszoni regionális tisztviselők szerint azonban hiába próbálnak embereket toborozni maguk mellé, nem járnak sikerrel. Mint Szerhij Khlan, a tanács tagja fogalmazott a népköztársaságról: „Ez itt nem történhet meg, mert ez Ukrajna”.

Állítását illusztrálta azzal az azóta virálissá vált képpárossal is, amelyen az egyik képen az oroszok által Nova Kahovkában szervezett oroszbarát tüntetés, a másikon a herszoni megemlékezés látható.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!