Ez történt az orosz-ukrán háborúban hétfőről keddre virradó éjjel

Legfontosabb

2022. március 22. – 06:13

frissítve

Ez történt az orosz-ukrán háborúban hétfőről keddre virradó éjjel
Több nagy robbanás rázta meg Mariupolt kedd hajnalban, egy ipari létesítményt ért rakétatalálat. Fotó: Azov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői percről percre tudósításunkat a háborúról itt pörgetheti vissza, a keddit pedig ide kattintva találja, és ezek a fontos dolgok zajlottak kedd este 20 és szerda reggel 6 óra között:

Hírek az ukrán harctérről

  • Újabb orosz előre nyomulás Mariupolban: egy ipari létesítményt ért rakétatámadás, az egység hatalmas füsttel égett – ez látható a fenti fotón.
  • Az ukrán elnök tárgyalásokat sürget Putyinnal. Ismét jelezte Vlodomir Zelenszkij, hogy közvetlenül tárgyalna az orosz elnökkel, mert szerinte egy ilyen találkozó nélkül lehetetlen teljesen megérteni, hogy az oroszok mire hajlandóak a háború megállítása érdekében.
  • Zelenszkij elnök a Telegramon beszélt arról, hogy orosz csapatok kedden rakétákkal lőtték a zsitomiri régiót Kijevtől nyugatra. Megemlítette, hogy az ukrán erők ismét lelőttek egy orosz repülőgépet, most épp Harkivtól nem messze, Csuhujiv közelében. Ezekről a támadásokból a nagy nemzetközi hírforrások viszont nem számoltak be.
  • A BBC azt írta, hogy majdnem egy magyarországnyi területen vannak bomba- és lőszermaradványok Ukrajnában. Ez becslés, amit térinformatikai szolgáltató segítéségével számolták ki. Ukrajna közel 600 ezer négyzetkilométer kiterjedésű.
  • Román aknászhajó járőrözött a Fekete-tengeren, miután a Tengeri Vízrajzi Intézet aknaveszélyre figyelmeztetett. Egyelőre sem az aknászhajó, sem a kereskedelmi járművek nem észleltek aknákat a konstancai kikötő környékén. Az utóbbi időben megnőtt a konstancai kikötő forgalma, miután átvették az oroszok által célba vett odesszai kikötő áruforgalmának jelentős részét. Mindeközben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat azt mondta, hogy az ukrán haditengerészet elaknásított több kikötőt is Odesszában, Ocsakivben, Csornomorszkban és Pivdennyiben. Az oroszok szerint a vihar miatt több tengeri akna is elszabadult, és veszélyt jelent a tengeren közlekedő hajókra. Az ukránok viszont az oroszokat vádolják az aknák elhelyezésével.

Elemzések, értékelések, beszédek

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn kijelentette, hogy a háború befejezése érdekében Oroszországgal kötött bármilyen kompromisszumról egy összukrajnai népszavazást kell majd tartani.
  • Az ukrán elnök kedden kora reggel a Telegramra is feltöltött egy videót, ebben embertelennek nevezte az orosz pilótákat. Azt mondta, „üresség van a szívük helyén”.
  • Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War értékelése szerint az ukrajnai orosz hadműveletek továbbra is akadoznak, az inváziós erők logisztikai problémákkal küszködnek. Információik szerint az orosz erők hétfőn nem hajtottak végre támadó műveleteket Kijev közelében, ehelyett megerősítették védelmi állásaikat. Mariupolban viszont lassan, de folyamatosan haladnak előre. Az intézet szerint a város a következő hetekben el fog esni.

EU-s és amerikai támogatás az ukránoknak

  • Egy akár ötezer fős, gyorsan bevethető EU-s katonai egység mozgósítását tervezik. Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben a külügy- és védelmi minisztereinek ülése után arról beszélt, hogy az EU nem katonai szövetség, „de meg kell tudnunk védeni az állampolgárainkat egy kihívásokkal teli és veszélyes világban”.
  • John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint az Egyesült Államok több országgal tárgyal arról, hogy nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket biztosítsanak Ukrajnának. Az Egyesült Államok légvédelmi rendszerek terén eddig főként Stinger vállról indítható rakétavetőkkel segítette a megtámadott országot, ez azonban elsősorban helikopterek és alacsonyan szálló repülőgépek ellen hatékony, a nagyobb magasságban repülő harci repülőgépek és rakéták ellen kevésbé.
  • Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) közölte, hogy 576 ezer euró (kb. 216 millió forint) gyűlt össze a háború sújtotta ukrajnai állatkertek számára szervezett gyűjtésen.

Hírek a menekülthullámmal kapcsolatban

  • Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál történt regisztrációk alapján eddig hivatalosan 4444-en kértek menedékeskénti elismerést Magyarországon.
  • A főigazgatóság hétfőtől a BOK Csarnokban kialakított tranzitváróban fogadja a menekülteket, a menedékeskénti elismerést kérők pedig a Harmat utca 131. címen található ügyfélszolgálatnál tudják beadni a kérelmüket a hét minden napján, köztük a munkaszüneti napokon is.
  • Át kell vennie a menekültek egy részét az Ukrajnával határos országoktól az Európai Tanács tagországainak, írja az MTI a strasbourgi szervezet Parlamenti Közgyűlésének Migrációs Bizottságára hivatkozva. Kiemelték, hogy a befogadásoknál semmilyen etnikai vagy nemzeti alapú megkülönböztetésnek nincs helye. Az Európai Tanácsnak Magyarország is tagja.

Diplomáciai történések

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!