Érkezik a Patriot légvédelmi rendszer Szlovákiába, a hosszútávú cél az orosz technika kukázása

2022. március 20. – 17:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter a Facebookon számolt be arról, hogy a Patriot légvédelmi rendszer telepítéséért felelős egységek érkeznek a Szlovák Köztársaságba. A folyamat a következő napokban folytatódik. A rendszert ideiglenesen a szliácsi légibázison helyezik el. A többi pontot a szakértők úgy jelölik majd ki, hogy a védőernyő Szlovákia lehető legnagyobb területét fedje le, különös tekintettel a kiemelt védelmi pontokra.

A miniszter köszönetet mondott Németországnak és Hollandiának, hogy elfogadták Szlovákia védelme megerősítésére irányuló kérését. Közölte azt is, hogy a Patriot légvédelmi rendszer nem az ország által már tulajdonolt orosz S-300-as légvédelmi rendszer felváltását szolgálja, hanem annak telepítése tovább erősíti Szlovákia légterének védelmét, majd az írta:

„Az S-300-as rendszer kora, műszaki állapota, elégtelen képességei és Oroszországtól való függősége miatt (és mert az ukrajnai agresszió után bármilyen katonai együttműködés teljesen kizárt Oroszországgal), a jövőben szeretnénk lecserélni a rendszert a szövetségeseinkkel teljesen kompatibilis megoldásra.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!