„Itt lakik egy áruló” feliratú matricák, egy magyarországnyi elaknásított terület, megsegített ukrán állatkertek

2022. március 21. – 07:03

frissítve

„Itt lakik egy áruló” feliratú matricák, egy magyarországnyi elaknásított terület, megsegített ukrán állatkertek
Romok a szétlőtt kijevi plázánál – Fotó: Alejandro Martinez / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Már nyolc halottja van a kijevi bevásárlóközpont éjjeli bombázásának. Félő, még többen rekedtek a romok alatt.
  • Megint kijárási tilalmat vezetnek be az ukrán fővárosában, Kijevben ma este 8 órától szerda reggel 7 óráig tilos lesz az utcára menni.
  • Orosz légicsapás nyomán ammóniaszivárgás volt az északkelet-ukrajnai Szumi vegyiüzemében, egy ember sérült meg, miután megsérült egy 50 tonnás mérgesgáztartály.
  • A brit védelmi minisztérium szerint még mindig Kijev az oroszok első számú célpontja, az agglomerációval együtt békeidőben 3,5 milliós főváros körbekerítéséért mindent megtesznek.
  • A Kreml állásfoglalása szerint a két szembenálló ország elnökének Vlagyimir Putyinnak és Volodomir Zelenszkijnek a találkozója nincs napirenden, az oroszok keveslik Kijev konstruktivitását a tárgyalásokon.
  • Szlovénia meglepő módon visszaküldi Kijevbe azokat a diplomatáit, akik önként jelentkeznek a feladatra. Janez Janša miniszterelnök reméli, hogy az Európai Unió is így fog tenni.
  • Több mint 3 dollárral drágult a kőolaj hétfő kora reggel, miután értesülések szerint az Európai Unió azt fontolgatja, hogy csatlakozik az Egyesült Államok által bevezetett orosz olajembargóhoz.
  • A Nyugati és a Keleti pályaudvar helyett hétfőtől a BOK Sportcsarnokba érkeznek az ukrajnai menekültek.
  • Az ENSZ jelentése szerint legkevesebb 925 civil vesztette életét Ukrajnában a háború kezdete óta.

A Sky News tudósítója forgatott az északkelet-ukrajnai Harkivról, ahol az ukrán katonák arról számoltak be, hogy gyakorlatilag már nincsenek racionális célpontjai az orosz bombázásoknak, egy gyerektáborban is ugyanúgy találni bombák nyomait, mint bárhol máshol.

John Sparks tudósítót elviszik egy mezőre is, ahol öt orosz katona holttestét mutatják meg neki. A holttesteket Z alakba rendezték, ezzel utalva az orosz megszálló erők megkülönböztető, propagandisztikus jelére. A tudósító szerint az ukránok azt állítják, hogy az orosz hadsereg nem szállítja haza az elesett katonáit.

Ammóniaszivárgás volt hétfőn hajnalban egy szumi vegyiüzemben, most több részletre is fény derült.

A BBC jelentése szerint egy ötven tonnás mérgesgáztartály sérült meg, amikor a Sumykhimprom gyárat rakétacsapás érte, emiatt az üzem két és fél kilométeres körzetében volt ammóniaszennyezés. Egy ember sérült meg, a közeli Novoszelicja lakóit arra kérték, hogy a szélirány miatt zárt helyen tartózkodjanak.

Az ammóniamérgezés súlyos esetben perceken belül fulladásos halálhoz vezet.

Dmitro Gurin ukrán parlamenti képviselő azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Oroszország ki akarja éheztetni az ostromlott Mariupolt, hogy ezzel megadásra kényszerítse.

A mariupoli születésű képviselő azt mondta a BBC-nek, hogy „az oroszok nem nyitnak humanitárius folyosókat, és nem engednek be humanitárius szállítmányokat a városba.”

Gurin szerint az oroszok ki akarják éheztetni a lakosságot, hogy ezzel jobban tudják érvényesíteni az álláspontjukat a diplomáciai tárgyalásokon, ha a város nem adja meg magát. A képviselő szerint a város nem fogja megadni magát, ezért az oroszok nem fogják kiengedni onnan az embereket.

A szinte teljesen szétlőtt Mariupol ukrán védői nem teszik le a fegyvert. A megadást egy orosz ultimátum követelte.

Mariupoli járókelők március 19-én az orosz Szputnyik hírügynökség által közzétett fotón – Fotó: Viktor Antonyuk / Sputnik / AFP
Mariupoli járókelők március 19-én az orosz Szputnyik hírügynökség által közzétett fotón – Fotó: Viktor Antonyuk / Sputnik / AFP

Gurin szerint még mindig nem tudták befejezni a mentést annál a mariupoli színháznál, amit az oroszok múlt szerdán bombáztak le, és aminek a pincéjében még mindig több százan lehetnek.

