Megérkezett Kijevbe a lengyel, cseh és szlovén miniszterelnök vonata

2022. március 15. – 19:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Janša szlovén miniszterelnök vonata Kijevbe – adta hírül Denisz Smihal ukrán miniszterelnök (a lengyel kormányfőt elkísérte az országot ténylegesen vezető Jarosław Kaczyński, a kormányoárt vezetője is). A négy politikus Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik, az őket szállító szerelvény délelőtt 9 órakor indult el Lengyelországból. Bár útjukról nyilván tájékoztatták a vasúti csomópontokat – például Lviv-t – előszeretettel bombázó oroszokat, útjukat feszült figyelemmel követte a nemzetközi közvélemény.

A látogatást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szervezi, és célja, hogy „megerősítse az egész Európai Unió egyértelmű támogatását Ukrajna szuverenitása és függetlensége iránt”, és egy „széles körű támogatási csomagot nyújtson Ukrajnának és az ukránoknak”. Orbán Viktor, aki magyar kormányfőként egyben 2022 júliusáig a Visegrádi Csoport elnökségét is ellátja, sajtófőnöke szerint „tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.”

Zelenszkij este egy videót is közzétett, melyben a találkozón készített felvételek voltak láthatóak, de azt egyelőre nem tudni, hogy miről beszéltek a felek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!