A Kreml szóvivője szerint csak akkor vetnének be atomfegyvert, ha saját létüket éreznék veszélyben

Legfontosabb

2022. március 22. – 06:21

frissítve

A Kreml szóvivője szerint csak akkor vetnének be atomfegyvert, ha saját létüket éreznék veszélyben
Tömegek menekülnek Mariupolból – Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A frontvonalak megmerevedtek, tart Mariupol ostroma, a háború kezdete óta közel ezer épület semmisült meg Harkivban, Kijev bekerítése sem halad.
  • Odesszából tudósító kollégáink szemtanúi voltak annak, ahogy az ukrán légvédelem elfog egy orosz rakétát.
  • Rendkívül nagy pusztításra képes vákuumbombát vetettek be az úgynevezett Donyecki Népköztársaság katonái.
  • 15 300 katonát, 99 repülőt, 509 tankot és 123 helikoptert vesztettek az oroszok az ukránok szerint.
  • Már 3,5 millió ember menekült külföldre a háború pusztította Ukrajnából, a háború civilhalottjainak száma az ENSZ szerint ezer körül van, de ennél sokkal több is lehet.
  • Alkatrészhiány miatt állítólag leállt az UralVagonZavod, a világ legnagyobb harckocsigyára, közben az orosz külügyminiszter-helyettes szerint Amerikának le kell állítania az ukrán fegyverszállítmányokat.
  • Szerdán is az ukrán válságról tárgyal az ENSZ Közgyűlése. A téma az Ukrajna elleni orosz háború humanitárius következményeiről szóló jelentés megvitatása lesz, az sem zárható ki, hogy szavaznak is róla.
  • António Guterres ENSZ-főtitkár szerint ez a háború megnyerhetetlen, de globális éhínséget is okozhat. Éppen ezért mielőbbi béketárgyalásokat sürgetett.
  • 750 millió forintot gyűjtöttek a magyarok az ukrajnai menekülteket, Orbán Viktor felkereste a hétfőn átadott központi tranzitvárót, az exportra is dolgozó ipari vállalatok tartanak főleg a háború hatásától.
  • Több érdekes videó és fotó is kijött kedd délelőtt: megpróbálták megakadályozni Törökországban, hogy kikössön Roman Abramovics egyik szuperjachtja, a Solaris, ukrán benzinkúthoz hajtottak zabrálni egy páncélozott csapatszállítóval orosz katonák, esküvőt tartottak a rommá lőtt Mariupol egyik óvóhelyén.
  • Összehívják a Bukaresti Kilencek (B9) csúcstalálkozóját a keleti NATO-tagállamok álláspontjának összehangolása érdekében.
  • Az orosz erők kedd este rakétákat lőttek ki Odessza irányába.

Egy belarusz színházi csoport azt állítja, hogy Oroszországban „Itt lakik egy áruló” feliratú matricákat raknak a háborúellenes tüntetéseken résztvevők ajtajára. A matricán az orosz invázió szimbolikus betűinek számító Z és V is szerepel. A hírről beszámoló Sky nem tudta más forrásból ellenőrizni az információ hitelességét.

Az orosz védelmi minisztérium eddig csak egyszer közölt adatokat a veszteségeikről, akkor azt írták, március 2-ig mintegy 500 katonát veszítettek. Néhány órával ezelőtt a masszívan Kreml-párti Komszomolszkaja Pravda (KP) nevű orosz újság egy cikket közölt, melyben az orosz védelmi minisztériumot idézve arról írtak, hogy 9861 katonát veszítettek eddig (azt a szót használták, hogy ennyi orosz katona halt meg), a sebesültek számaként pedig több mint 16 ezer főt adtak meg.

Ezt a BBC vette észre, akik azt írták, hogy az idézett szöveg csak pár percig volt látható a Komszomolszkaja Pravdában, aztán a veszteségekre vonatkozó szövegrész hirtelen eltűnt a cikkből. A hivatkozott bekezdésről azonban sikerült képernyőmentést készíteniük:

Forrás: BBC
Forrás: BBC

A orosz újság egyik szerkesztője, Vlagyimir Szungorkin később azt mondta a BBC-nek, hogy az orosz veszteségekre vonatkozó információ csak azért került ki, mert valakik meghekkelték az oldalt, és azt is mondta, a lap később magyarázatot fog közzétenni az incidensről.

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint az Egyesült Államok több országgal tárgyal arról, hogy nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket biztosítsanak Ukrajnának.