„Nem tudják eltakarítani a romokat, mert az ágyúzás és a bombázás sosem áll le” – mondta a képviselő, aki azt is elmondta a BBC-nek, hogy mivel nincsen semmilyen kapcsolatuk a várossal, nem tudja megmondani, hány embernek sikerült elmenekülnie onnan.

(BBC)

Már hat halálos áldozata van az orosz rakétatámadásoknak, amik egy bevásárlóközpontot és több lakóházat találtak el Kijev Pogyilszkij nevű területén.

A BBC munkatársa szerint este fél 11 és 11 óra között hallottak nagyon hangos robbanásokat, amire szinte nem is reagáltak, mert annyira hozzászokták. Egy nagy energialökést éreztek, mintha egy erős széllökés érte volna a ház oldalát és az ablakokat.

Fotó: State Emergency Service / Reuters
Fotó: State Emergency Service / Reuters

A szemtanú szerint az utóbbi hetek alapján már nehéz volt megmondani, hogy ez a rakétaelhárítás volt, vagy egy rakéta maga csapódott be.

A Retroville pláza a város egy olyan területén található, ahol lakóházak és üzletek vannak. A BBC munkatársa attól fél, hogy ez lehet az orosz hadsereg taktikája a következő hetekben, hogy egyre súlyosabb bombázásokkal fogja megadásra kényszeríteni a várost.

Hétfőn reggel videó is készült a helyszínről. Korábban egy térfigyelő kamera felvételeit is közzétették.

(BBC)

A skóciai Hibernian FC drukkerei által alapított jótékonysági szervezet ötven, 2 és 19 év közötti ukrajnai árva gyermeket költöztet országukba. Lengyelországból Londonba, onnan Skóciába repülnek a hét második felében.

A Hibernian az akkor még létező UEFA-kupa 2005-06-os kiírásában találkozott az ukrán Dnyipro Dnyipropetrovszk csapatával és 5-1-es összesítéssel kiesett. Ezután alapították meg a dnyiprói gyerekeket támogató segélyszervezetüket. (Sky)

A Hibernian jelenleg a skót bajnokság ötödik helyén áll.

A brit védelmi minisztérium a szokásos délelőtti jelentésében azt írja, hogy

  • Kijev északi részén továbbra is folytatódnak a harcok,
  • az ukrán fővárost észak-kelet felől megközelítő orosz erők megtorpantak,
  • az észak-nyugat, Hosztomel városa felől közelítő csapatokat eltántorította az ukrán ellenállás,
  • az orosz erők jelentős része nagyjából 25 kilométerre van a városközponttól.

A minisztérium szerint az eredmények hiánya ellenére az orosz hadsereg számára még mindig Kijev maradt az első számú célpont, és nagy valószínűséggel az lesz az első számú prioritásuk az elkövetkező hetekben, hogy a várost körbevegyék.

Négy ember halt meg vasárnap éjjel, amikor rakétatalálat érte a kijevi Retroville plázát. A videó hétfőn reggel készült a helyszínről. Korábban egy térfigyelő kamera felvételeit is közzétették.

Kína 10 millió jüan (azaz nagyjából 532 millió forint) értékű humanitárius segélyt küld Ukrajnában – jelentette be a kínai külügy.

Ez nem az első adománya az országnak, március elején egy feleekkora segélyt már eljuttattak az országba a kínai Vöröskereszt segítségével.

Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken videotelefonáltak egymással, Biden figyelmeztette a kínai elnököt annak a következményeire, ha segítséget nyújtanának Oroszországnak.

A Molban és OTP-ben is érdekelt Rahimkulov-család tízmilliárd forintokat veszíthetett – írja a G7.

Rahimkulov Ruszlan és Timur ugyan orosz születésűek, de magyar állampolgárok is, nagyon ritkán mutatkoznak a nyilvánosság előtt, az utóbbi években Ruszlanról csak a fényeslitkei önkormányzat Facebook-oldalán lehetett egy képet találni.

A Rahimkulov testvéreké az OTP 7 százaléka, a Molban pedig Ruszlan Kafijat Zrt. nevű cégnek van 2 százalékos részesedése. Mivel az OTP részvényei bezuhantak a háború előtti napokban, fejenként a testvérek nagyjából 30-50 milliárd bukhattak ezeken.

A Kafijatnak van részedesése a szankciókkal súlytott Sberbankban is, ami a most a portál számítása szerint 1 forintot ér, a korábbi 340 millió forintról. A cég részesedése a VTB Bankban 2,7 milliárd forinttal csökkent. Becslések szerint Ruszlan Rahimkulov az orosz befektetésein minimum 6-8 milliárd forintot bukhatott.

A Forbes március 6-án azt becsülte, hogy a testvérek vagyona 118,7 milliárd forintot zuhanhatott a háború miatt.

(G7)

Az ukrán fegyveres erők jelentése szerint hét orosz célpontot semmisítettek meg vasárnap, egy repülőgépet, négy pilóta nélküli légi járművet és két robotrepülőgépet találtak el. A BBC az állításokat ellenőrizni nem tudta.

