Erősít a védelmi felkészültségén az EU

Legfontosabb

2022. március 21. – 20:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU Külügyi és Védelmi Tanácsa stratégiai iránytűnek nevezett intézkedéscsomagot fogadott el az Unió biztonság- és védelempolitikájának 2030-ig történő megerősítésére. Az uniós tagállamok külügy- és védelmi minisztereinek közösen tartott tanácsülésén elfogadott stratégiai iránytű meghatározza, hogy a tagországoknak hogyan célszerű válaszolniuk a jelenlegi és a várható kihívásokra és fenyegetésekre – írja az MTI az uniós tanács közleménye nyomán.

A közlemény szerint a stratégiai iránytű célja, hogy az EU-t erősebb biztonsági szereplővé tegye a világban: képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát, és hozzájáruljon a nemzetközi békéhez és biztonsághoz. Az iránytű növelni fogja az EU stratégiai autonómiáját és azt a képességét, hogy a partnereivel együttműködve megőrizze értékeit és érdekeit.

A stratégiai iránytű értékeli az EU biztonsági környezetét és az előtte álló veszélyeket és kihívásokat. Konkrét javaslatokat tesz pontos végrehajtási ütemtervvel arra, hogy javítsa az EU cselekvőképességét válsághelyzetekben. Annak érdekében, hogy az EU egy válság kitörésekor gyorsan és határozottan tudjon fellépni – lehetőség szerint a partnereivel együtt, de szükség esetén egyedül is –, többek között

  • lehetővé teszi akár ötezer fős, gyorsan bevethető uniós erő létrehozását;
  • fokozza a katonai mobilitást;
  • rendszeres gyakorlatok végzését írja elő szárazföldön és tengeren;
  • növeli a hírszerzési információk elemzési kapacitását, az információcserét;
  • eszköztárat hoz létre a hibrid és kiberfenyegetések észlelésére és az ellenük történő fellépésre;
  • a stratégia együttműködések megerősítését is célozza olyan stratégiai partnerekkel, mint a NATO és az ENSZ;
  • kétoldalú partnerségek kialakítását szorgalmazza az olyan hasonló gondolkodású országokkal, mint az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, az Egyesült Királyság vagy Japán; illetve
  • egyéni partnerségek kialakítására törekszik a Nyugat-Balkánon, az EU keleti és déli szomszédságában, Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában.

A közlemény szerint a tagállamok szakminiszterei a tanácskozáson elkötelezték magukat a védelmi kiadásaik jelentős növelése mellett, hogy megfeleljenek a katonai és polgári képességek közötti különbségek csökkentésére, az uniós védelmet szolgáló technológiai innováció fellendítésére és az európai védelmi technológiai és ipari bázis megerősítésére irányuló közös törekvéseknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!