„Még azt sem tudni hogy a háború elején, a közepén vagy már a végén járunk”

2022. március 20. – 23:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború általam olvasott legvisszafogottabb, legrealistább elemzője Michael Kofman, az amerikai haditengerészet elemzőközpontjának Oroszország-szakértője, aki magyar idő szerint vasárnap este egy twitter-threadben foglalta össze (valaki magyarázza már el, miért jöttek divatba a posztokra szabdalt elmélkedések), katonai szempontból hol is tartanak a harcok. Kofman az orosz pozíciókat egy, általa megbízhatónak tartott térképen is bemutatja:

Fő megállapításai pedig:

  • Kijevet továbbra sem sikerült nem sikerült bekeríteni, és nincs nagy esély az ukrán főváros elleni támadásra. Sőt, az az Odessza felé tartó előrenyomulás is megállt. Az ukrán erőkre jelenleg a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy kelet-ukrajnai csapatokat bekerítik a délről és északról lassan, de előrenyomuló oroszok.
  • Az orosz offenzíva sok egyéb hibája mellett eddig nélkülözte a letisztult és reális stratégiai célokat, az ezek eléréséhez elegendő erő összpontosítását. Úgy tűnik, a vezérkar korrigált, és Kelet-Ukrajnára koncentrál.
  • Ez összevág azzal a spekulációval, hogy Putyin átfogó győzelem helyett egyetlen jól kommunikálható részsikert akar kicsikarni a konfliktusból, és ez a szakadár „népköztársaságok” területi megerősítése lehet – de Kofman hangsúlyozza, hogy ez csak feltételezés, és a Putyin által érzékelt katonai és politikai helyzet lehet, hogy teljesen eltér attól, amit a nyugati elemzők gondolnak
  • Oroszország a „demilitarizáció” követelésének megvalósítását a saját kezébe veszi, mivel jól látható célja az ukrán katonai infrastruktúra lerombolása. A háború új, szisztematikus pusztításra és kivéreztetésre játszó szakasza nem csak az ukrán, de az orosz félnek is komoly veszteségeket fok okozni, de Kofman arra figyelmeztet, hogy még azt sem tudni „a háború elején, a közepén vagy már a végén járunk”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!