Nyolc óra előtt néhány perccel megérkeztek az első ukrajnai menekültek, akiket már a BOK Sportcsarnokban berendezett központi tranzitváróban helyeznek majd el. A rendszer úgy néz ki, hogy a menekülteket Kőbánya felső vasútállomáson leszállítják a vonatról, és onnan buszokkal szállítják őket tovább a csarnokhoz. Ennek voltunk szemtanúi hétfő reggel. Körülbelül 50-en szálltak le a Bécsbe tartó vonatról, nagyrészt nők, nagy csomagokkal. Egyből kisebb káosz alakult ki, ugyanis nem volt tiszta, hogy annak is le kell-e szállnia, akinek van Bécsig szóló jegye. A helyzetet nehezítette, hogy nem volt tolmács a helyszínen, így a rendőrök jobb híján minket kértek meg, hogy fordítsunk, és magyarázzuk el a helyzetet az angolul valamicskét beszélő menekülteknek.

„Bus to go humanitarian center! No Ukrainian language” – mutogatott a parkoló felé az az egy szem vasutas, aki a menekültekkel foglalkozott.

Rövid telefonálgatás után arra jutottak a rendőrök, hogy aki Bécsbe tart, az maradhat a vonaton. Így aztán az emberek fele visszaszállt a vonatra, és csak 10–15 embert vittek a csarnokhoz.

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex



Vasárnap este a főváros Podilszkij kerületében orosz rakétatalálat ért egy bevásárlóközpontot, és a Retroville pláza körül álló lakóépületek is megsérültek. Eleinte a hatóságok azt közölték, hogy a térfigyelő kamerák felvételei által is rögzített rakétacsapásban legalább egy ember életét vesztette, mostanra kiderült, hogy négyen haltak meg.

Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters
Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters
Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters

A békeidőben negyedmilliós nyugat-ukrajnai Rivne katonai gyakorlóterét érte két orosz rakétacsapás hétfő reggel, írja a BBC, hozzáteszik, független forrás nem erősítette meg az értesülést.

A környéket viszonylag ritkán érik találatok, egy héttel ezelőtt tévétornyot és egy közigazgatási épületet támadtak a Rivnével szomszédos Antopilban.

Korábban jelentettük, hogy ammóniaszivárgást észleltek az északkelet-ukrajnai Szumi egy vegyiüzemében. Mostanra a szivárgást megfékezték, közölte a terület kormányzója.

Az üzem a békeidőben jó negyedmilliós város keleti, Oroszország felé eső szélén található, ezt a részt rendszeresen lőtték az orosz csapatok az elmúlt hetekben. (Sky)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfői közleménye szerint 2022. március 20-án, azaz vasárnap 1871 ember érkezett Ukrajnából Budapestre, ebből 717 gyerek. Azt írják, hogy a fővárosi és vidéki szálláshelyeken 20 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

Friss hír, hogy mivel hétfőtől a Keleti pályaudvar melletti BOK „B” csarnok hivatalosan is tranzitváró lett, a Nyugati pályaudvar hétfő hajnalra teljesen kiürült.

(Police.hu)

Janez Jansa szlovén miniszterelnök néhány nappal meglepetésszerű kijevi útja után vasárnap bejelentette, hogy országának diplomatái visszatérnek az ukrán fővárosba.

Ukrajnának közvetlen diplomáciai támogatásra van szüksége, és Szlovénia diplomatái hamarosan visszatérnek Kijevbe, közölte Jansa a Twitter-oldalán.

„Azon dolgozunk, hogy az Európai Unió ugyanezt tegye” – tette hozzá. Azt is írta, hogy a visszatérő diplomaták önként jelentkeznek a feladatra. (MTI)

Ez az emelkedés részben annak köszönhető, hogy a piac az orosz import európai korlátozásától tart. A részletekről itt olvashat.

Miután a kormány úgy döntött, hogy az ukrán menekültek számára létrehoz egy központi tranzitvárót Keleti pályaudvar melletti BOK „B” csarnokban, hétfőre ki kellett üríteni a fővárosi pályaudvarokat; hajnalra el is tűntek a sátrak, önkéntesek – és a menekültek is.

A komoly városharcok által dúlt Szumi egyik vegyipari létesítményéből szivárog a gáz. Az ammónia egyébként nem csak az egyik legrégebb óta ismert gáz, de az ipari szivárgások egyik leggyakoribb tettese. Nagy mennyiségben és tartós kitettség esetén különösen káros az emberi szervezetre, nem véltelen, hogy a régió kormányzója felszólította a lakosságot, hogy kerüljék el a Szumikimprom gyárának 2,5 kilométeres körzetét. (BBC)

Kattintson ide, ha szeretné visszapörgetni a március 15.-i háborús percről percre tudósításunkat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!