Az Egyesült Államok légvédelmi rendszerek terén eddig főként Stinger vállról indítható rakétavetőkkel segítette a megtámadott országot, ez azonban elsősorban helikopterek és alacsonyan szálló repülőgépek ellen hatékony, a nagyobb magasságban repülő harci repülőgépek és rakéták ellen kevésbé.

A hírek szerint több ország – köztük Szlovákia is – S-300-as légvédelmi rendszereket adna Ukrajnának, feltéve, hogy kapnak valamit ezek pótlására. Ukrajnában a háború előtt voltak rendszeresítve S-300-as rendszerek, ezek használatára Ukrajnának van kiképzett személyzete, bár nem tudni, hogy ezek közül az elhárító fegyverek közül mennyi maradt épségben.

S-300-as légvédelmi rendszer – Fotó: Pavel Lvov
S-300-as légvédelmi rendszer – Fotó: Pavel Lvov

Az Ukrajnának küldött több milliárd dollár értékű amerikai katonai szállítmányban sok ezer géppuska, több millió darab lőszer, több ezer sisak, tankelhárító fegyverek és kamikaze drónok is lesznek, ez utóbbiakról itt írtunk bővebben. (A CNN-nek nyilatkozó források szerint ez a fegyverszállítmány hamarosan megérkezik Ukrajnába.) És már ezen szállítmányok esetében is írtak arról, hogy Ukrajna S-300-as légvédelmi rendszereket is kaphat, amik alkalmasak ballisztikus rakéták elfogására is.

Szlovákiába pedig amerikai Patriot légvédelmi rendszer érkezik, északi szomszédunknál a hosszútávú cél az orosz S-300-as technika kukázása.

Ha ide kattint, megtalálja részletes összefoglalónkat arról, hogy mi történt a hétfőről keddre virradó éjjel az orosz-ukrán háborúban.

Az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség reagált azokra a hírekre, amelyek szerint az orosz erők Mariupolban úgynevezett „szűrőtáborokat” hoztak létre, hogy aztán a város több ezer lakóját Oroszország távoli városaiba szállítsák, ahogy az ostromlott település polgármestere, Vadim Bojcsenkó is állította.

Az orosz követség tagadja, hogy ilyen történt volna, szerintük Oroszország azért működtet ellenőrzőpontokat, hogy „elkerüljék az ukrán hadsereg elterelő hadműveleteit”, és hogy az orosz erők „gondosan ellenőrizhessék a biztonságos régiókba tartó gépjárműveket”.

Az orosz hadsereg nem állít akadályokat a békés lakosság elé, hanem segít nekik életben maradni, élelemmel és gyógyszerekkel ellátva őket – olvasható a közleményben.

Műholdfelvételeken is látszik, hogy több találat is érte Mariupol egyik ipari létesítményét, de nem világos, hogy pontosan mikor érték légicsapások a területet.

Fotó: Azov Handout

Fotó: Azov Handout

Emberek százezrei rekedtek Mariupolban, sokan víz, fűtés és áram nélkül. A hatóságok szerint legalább 2300-an haltak meg a városban. A Reuters riporterei, akik hétfőn Mariupolba értek, „apokaliptikus” látványról számoltak be: az út mellett takarókban fekvő holttestekkel, elszenesedett lakóházakkal és az út szélén sírokat ásó férfiak csoportjaival.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben a tagországok külügy- és védelmi minisztereinek ülése után arról beszélt, hogy az EU nem katonai szövetség, „de meg kell tudnunk védeni az állampolgárainkat egy kihívásokkal teli és veszélyes világban”. Ezért lehetővé teszik egy akár ötezer fős, gyorsan bevethető uniós egység létrehozását. Külön EU-s haderő létrehozását azonban nem tartalmazza a jelenlegi stratégia.

További félmilliárd eurót ad az EU Ukrajna katonai képességeinek bővítésére, és összesen egymilliárd euróra emelik a fegyvervásárlást lehetővé tevő támogatást Ukrajna számára.

Az ukrán elnök ismét arról beszélt, hogy közvetlenül tárgyalna az orosz elnökkel, mert szerinte egy ilyen találkozó nélkül lehetetlen teljesen megérteni, hogy az oroszok mire hajlandóak a háború megállítása érdekében. Azonban hangsúlyozta, hogy Ukrajna soha nem hajlik meg Oroszország ultimátumai előtt, és a támadások alatt álló városok, Kijev, Mariupol és Harkiv nem fogadják el az orosz megszállást.

Kattintson ide, ha részletesen kíváncsi az előző nap történéseire, itt tudja végigpörgetni hétfői hírfolyamunkat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!