Ez történt az orosz–ukrán háborúban hétfőre virradó éjjel

2022. március 21. – 06:25

frissítve

Ez történt az orosz–ukrán háborúban hétfőre virradó éjjel
Tűzoltó dolgozik a kijevi Retroville bevásárlóközpontnál, miután a plázát rakétával támadták március 20-án este – Fotó: State Emergency Service of Ukraine / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes vasárnapi tudósításunkat, beleértve a lenti bejegyzéseket is, itt pörgetheti vissza. A vasárnap esti összefoglalót itt találja. Éjjel pedig a következők történtek:

Front

  • A szinte teljesen szétlőtt Mariupol ukrán védői nem teszik le a fegyvert. A megadást egy orosz ultimátum követelte. Mariupol elestével létrejönne egy orosz ellenőrzés alatt álló korridor Oroszország és a Krím között.
  • Telitalálatot kapott egy kijevi bevásárlóközpont, az erről szóló felvételt az éjszaka tették közzé. A támadásban egy ember meghalt.
  • A komoly városharcok által dúlt északkelet-ukrajnai Szumi egyik vegyipari létesítményéből szivárog a gáz.
  • Egy amerikai Oroszország-szakértő szerint még azt sem tudjuk, hogy a háború közepén, elején vagy végén járunk. Az viszont valószínű – amennyiben ebben a háborúban létezik valószínűség –, hogy az oroszok egy jól kommunikálható részsikerre, például a kelet-ukrajnai szakadár ún. népköztársaságok területi megerősítésére összpontosítanak.

Kiberhadviselés

  • Több ukrán lap szerint feltörték az orosz VKontakte közösségi hálózat biztonsági kódjait, és több mint 12 millió orosz felhasználónak küldtek valós információkat az Ukrajna elleni orosz agresszióról.

Diplomácia

  • Joe Biden a brüsszeli NATO- és EU-csúcson való részvételt követően pénteken Lengyelországba érkezik, ahol Andrzej Dudával tárgyal a humanitárius segítségnyújtásról.

Menekültek

  • Miután a kormány úgy döntött, hogy az ukrán menekültek számára létrehoz egy központi tranzitvárót a Keleti pályaudvar melletti BOK „B” csarnokban, hétfőre ki kellett üríteni a fővárosi pályaudvarokat; hajnalra el is tűntek a sátrak, önkéntesek – és a menekültek is.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!